Beled Suresi (Türkçe, Arapça Okunuşu)

21.02.2021
805
Beled Suresi (Türkçe, Arapça Okunuşu)

Dinimizin şüphesiz tüm dua ve sureleri çok önemlidir. Bu sürelerden bir tanesi olan Beled Suresini duavekuran.com olarak inceledik.

BELED SURESİ

Beled suresi 20 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminin ikinci aşamasının sonlarına doğru, risaletin dördüncü ya da beşinci yılında nazil olmuştur.

Kaf suresinde cahiliyeye yönelik eleştirilerin şiddeti arttırılmıştı. Bu surede de bu tür eleştirilere devam edilmiştir.

NÜZUL SEBEBİ

Bu surenin nüzul sebebi hakkında kaynaklarda farklı bazı rivayetlere yer verilmiştir. Ancak yaygın görüş şudur: Her günah işlediğinde Hz. Peygamber’e gelip işlediği günahtan kurtulmak için yapması gerekeni soran bir adam hakkında inmiştir.

Bu adam her soru sorduğunda Hz. Peygamberden kefaret ödemesi gerektiği cevabını almış, nihayetinde ödemesi gereken kefaretler çoğalınca “ Muhammed’e uyduğum günden beri şu kefaretler yüzünden dünyanın malını harcadım” diye yakınmıştır.

SURENİN MUHTEVASI

Surede günah işlediği halde ondan kurtulmanın gereklerini yerine getirmeyen bir kişi üzerinden eleştirilere yer verilmiştir, bu kişinin yaşadığı iç çelişkiye ve psikolojik krize dikkat çekilmiştir. Bu iç çekişmenin adı Kur’an’ın diliyle “akabe” yani “sarp yokuş” tur. Beled suresi insanlara bu sarp yokuşu aşmanın yollarını gösteren bir suredir.

Surede “o belde” ye yemin edilmiştir. Buradaki belde Mekke’dir. Mekke; müşriklerinde kutsal kabul ettiği bütün canlıların dokunulmazlığının bulunduğu bir şehirdir. Hz. Peygamber’in bu şehirde can emniyeti olmamış, ona eziyet etmek, öldürmek fikirleri düşünülmüştür.

Yeminlerin cevabı “ Şüphesiz biz insanı zorluklar içinde yarattık” ayetidir. Burada genel olarak bütün zorluklar kastedilmiştir. Yani hayat mücadelesinden bahsedilmiştir. Bu ayet aynı zamanda Hz. Peygamber’in tebliğinde karşılaşacağı zahmetleri de dile getirmiş olabilir.

Ayetlerde insanın kendisini çok güçlü görüp kimsenin kendisini yenemeyeceğini, hesaba çekemeyeceğini düşünmesi de eleştirilmiştir. İnsan düşmanlık yolunda ne kadar mal heba ederse etsin daima üstün ve güçlü olan Allah’tır. Ayetler insandan şunları iyice düşünmelerini istemiştir:

İnsana iki gözü veren Allah olacak, insan görecek ama insanın yaptıklarını Allah göremeyecek; insana dili, dudağı, ağzı veren Allah olacak, insan konuşacak, Allah insana hakikati anlatamayacak!? Böyle bir durum asla kabul göremez.

İnsanın önüne “iyi” ve “kötü” olmak üzere iki yol sunulmuştur. İyi yol “sarp yokuşa” benzetilmiştir. Akabe zor geçit demektir. Allah’ın gösterdiği iyi yol nefsin isteklerine karşı çok büyük mücadeleler gerektiren, zor geçitlere sahip bir yoldur. Sarp yokuşu geçmek ” bir köleyi özgürleştirmek”, ” açlıkta ihtiyaç sahiplerini doyurmak”, ” yakını olan bir yetimi veya yoksulu yedirmek” bunlar gibi toplumsal sorunlara duyarlı davranmaktır. İşte bu insanlar amel defterini sağ tarafından alacaklardır. Allah’ın ayetlerini inkar edenlerin ise defteri sol tarafından alçakları bildirilmiş ve bu insanların kendilerine faydaları dokunmadığını bildiren ayetlerle sure son bulmuştur.

YAZAR BİLGİSİ
Gizem
Dinimiz hakkında aslında ne kadarda az şey bildiğimizin farkında mıyız? Gelin hep birlikte bilgi açığımızı kapatalım. Araştırma yaptığım konularda edindiğim bilgileri sizlere de aktaracağım.
YORUMLAR

  1. Bilal çelik dedi ki:

    Dua,süre okumak insanın içini rahatlatıyor çok güzel olmuş başarıların devamını diliyorum