Namazdan Sonra Okunacak Dua Ve Tesbih (Türkçe Arapça)

Namazdan Sonra Okunacak Dua Ve Tesbih (Türkçe Arapça)

Her Müslümanın yerine getirmesi gereken bir ibadet olan namaz, İslam’ın beş şartından biridir. Namazdan Sonra Okunacak Dua bilmek yapacağımız namazında kabul olması açısından önemlidir. Günde 5 vakit olmak üzere, sünnetler ile birlikte toplam 40 rekat kılınmaktadır. Namaz kılmak için 6 tanesi namaz öncesi ve 6 tanesi namaz içinde yapılması gereken 12 şart bulunmaktadır. Tüm bu şartlar dışında namaz için öğrenilmesi ve okunması gereken birtakım dualar vardır. Bu dualar da öğrenildiğinde namaz şartları sağlanmış olacaktır.

Namazdan Sonra Nasıl Dua Edilir?

Bu parçamızda sizler için “ Namazdan sonra nasıl dua edilir? ” “Peygamber efendimiz sabah namazından sonra nasıl dua ederdi?” “Namazda selâm verdikten sonra nasıl dua edilir?” sorularına yanıt vereceğiz. Bilgilendirmelerin doğruluğu kaynakça kısmında verilen bağlantılarla desteklenmiştir.

Namazdan Sonra Okunması Gereken Dua

Namazdan sonra okunması gereken dua, peygamber efendimiz tarafından da her namaz arkasından 3 defa olmak üzere yapılması gereken duadır. Bu duayı okumak farz değildir ancak müstehaptır.

  • Borçtan Kurtulmak İçin Okunacak Dua – Borcunuz Kalmasın!

    Allahümme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram.
    “ Allah’ım selâm sensin, selâmet de ancak sendedir. Mübareksin, Ey Celâl ve İkram sahibi.”
    (Muslim, Mesacid, 135)
    Ayrıca namaz kılındıktan sonra yapılan tesbihat içerisinde de okunması gereken dualar mevcuttur. Bu duaları yapan kimselerin ahiretteki mertebesine kimsenin ulaşamayacağı ve bu kişilerin günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedileceğine dair hadisler bulunmaktadır. Bu dualar şu şekildedir:

  • 33 kez – Sübhanallah
  • 33 kez – Elhamdülillah
  • 33 kez – Allahu Ekber
    ve 100 dua olabilmesi için en son okunması gereken bir dua bulunmaktadır:

Sübhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve le havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim.
“ Allah’tan başka ilah yoktur, yalnız Allah vardır. O, tektir ve ortağı yoktur. Mülk O’nundur, hamd O’na mahsustur. O’nun gücü her şeye yeter.
(Muslim, Mesacid, 146)

Namazda Selam Verdikten Sonra Okunan Dua

Namazda selam verdikten sonra, namaz ibadetinizi bitirmiş olup namaz arkasından edilen duaları edebilmektesiniz. Bunun yanı sıra kendi dualarınızı da edebilirsiniz. Namaz, Allah ve kul arasında bir köprü oluşturur. İnsan namaz kılarken Allah’ın huzuruna çıkmış olduğunu düşünmeli ve dualarını etmelidir. İçtenlikle edilmiş her dua kabul görecektir.

Peygamber Efendimiz Sabah Namazından Sonra Nasıl Dua Ederdi?

Günün en erken saatinde, güneş doğmadan kılınan namazlara sabah namazı adı verilir. 2 rekât sünnet ve 2 rekât farz olmak üzere toplam 4 rekâttan oluşur. Malik bin Yesar tarafından rivayet edilene göre, peygamber efendimiz sabah namazından sonra yapılacak dua hakkında şöyle buyurmuştur:

“Sabah namazı arkasından her kim üç kez “ Euzubillahissemi il alimi minesseytanirracim” der ise, Allah tarafından 70.000 melek vekil edilir ve bu melekler akşama kadar bu kişiye dua eder. Aynı şekilde akşam namazından sonra da söylendiğinde, 70.000 melek sabaha kadar o kişi için dua eder. Hakkı alâ vuku bulup da o kişi, o sabah Hakkın rahmetine kavuşur ise, şehitlik mertebesine erişmiş olur.”
(Tirmizi, Musned, Beyhakî, Taberani, İbn Kesir)

Ayrıca peygamber efendimiz Hz Muhammed (sav)’in kızı Hz Fatıma için tavsiye ettiği bir dua bulunmaktadır;

“ Ey Hayy ve Kayyum olan Allah’ım, senin rahmetine iltica ediyor ve senden yardım diliyorum. Benim bütün işlerimi düzelt ve beni göz açıp kapayıncaya kadar bile olsa nefsimle baş başa bırakma.”
Bu duayı sabah akşam okumasını kızına öğütleyen Hz Muhammed (sav), dünya hayatında kaygı duyan insanlar için okunmasının hayırlara vesile olacağını söylemiştir.

Anahtar Kelimeler: Namazdan Sonra Nasıl Dua Edilir, Peygamber Efendimiz Sabah Namazından Sonra Nasıl Dua Ederdi, Namazda Selam Verdikten Sonra Okunan Dua

Daha Sonra Nasıl Dua Edilir?

Namaz bitince “Allâhümme entesselâmü ve minkesselâm tebêrakte yâ zel celâli vel ikrâm” duası okunur.

Anlamı: “Allah’ım! Sen kurtuluş merciisin. Esenlik ve güvenlik sendedir. Ey   Azamet ve Kerem sahibi Allah’ım! Senin şanın çok yücedir.”

Daha sonra tesbihat yapılır. Tesbihat, namazlardan sonra yapılan Allah’a zikirdir.

  • Elhamdülillahi Rabbilâlemin essalatü vesselamü alâ resulina Muhammedin ve alâ alihi ve sahbihi ecmain.
  • Ya Rabbi, bütün hamdü sena, övmek ve övülmek ancak sana mahsustur. Yarabbi bütün salatü selam sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhisselam’ın üzerine olsun.
  • Ya Rabbi, bize dünyada ve ahirette iyilik ver ve bizi cehennem ateşinden koru.
  • Ya Rabbi, kıldığımız namazları kabul eyle. Ahir ve akıbetimizi hayreyle.
  • Ya Rabbi, hastalarımıza şifa, dertlilerimize deva ihsan eyle.

Ya Rabbi, riyadan, nifaktan, şikaktan, her türlü hastalıktan, kazadan, belâdan, tembellikten, acizlikten, zelil olmaktan, zulüm görmekten, azdıran zenginlik ve azdıran fakirlikten, şeytan ve nefsin şerrinden, düşman galebesinden, kötü huydan, bid’at işlemekten, dalalete düşmekten, ihlassız amelden, her çeşit günahtan, küfre girmekten, erzeli ömürden, ölürken gelecek fitnelerden, dinimize, dünyamıza zarar verecek şeylerden bizleri koru.

Ya Rabbi, hakiki iman, güzel bir ahlak, şükredici bir kalb, zikredici bir dil, kaza ve kadere rıza gösteren hayırlı bir ömür, az yemek, az uyumak, az konuşmak, az gülmek ve çok hizmet etmeyi, kabir azabından ve ahiret dehşetinden kurtulmayı, ömür boyu rızana uygun iş yapmayı, şehit olarak ölmeyi ve son nefeste ehl-i sünnet itikadına uygun bir iman ve tevbe nasip eyle.

YAZAR BİLGİSİ
Elif Dmr
Elimden geldiğince araştırma yaparak dinimiz hakkında bilgi verici ve faydalı içerikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Paylaşımlarıma yorum yaparak sizlerde bu yolda ban destek olabilirseniz sevinirim. Sevgilerimle,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.