Peygamber Efendimiz Nasıl Dua Ederdi?

05.11.2023
1.612
Peygamber Efendimiz Nasıl Dua Ederdi?

Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vessellem)’in hayatında duanın önemi oldukça fazladır. Rasülullah günlük hayatında dua etmeyi dilinden asla düşürmez ve ümmetine de dua etmelerini tavsiye ederdi. Peygamberimiz yüce Allah’a derinden saygı duyan ve ondan en çok korkan kişiydi. Peygamber olmasının yanında, bizler gibi bir insan olan sevgili Peygamberimizin dua etmeden geçirmiş olduğu bir gün asla olmadı.

Peygamber Efendimiz Nasıl Dua Ederdi?

Hayatının her safhasında dua eder ve yüce Allah’a vermiş olduğu nimetlerden dolayı şükrederdi. Peygamber efendimizin dua etmesi her zaman Yüce Allah’a kalpten ve inanarak olmuştur. Çünkü Allah dualara icabet eden yaratıcıdır. Bu yüzden ümmetine arzu ettiği şeyleri Allah’tan istemelerini ve kendisine dua etmelerini emretmiştir.

Hayatında duanın ayrı bir önemi olan Rasülullah, yalnız başına dua ettiği gibi kalabalıkta da dua ederdi. Peygamber efendimiz dua edip de duası kabul olmayan ümmetine ise, bir kul dua etmeye devam ettikçe Allah o kulun duasını kabul edeceğinin müjdesini vermiştir.

İlmik ilmik dua etmeyi hayatına bir nakış gibi işleyen Peygamberimiz, duanın ibadetin özü olduğunu hadis-i şerifi ile beyan etmiştir. Peygamberimiz dua etmeden önce şeytandan yüce Allah’a sığınır, ellerini göğüs hizasına kadar kaldırır ve arzu ettiği şeyi yüce Yaratan da talep ederdi.

Peygamberimizin Sevdiği Dua

Geçmiş ve gelecek olan insanların en hayırlısı olan Peygamberimiz, ümmetine kendi yaşantısı ile örnek olmuş bir şahsiyettir. Peygamberliğinin yanında bir insan olan ve bizler gibi yaşayan Hazreti Peygamber, sonsuz mutluluğun ahiret hayatında olduğunu ve Allah’ın emirlerinin yerine getirilmesini biz ümmetine öğretmiştir. Hayatında yapmış olduğu tüm işlerde yüce Allah’a dua eden Peygamberimiz, dua etmeye ayrı bir önem verirdi.

Namazlardan sonra, yatarken ve kalkarken kendisinin özel olarak yapmış olduğu dualar vardır. Peygamberimizin sevdiği dua arasında ise, ”Yüce Allah’ım, senden gönül zenginliği ve takva istiyorum. Senden iffet ve hidayet istiyorum” bulunmaktadır. Özellikle Peygamberimiz bu duayı ederken, bizlere örnek olmuş ve bu şekilde dua edilmesini emretmiştir.

Peygamberimizin sevdiği dua sadece bu kadar değildir. Aynı zamanda Peygamberimizin sevdiği dua arasında; ”Allah’ım bizlere hem dünya hem de ahiret hayatında iyilik ver. Bizleri cehennem ateşinden koru” bulunmaktadır. Özellikle Rasülullah dua ederken, ben değil biz olarak dua eder ve bu şekilde dua edilmesinin doğru olduğunu söylerdi.

Peygamber Efendimizin Yaptığı Dualar

Peygamber Efendimizin yaptığı dualar sahih hadis kaynaklarında yazmaktadır. Özellikle gece yatarken devamlı aynı duaları yapan Peygamberimiz, bizlere de kendisinin yaptığı gibi dua etmeyi emretmiştir. Peygamberimizin yaptığı gibi dua etmek ve onun sünnetine uymak, bizlere büyük sevaplar kazandıracağı gibi, dualarımızın kabul olmasını sağlayacaktır.

Peygamberimizin yapmış olduğu dualar şunlardır.

  • Peygamberimiz yattığında sağ tarafına yatar, elini başının altına koyar ve dua ederdi. Yattığı zaman yaptığı dua ise; Allah’ım senin ismin ile ölür, gene senin ismin ile dirilirim” şeklindedir. Dua ederken iki eline birbirine birleştirir, avucuna üfler ve elinin ulaştığı bütün vücudunu sıvazlardı. (Kaynak : Tirmizi)
  • Peygamberimizin yapmış olduğu diğer bir dua ise şu şekildedir. ”Allah’ın bana fayda vermeyen ilimden, ağlamayan gözden, işitmeyen kulaktan, doymak bilmeyen nefisten, ürperti duymayan ve korkmayan kalpten sana sığınırım” (Kaynak : Tirmizi Deavat 128)
  • Sevgili Peygamberimiz ise hastalıklardan korunmak için şu şekilde dua ederdi. ”Allah’ım cüzzam hastalığından, sağır olmaktan, dilsiz kalıp konuşamamaktan, alaca hastalığına maruz kalmaktan ve tüm kötü hastalıklardan sana sığınırım” (Kaynak : Ebu Davud Salat 367)
  • Güzel ahlak sahibi olmak ve kötü ahlaktan korunmak için de Peygamberimiz dua eder, ümmetine de kendisinin dua ettiği gibi yüce Allah’a dua etmesini emrederdi. ”Allah’ım kötü ahlaktan beni koru. Kötü ahlaktan beni bir tek sen korursun. Beni güzel ahlak sahibi yap. Beni güzel ahlak sahibi yapacak olan tek sensin. Senden başka kimse bana güzel ahlak veremez” (Kaynak : Ebu Davut Vitr 32)
  • Peygamber Efendimiz fakir düşmekten korkan kişilere ise şu duayı okumalarını emrederdi. ”Allah’ım fakir olmaktan sana sığınırım. Zillete düşmekten ve senden başka bir kişiye muhtaç olmaktan gene sana sığınırım. Zulme uğramaktan da sana sığınırım ya Rabbi. Ben senin tek İlah olduğuna inanırım. Ortağının olmadığına da şahidim. Beni tüm kötülüklerden koru” (Kaynak : Buhari)

Hazreti Muhammed (sallalahu aleyhi vessellem) Efendimizin etmiş olduğu dualar oldukça fazladır. Peygamberimiz kendi dua ettiği gibi, namaz kıldırdıktan sonra da ashabına toplu olarak dua ederdi.

Peygamber Efendimiz Namazdan Sonra Nasıl Dua Ederdi?

Peygamber Efendimiz namazdan sonra nasıl dua ederdi? sorusu özellikle Müslümanların merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. Peygamberimiz namaz kılarken, namazlarını uzatır ve farklı dualar yapardı. Hem namaz içerisinde hem de namaz sonrası dua ederdi. Peygamberimiz özellikle namaz içerisinde dört şeyden Allah’a sığınırdı. ”Allah’ım kabir azabından, deccalin fitnesinden, cehennem ateşinden, hayatın ve ölümün fitnesinden sana sığınırım” diye dua ederdi.

Ümmetine de farz namazlarını kılarken, namaz içerisinde bu duayı okumasını tavsiye ederdi. Namaz kıldıktan sonra dua etmek ise oldukça faziletlidir. Bu husus ile ilgili Peygamberimiz, namazı kılıpta dua eden bir kulun duasını, yüce Allah kabul eder demiştir. Bu konu ile ilgili bir hadis-i şerif ise şu şekildedir.

Peygamberimizin huzuruna bir kişi geldi. Kendisinin günah işlediğini ve Allah’ın kendisini bağışlamasını talep etti. Peygamberimiz ise o kişiye git namaz kıl ve sonra Allah’a işlemiş olduğun günahtan dolayı dua et dedi. Böyle yaparsan Allah’ın senin günahını bağışlayacağını söyledi.

Peygamber Efendimizin namaz kıldıktan sonra yapmış olduğu dualar arasında şunlar yer almaktadır.

  • Allahümme entes selam, ve min kesselam. Tebarekte ya zelcelali vel ikram. (Kaynak : Buhari)
  • La ilahe illahu vahdehu la şerikeleh. Lehül mülkü ve lehül hamdü. Ve hüva ala kulli şeyin kadir. (Kaynak : Buhari Ezan 155)

Eğer Arapça olarak dua etmeyi bilmeyenler, Türkçe olarak da namaz kıldıktan sonra dua edebilirler. Önemli olan dualara icabet eden Yüce Allah’a inanarak dua etmektir.

Peygamber Efendimizin Okuduğu Dulalar

Peygamber Efendimiz namaz içinde ve dışında olduğu gibi, alışveriş yaparken de ticaret hayatında da her zaman yüce Allah’a hayırlı işleri olması için dua ederdi. Peygamberimiz Kadir Gecesi ve Ramazan gecelerinde de özel dualar ederdi. Özellikle Hazreti Ayşe (radiyallahu anha) validemize öğretmiş olduğu dua vardır. Bu duayı kendisinin Kadir Gecesi yapmasını istemiştir. Dua ise şu şekildedir. ”Allahümme inneke afüvvün, kerimün, tühibbül avfe fa fi anni” (Kaynak : Tirmizi Deavat 84, İbni Mace Dua 5)

Anlamı : Allah’ın sen af edensin, kerimsin, affetmeyi sevensin. Beni de affet.

Günlük hayatta Peygamber Efendimizin dilinden olan çok sayıda dua bulunmaktadır. Hastalıktan ve kötü ahlaktan korunmak isteyen, fakirliğe düşmek istemeyen, hastalığından dolayı şifa bulmak isteyen kişiler, mutlaka Peygamber Efendimizin etmiş olduğu dua gibi yüce Allah’a dua etmelidir. Dua ederken ise öncelikle Besmele çekmeli, mümkünse abdestli olmalı, Peygambere salavat getirmelidir.

Dua ettikten sonra ise tekrar Peygambere salavat getirmeli ve amin demelidir. Peygamberimiz ise iki salavat arasında edilen duaların kabul olacağını bizlere söylemiştir. Fakat dua ederken bazı hususlara dikkat etmek gereklidir. Bunların başında ise beş vakit namazların mutlaka kılınması ve tüm haram olan şeylerden uzak durmak gereklidir. Haram işlenmeye devam edildiği müddetçe, edilen duaların kabul olmayacağını sevgili Peygamberimizi bizlere söylemiştir.

Peygamber Efendimizin okuduğu dualar arasında ise şunlar bulunmaktadır.

  • Peygamberimizin Allah’a sığınma duası şu şekildedir. ”Allah’ım aciz ve tembel kalmaktan, bunak duruma düşmekten, fakirlikten ve her türlü sıkıntıdan, gaflete düşerek senden habersiz olmaktan, katı kalpli olmaktan, hak yolundan ayrılmaktan ve günaha düşmekten sana sığınırım” (Kaynak : Buhari Tefsir, Suyuti el Camius Sağır, Hakim El Müstedrek)
  • Peygamberimizin sık olarak okuduğu dua şu şekildedir. ”Allahümme sebbit kalbi ala dinike, ya mukallibel kulub” Anlamı : Ey kalpleri çeken ve çeviren yüce Allahım. Benim kalbimi de dinin üzerine sabit kıl ya Rabbi. (Kaynak : Tirmizi Deavat 85)
  • Peygamberimizin rızık bolluğu için okuduğu dua ise şu şekildedir. ”Allahümmi inni daifun fe kavvi fi rızake. Da fi ve huz ilel hayri, bi nasiyeti vec alil islame münteha rıdaye. Allahümme inni daifun fe kavvini ve inni zelilün, ve inni fakirün fer zukni” (Kaynak : Hakim El Müstedrek, Suyuti El Camius Sağır 2882) Anlamı : Allah’ım ben zayıf bir kulum. Beni kendi gücün ile güçlendir. Benim insanlar arasında zayıf görülmeme müsade etme. Benim izzetimi arttır. Ben sadece sana muhtacım. Beni kendi rızkın ile bereketlendir ve rızıklandır. Beni hayra yönlendir. İslam dinini ise rızamın son noktası eyle.

Peygamber Efendimiz ise bu yapmış olduğu dualar hakkında şunları söylemiştir. Allah bir kuluna hayır murad etmiş ise, bu duaları o kuluna öğretir ve o kul ise bu duaları asla unutmaz. Bu dualar ile yüce Allah’a niyaz da bulunan kullarının duaları ise kabul eder.

Bizler ise Peygamberimizin ümmeti olarak kendisinin yapmış olduğu duaları ezberleyelim ve hayatımızın her safhasında okumaya gayret gösterelim. Dua edip de kabul olmayan kişiler ise, dua etmeyi kesinlikle bırakmamalıdır. Çünkü Allah kendisi için hayırlı olan şeyi daha iyi bilendir ve duanın kabul edilme vakti bulunmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.