İrab ve Harekelerin Yanlış Okunması: Üstünü esre, esreyi üstün okumak gibi hatalara irab hatası denilmektedir. Kimi insanlar bazı sesleri çıkaramamakta veya bunu yaparken zorlanmakta. Allah herkes için dinde kolaylık sağlamıştır. Örneğin peltek birinin ra harfini çıkaramaması ve farklı şekilde okuması namazını bozmaz. Ancak okuyup, öğrenebilecek durumdakilerin öğrenmesi daha doğru olacaktır.
Harf Hatası Namazı Bozar Mı?
İrab hatalarının yapılması namazı bozmaz. Aksine elimizden geldiğince yapamadığımızı yapmaya çalışmak, dinin emirlerini yerine getirmeye çalışmak Allah’ın sevdiği eylemlerdir. Arapça bilmeyenlerin bazı kelimeleri zor çıkarması gayet normaldir veya tecvid bilmeden Kuran surelerini okumaya devam edebiliriz. Bu yüzden yanlışlıkla hareke, irab hatası yapılması halinde de namaz bozulmaz. Devam edilen rekatlarda doğru bir şekilde okunur. Örneğin Rabbühü , Rabbehü şeklinde okunması namazı bozmaya engel olmaz. Allah, namaz surelerini tecvidli okumayı şart koşmamıştır ancak elimizden geldiğince doğru ve tecvidli okumaya çalışmak daha güzel olacaktır.
Harflerde Yanlışlık Yapılması
Harfin birini önce veya sonra okumak kelimenin, cümlenin anlamını değiştirmediği müddetçe namaz bozulmaz. Ancak mananın değiştiği noktada namaz bozulur, doğrusunu öğrenmek ve o şekilde okumak doğru olacaktır. Aynı şekilde kelime eklemek veya kelime çıkarmakta manayı bozmadığı sürece namazı bozmaz şeklinde görüşler vardır. Örneğin salihat yerine talihat denilirse harfin farkı az ise ağızdan kaçmışsa bazı alimler namaz bozulmaz demiştir, bazı alimler ise mana değiştiğinde bozulur demiştir.
Namaz esnasında yanlış okunan kelimenin tekrar düzeltilerek okunmasında da sorun yoktur. Kelime tekrarları bazı mezheplerce mana değişmezse bozulmaz denilmekte, bazı mezheplerce mana değişse de namazı bozmaz denilmektedir.
Namazda dil sürçmesiyle yanlışlıkla yapılan hatalar küfre sokmaz. Çünkü bu bir hatadır ve bilmeden yanlışlıkla yapılmıştır. Bilmeden yapılan hatalar özür olarak nitelendirilir.
Durak Yerlerinde Hata Yapılması
Durulacak yerde geçilmesi durumunda namaz bozulmaz. Aynı şekilde geçilecek yerde durulması halinde de namaz bozulmaz.
Zelletül Kari (Lahn)
Zelle, hata anlamındadır. Zelletül Kari ise okuyanın yanılması anlamındadır. Bu terim lahn şeklinde de geçmektedir. İslamda bu terim namaz esnasında veya Kuran ayetlerinde okunan ayette dil sürçmesi ve birtakım hatalardan kaynaklanan durumlarda kullanılır. Ana dili Arapça olmayan herkesin yaşayabileceği bir meseledir. Anlamın bozulmaması suretiyle normal görünen bu durum öğrenebilecek kabiliyet ve gücü olanın çabalaması en güzel seçenek olacaktır.
Bu mesele mezheplere göre namazın bozulup bozulmayacağı durumlarda değişebilmekte. Örneğin Hanbeli mezhebine baktığımızda Fatiha’nın okunmasının farz olmasından dolayı herkesin doğru okuması konusuna dikkat çekmiştir. Maliki mezhebi ise yanlış telaffuz eden birine uyarak namaz kılmanın doğru olmadığını söylemiştir.
Mutlaka okumalısınız Haşr Suresi Okumanın Faziletleri
İmam Ebu Hanife ve İmam Muhammed’e göre namazın bozulup bozulmaması kelimenin, cümlenin Kuran’da geçip geçmemesi değil, mananın ne kadar bozulup bozulmamasına bağlı olduğunu söylemiştir. Son olarak namazını bozacak şekilde okuyanların bundan haberi yoksa namazları bozulmaz. Doğrusunu öğrendikleri vakit düzeltilmesi gerekir.