Gusül Abdesti Nedir? Hangi Durumlarda Alınır?

05.11.2023
1.396
Gusül Abdesti Nedir? Hangi Durumlarda Alınır?

Namaz abdesti ve Gusül abdesti Müslüman için oldukça önemlidir. Namaz abdesti Kuran okurken ve namaz kılarken alınması gereken abdest türüdür. Namaz abdesti ile Allah’ın huzuruna tertemiz çıkılır. Gusül abdesti ile kadın ve erkeğin kesinlikle alması gereken abdesttir. Bu yüzden abdest ve gusül abdesti nasıl alınır (Detaylı Anlatım) küçük yaşlardan itibaren öğretilmelidir.

Namaz Abdesti nasıl alınır namaza yeni başlayacaklar için önemlidir. Namaz abdesti alacak kişi öncelikle niyet etmelidir. Abdest almaya elleri üç kere yıkayarak başlanır. Daha sonra sırası ile ağız çalkalanır, burun temizlenir ve yüz yıkanır. Her bir işlem üçer kere yapılmalıdır. Sonra önce sağ sonrada kol kolumuzu dirseklere kadar yıkamalıyız. Kafamız bir kere mesh edilmelidir. Kulaklar serçe parmakta mesh edilmeli ve esneden boyun bölgesine mesh yapılmalıdır. Son olarak ayaklar yıkanmalıdır.

Gusul Abdesti Almak Neden Onemlidir

Gusül Abdesti Almak Neden Önemlidir?

Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Müslümanlar için gusül abdesti çok önemlidir. Gusülsüz dolaşmak, yemek içmek veya herhangi bir şey yapmaz caiz olmamaktadır. Gusül abdesti nasıl alınır kısaca anlatalım. Gusül almak için öncelikle Eüzü besleme çekilmeli ve temiz olmaya niyet edilmelidir. Ardından avret yerleri üç kere su ile temizlenmelidir. Önce ağız gargara yapılmalıdır. Daha sonra burun temizlenir. Daha sonra yüz yıkanmalıdır. Sonra sağ ve sol omuzdan aşağı su dökülmelidir. Son olarak tüm vücut su gelecek şekilde yıkanmalıdır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta eğer biriken su varsa banyodan çıkarken mutlaka ayaklarınızı da yıkamanızdır. Her iki abdest çeşidinde oje varsa çıkarılmalıdır.

https://www.youtube.com/watch?v=Ek2MnEfiaWw&pp=ygUfR3Vzw7xsIEFiZGVzdGkgTmFzxLFsIEFsxLFuxLFyPw%3D%3D

Gusül Abdesti Nedir?

İslam dininin emirlerinden olan gusül kelime anlamıyla temizlenmek demektir. Buluğ çağına ermiş kadın ve erkeğin bazı durumlarda gusül abdesti alması gereklidir. Bu gereklilik yüce Kur’an’da birçok yerde emredilmiştir ‘’Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin.’’ [Maide 43] ve cünüp halindeyken de bazı noktalara dikkat etmemiz yine Kuran-ı Kerim’de belirtiliyor.

Bakara suresi 222 ayette; ‘’Ey Muhammed! Sana kadınların hayız halinden sorarlar. Deki: O kadınlara eziyet veren bir haldir. Hayız halindeyken kadınlardan uzaklaşın, temizleninceye kadar da onlara yaklaşmayın. Temizlendikten sonrada onlara Allah’ın emrettiği yerden yaklaşın.’’ İşte Kuran-ı Kerim bu şekilde temizliğe maddi ve manevi olarak yaklaşıyor ve ayetlerde bu şekilde belirtiyor.

Gusül kelime manasıyla temizlemek yıkamak anlamına gelir. Halk arasında boy abdesti veya büyük abdest olaraktan anılır. Şimdi gusül abdestinin hangi durumlarda alınması gerektiğine bakalım:

Hayız Hali

Kadınların her ay adet kanamasının bittiği andan itibaren gusül abdesti alması farzdır. Geciktirmesi durumunda büyük günaha girer.

Nifas Hali

Doğumdan sonraki lohusalık halinin bitmesiyle gusül abdesti alması her kadın Müslüman için farzdır.

Cünüp Hali

Eşlerin birbiriyle yakın olması durumundan meni gelse de gelmese de içinde bulunulan durumdan dolayı gusül abdesti alması gerekir. Ayrıca kadından veya erkekten (cinsi zevkle) meni gelmesi gusül abdestini zorunlu kılar. Meninin uykuda veya uyanıkken gelmesi durumunda sonucu değiştirmeyip her iki durumda da gusül abdesti almak gereklidir.

  • Şafiler dışında fakihlerin çoğunluğu cünüplük için meninin şehvetle gelmesini şart görmüşlerdir.
  • Ağır kaldırma, düşme hastalık gibi nedenlerden dolayı gelen meninin gusül sebebi olmayacağını belirtiyorlar.
  • Uyurken ihtilam olduğunu hatırlamaz fakat üzerinde meni görürse gusül abdesti alması gerekir.
  • İhtilam olmasına rağmen cima sırasında meni görülmediği takdirde gusül abdesti alması gerekmez.

Gusül Abdesti Nasıl Alınır Detaylı Anlatım?

Âlemlerin efendisi peygamberimiz (s.a.v.) cünüplük durumundan kurtulmak için abdesti şu şekilde aldığı rivayet edilir:

Peygamberimiz ilk önce ellerini yıkamakla baslar daha sonra namaz abdesti için abdest alır gibi abdest alır daha sonra parmaklarını saclarının arasında sokup diplerini hilallerdi. Sonrada basının üzerine elleriyle üç avuç su döker, ondan sonrada bedenlerine su dökerek suyu vücutlarının her tarafına ulaştırırdı. (Buhari, Gusül) Buna göre gusül abdesti için:

  1. Önce gusül abdesti almak için niyet edilir.
  2. Ağza bolca 3 kere su verilir.
  3. Buruna 3 kere bolca su verilir.
  4. Bütün vücut iğne ucu kadar kuru yer kalmayıncaya kadar yıkanır.

Gusül abdesti alınırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlarda vardır:

  • Banyoya girerken sol ayakla girilmeli
  • Tırnaklarda abdeste mâni oje gibi kalıntılar giderilmeli
  • İlk olarak avret yerleri pislikten arındırılmalı sonrada niyet edilmelidir.
  • Kulak delikleri ve göbek çukuruna suyun ulaştığından emin olduğumuzda ayaklarımızı yeniden yıkayıp sağ ayakla banyodan çıkmalıyız.
YAZAR BİLGİSİ
Gizem
Dinimiz hakkında aslında ne kadarda az şey bildiğimizin farkında mıyız? Gelin hep birlikte bilgi açığımızı kapatalım. Araştırma yaptığım konularda edindiğim bilgileri sizlere de aktaracağım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.