Bir Müslümanın her zaman temizliğine önem göstermesi gerekmektedir. Neredeyse her ibadet öncesinde abdest alınsa da gusül abdesti bu bütün bedenin temizliğini kapsamamaktadır. Gusül abdesti ile Müslümanlar tüm bedenlerini detaylı olarak temizlemiş olurlar. Bir diğer adıyla boy abdesti de denilmektedir. Gusül abdesti bazı durumlar farz, bazı durumlarda ise sünnettir.
Gusül Abdesti Nedir?
Gusül abdesti, Müslümanlar için bazı durumlarda yapılması şart olan bir uygulamadır. Tanımı, kuru yer kalmayana denk, detaylıca yukarıdan aşağı doğru bütün bedeni yıkamaktır. Eğer su bulunamıyor veya suyun, soğukluk nedeniyle bireyi hasta etme ihtimali çok yüksekse o zaman teyemmüm yapılabilir. Teyemmüm, yeterli ve dayanılacak sıcaklıkta su bulunduğu vakit geçersiz olmaktadır.
Farz olduğu hallerde yerine getirmeyip terk edilmesi günahtır. Cünüp olan kişi ibadet etmekten mahrum kalır, namazlarını kılamaz. Sırf tembellikten namaz kılmamak büyük günahlar arasındadır. Müslüman, elinden geldiğince hızlı olup bu halden kurtulması, guslünü alarak hem beden hem de ruh temizliğini yapması gerekiyor.
Gusül Abdesti Nasıl ve Ne Şekilde Alınır?
- Gusül abdestinin, Kur’an-ı Kerim’de açık bir ifadeyle nasıl ve ne şekilde yapılacağı tam olarak belirtilmemiştir. Hadis ve Ayetler doğrultusunda tamamlanmıştır.
- Kişi “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için gusül abesti almaya” diyerek niyet etmiş olmuş. Bazı alimler tarafından, kalben niyet edilmesi yeterli olmaktadır denilse de tam tersini söylemiş olan alimlerde vardır. Gusül abdestinde dille söylenilmesi unutulan fakat kalben geçirilen niyet geçerlidir.
- Eller bileklere kadar yıkandıktan sonra avret yerleri detaylıca temizlenir. Avret yerlerini temizlerken çömelmek kolaylık sağlar.
- Namaz abdestinde yapıldığı gibi sağ avcuyla ağza su alınır. Boğazda gargara yapılır fakat kişi oruçlu ise burada dikkat etmesi gerekiyor. Boğazdan kaçan bir damla su bile kesinlikle orucu bozmaktadır. 3 kere gargara yapmak yeterli olacaktır.
- Sağ avuç içi ile alınan su, buruna iyice 3 kere su çekilir ve sol elle burun indirilir ve bu şekilde yeterli burun temizliği yapılmış olur. Suyun burnu hafif yakması yeterli olduğundan daha fazla zorlanmanıza gerek yoktur.
- Namaz abdesti alınarak beden temizliğine başlanılıp, gusletmeye devam edilir.
- Abdest almanın hemen ardından önce sağ ve sonra sol omuza üçer defa su dökülür. Suyun her dökülüşünde eller ile hızlıca vücut temizlenir. Sonrasından yukarıdan aşağı doğru nizami şekilde tamamen yıkanmaya başlanır. Nokta kadar bile olsa kuru yer kalmayana kadar yıkanmaya devam edin.
- Saç, sakal ve bıyıkları su ile ovuşturarak suyun diplere ulaşmasını sağlayın. Kabarık saç ve sakallarda gusül abdesti alırken sorunlar çıkmakta. Bu sorunu ovuşturarak çözebilirsiniz.
- Göbek deliği, kulak içleri, küpe delikleri ve tırnak altlarını ekstra özen gösterip yıkayın. Bu aşamayla beraber gusül (boy) abdesti başarılı olarak tamamlanmıştır.
Gusül Abdesti Hangi Durumlarda Alınmalıdır?
- Cinsel organdan meni gelmesi veya meni gelmese bile ilişkiye girmiş olmak gusül gerektirmekte. Bazı alimlerce meni gelirken zevk halinde olmamanın gusül gerektirmediğini savunmuştur.
- Kadınlarda ise erkekler gibi cinsel ilişki sonrasında gusül farzdır. Lohusalığın bitişinde ve ay halinin sonlanmasından sonra da mutlaka gusül alınmalıdır.
- Şehvetlenip yerinden çıkan meni tam olarak dışarı çıkış sağlamasa ve idrar yolunda kalsa, bir vakit sonra şehvetsiz bile çıksa yine de gusül gerektirir.
- Bir insan uyurken ihtilam olduğunu hatırlamasa, fakat uyandığı zaman çamaşırında meni olduğunu fark etse, gusül alması gerekir.
- Kadın, erkeği veya tam tersi olacak şekilde birini düşünüp arzularken meni gelirse gusül abdesti gereklidir.
Gusül Gerektirmeyen Durumlar
- Bazen ağır bir yük kaldırma, hastalıktan kaynaklı vb. nedenlere bağlı olarak istemsiz ve şehvetsiz meni gelebilir. Şafiiler dışındaki diğer mezheplerde bu durumlara bağlı olarak gusül gerektirmez.
- İdrar yaptıktan sonra gelen yapışkan, meniye göre daha yoğun gelen sıvının adı vedidir. Vedi gusül gerektirmez.
- Bir kadın ve erkek birbirlerini çığlık bir şekilde görürse gusül gerektirmez ancak meni gelmesi durumunda gusül alınması farzdır.
- Rüyada ihtilam olduğunu hatırlayan ve böyle bir şey yaşandığını sanan kişi uyandığında iç çamaşırına ve uyuduğu elbiseleri kontrol eder. Eğer meni görülmezse gusletmeye gerek yoktur. Islaklık görüldüğü taktirde bunun mezi mi veya meni mi olduğunun anlaşılması gerekir. Mezi şeffaf renkte olur ve kuruduğunda kirli su gibi sadece iz bırakır. Meni kuruduğunda, çoğunlukla beyaz bir tabaka oluşturur. İkisi kolaylıkla ayırt edilebilecek özelliklerdedir. Eğer meni veya mezi olduğu tam olarak ayırt edilemiyorsa o zaman gusül etmenizde fayda var.
- Uyanık iken mezi gelmesi de gusül gerektirmeyen durumlar içerisinde.
- Etek tıraşı olan kişinin kesinlikle gusül abdesti almasına gerek yoktur.
- Guslederken herhangi bir yerden kan veya idrar gelirse gusül bozulmaz, kaldığı yerden devam eder. Eğer tuvalet ihtiyacı gelirse, ihtiyaç giderilir daha sonra yine kalındığı yerden devam edilir.
Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?
Bütün mezhepleri kapsayarak anlatım yapılırsa, guslün farzı dörttür;
- Niyet etmek: Gusledecek kişi hem kalben hem de dille niyet eder. “Yarabbi niyet ettim senin rızan için gusül abdesti almaya” der. Eğer cünüplük halinde ise “Üzerimdeki cünüplüğü atmaya” diyerek niyetini tamamlar.
- Ağza su vermek: Üç kere ağza su verilip gargara yapılır. Oruçlu kişi hafifçe çalkalasa yeterli olacaktır. Gusül abdestinde yutulan su, sizi büyük bir sıkıntıya sokup orucunuzu bozabilir.
- Buruna su vermek: Üç kere buruna derinlemesine su çekilir. Oruçluların yine burada dikkat etmesi gerekir. Burundan da boğaza su kaçabilir.
- Kuru yer kalmayacak şekilde bütün vücudu yıkamak: Vücutta bir nokta bile olsa kuru yer kalmaması gerekiyor. Gusül sonrası bir yerinizi yıkamayı unutmuşsanız orayı yıkamanız yeterli olur.
Gusül Abdestinin Sünnetleri Nelerdir?
Guslederken, Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından yapılmış olan birçok güzellikler ve örnekler mevcuttur. Sünnetleri uygulamak yapılan ibadetlerin faziletlerini artırır. Sünnetlerin yapılması şart değildir, yapılmayabilir.
- Gusül abdestinden hemen önce normal abdest almanın fazileti yüksektir ve en önemli sünnetlerden birisidir.
- Niyet etmeden önce besleme ile başlamak.
- İlk önce avret yerleri yıkayıp, ardından baştan aşağı doğru yıkanmak.
- Üç kere başa, ardından üç kere sağ ve sol omza su dökmek. Her dökme sonrasında vücudu ovalamak.
- Mümkün olduğunca az su kullanmak sünnettir. Gereğinde fazla su harcamak ve israf etmek haramdır, caiz değildir. Vesveseye kapılıp yarım saat, bir saat boyunca gusletmeye gerek yoktur.
- Bir kişi ağzına ve burnuna su verdikten hemen sonra akar su, deniz veya büyük, su devirdaimi olan bir havuza girmiş olsa ve suyun içinde bir miktar hareketlense, sünnetlere uygun olarak gusül almış olur. Bu şekilde gusül alacak kişinin öncelikle niyet etmesi ve ondan sonra bu işlemleri yapması gerekiyor.
- Gusül sonrası ayakları soğuk su ile yıkamak sünnettir.
Gusül Abdesti Aldıktan Hemen Sonra İbadet Yapılır mı?
Cünüplük halinden kurtulmak için gusül alınmışsa o kişinin guslü olmuştur ancak abdestli sayılmaz. Namaz kılınacak veya farklı bir abdest gerektiren ibadet yapılacaksa normal abdest almak şarttır. Gusül anında idrar gelmesi, kan gelmesi gibi haller gusle mâni olmaz fakat gusülden sonra o kişinin ihtiyacı varsa abdest alması gereklidir. Birçok Alime ve ilmi ifadeye göre, “Gusül abdestini bozan her şey normal abdesti de bozar fakat abdesti bozan herzeye guslü bozmamaktadır” denilerek tanımlanmıştır.