Doğmamış Anne Karnındaki Bebek İçin Fitre Verilebilir Mi?

01.05.2022
950
Doğmamış Anne Karnındaki Bebek İçin Fitre Verilebilir Mi?

Doğmamış Anne Karnındaki Bebek İçin Fitre Verilebilir Mi? sorusu Ramazan ayının sonlarına gelirken en çok merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Ramazan ayı bitmeden verilmesi gereken fitre, özellikle doğum yapmamış ve hamile olan kadınların en çok merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. Bu sebeple hane halkından kaç kişinin fitre vermesi gerektiğini ise bu şekilde öğrenmiş olmaktadır. Bu yazımızı dikkatli bir şekilde okursanız, fitre ile ilgili tüm detaylara ulaşabilir ve kafanızdaki tüm soruların da cevabını alabilirsiniz.

Doğmamış Bebek İçin Fitre Verilebilir Mi?

Fitre Ramazan ayına mahsus olan ve zenginler gibi fakirlerin de verebileceği bir sadakadır. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu ay ki fitre miktarını minimum kişi başı 40 TL olarak belirlemiştir. Diyanet bu rakamı 40 TL olarak belirlemiş olsa bile, hadis-i şerifler ile bizlere nasıl ve ne gibi şartlarda fitre vereceğimiz açık bir şekilde gösterilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı da bu hadisleri baz alarak bu fiyatı belirlemektedir.

Bu yüzden belirlenmiş olan rakam üzerinden fitre vermede bir sakınca yoktur. Eğer bir kişi Ramazan ayı boyunca farz olan orucunu hastalık veya başka bir mazeretten dolayı tutamadığı ise, her güne karşılık en az kendisi için 40 Tl vermek ile sorumludur. Doğmamış bebeği ise Hanefi mezhebine göre fitre vermek gerekmez.

Çünkü fitre vermenin vacib olması için hamile olan bir bayanın çocuğunu Ramazan Bayramına gelmeden doğurması gereklidir. Doğmamış bebeğe ise fitre vermek zorunlu değildir. Eğer doğmamış olan bebeğine sadaka niyeti ile fitre vermek istenirse, bu davranış İslam’a uygun bir hareket olur ve yapılaması müstehaptır.

Verilen bu fıtır sadakası niyeti ile de çocuğu dünyaya gelmemiş olan bir anne de bu sayede kazalardan ve belalardan korunmuş olur. Sadaka ile ilgili hadis-i şerifte Efendimiz Muhammed Mustafa (salllahu aleyhi vessellem) şöyle buyurmuştur. Kaza ve belaların gelmesini istemiyorsanız ve bunlardan korunmak istiyorsanız, bolca sadaka veriniz. (Kaynak : Müslim / Tirmizi / Buhari)

Anne Karnindaki Bebek Icin Fitre Verilebilir Mi 1

Anne Karnındaki Bebek İçin Fitre Verilebilir Mi

Anne Karnındaki Bebeğin Fitresi Verilir Mi? Diyanet Fetvası

Diyanet İşleri Başkanlığına Ramazan fitresi ile ilgili gelen sorulardan bir tanesi ise, anne karnındaki bebeğin fitresi verilir mi? sorusu olmaktadır. Bu konuya ilişkin ise kurum net bir şekilde cevabını söylemiş ve merak konusu olan bu soruya da açıklık getirmiştir. Türkiye’de %80 oranında Hanefi Mezhebine bağlı Müslümanlar yaşamaktadır.

Hanefi Mezhebine göre bir babanın doğmamış olan ve anne karnınında bulunan çocuğuna fitre vermesi gerekmemektedir. Bunun sebebi ise çocuğun hayatta olma şartının bulunmasıdır. Kendisi için de bu husus vacib olmaktan çıkar. Eğer anne karnındaki bebek Ramazan Bayramı namazı öncesinde doğmuş ise ve bu vakit İmsak vaktini geçmemiş ise, babanın bebeğine fıtr sadakası verme zorumluluğu yoktur.

Eğer anne çocuğunu imsaktan sonra doğurmuş olursa ise, bu çocuğa Hanefi Mezhebine göre fıtr sadakası vermek vacib olur. Babası ise çocuğu ile beraber kendisine ve hanımına da fıtr sadakası vermelidir.

Hanefi mezhebi dışında olan ve özellikle Şafi Mezhebine bağlı olan Müslümanları da Diyanetin vermiş olduğu bu fetva ilgilendirmektedir. Dört hak mezheb içerisinde yer alan Şafi Mezhebi ise, bu konuya farklı bir görüş ile bakmaktadır.

Dogmamis Cocuga Fitre Verilir Mi Diyanet Fetvasi

Doğmamış Çocuğa Fitre Verilir Mi? Diyanet Fetvası

Doğmamış Çocuğa Fitre Verilir Mi? Diyanet Fetvası

Ramazan Ayı boyunca Müslümanlar bilmedikleri konu hakkında sorularını, ülkemizin en yetkili kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığına sormuşlardır. Bu kuruma sorulan soruların başında ise doğmamış çocuğa fitre verilir mi? olmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığının yetkili hocaları ise Kuran ve Sünnet ışığında sorulan bu soruya net şekilde cevap vermektedir. Diyanetin vermiş olduğu fetva ise şu şekildedir.

Bir çocuk Bayram Namazı vaktine gelmeden dünyaya gelirse, bu çocuğa fitre vermek bir babaya vacip olmaz. Eğer Bayram Namazı vaktinde dünyaya gelmiş ise, baba kendisi gibi çocuğuna da fitre vermek ile yükümlü olur. Çocuğun doğma süresi ise Bayram Namazı öncesi imsak vaktine kadardır. İmsak vakti geçmiş ise ve anne çocuğunu Bayram Namazı öncesi dünyaya getirmiş ise, baba aynı şekilde çocuğuna fıtr sadakası vermez.

Dilerse evladım yeni dünyaya geldi diye Ramazan Ayı içerisinde sadaka olarak çocuğuna fıtr verebilir ve bu davranışı son derece isabetli olur. Diyanet İşleri Başkanlığının vermiş olduğu bu fetva ise Hanefi ekolüne bağlı olan Müslümanların uymaları gereken kuraldır. Şafi mezhebinin ise bu konuya bakışı biraz farklıdır.

Şafi Mezhebine Göre Doğmamış Bebeğin Fitresi

Hanefi, Maliki ve Hanbeli gibi 4 büyük mezhep olan Şafi Mezhebi, İmam-ı Şafi Hazretlerinin kurmuş olduğu mezheptir. Uyulması gereken doğru bir mezheptir. Bu mezhebin koymuş olduğu kurallar da Kuran-ı Kerim ve Sünnet-i Seniye ışığı içerisindedir. Diyanet İşleri Başkanlığına Ramazanda ayında fıtr sadakası ile çok soru soran Hanefi Mezhebine bağlı Müslümanlar olmuştur.

Aynı soru ise Şafi ekolüne bağlı kişilerce de merak edilmektedir. Şafi mezhebinde Ramazan ayına mahsus olan fıtr sadakası farzdır. Hanefi mezhebinde ise bu kural vacip hükmündedir. Bu yükümlülük ise nisap miktarı mala sahip olan kişiler için geçerlidir.

Şafi Mezhebine göre doğmamış bebeğin fitresi de anne ve babaların merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. Şafi Mezhebine bağlı olan bir Müslümanın yiyecek ve içecek gibi zaruri ihtiyaçları doğrultusunda fitr sadakası verebilmesi için, zekat verebilecek kadar mala sahip olması gereklidir.

Eğer anne karnında bebek daha dünyaya gelmemişse ve çocuğa bakmakla yükümlü olan baba nisap miktarına sahip değilse, doğmamış olan çocuğuna fitre vermesi gerekmez. Eğer hali vakti yerinde ise ve çocuğu Bayram Namazı öncesi doğmuş ise, bebeğine kendisi gibi fitre vermesi gereklidir.

Fitre Kimlere Verilebilir Ve Kimlere Verilemez?

İslam dinine göre fitr sadakası fakir kişilere verilmelidir. Eğer başkası fakir bir kişiye fitre veriyorsa ve bu kişinin de verilen fitreye ihtiyacı varsa, bu kişinin aynı zamanda başkasına fitre verme zorunluluğu yoktur. Fakat verilen fitrenin bir kısmını diğer fakir Müslüman ile paylaşması ise, Allah’ın kendisine daha fazla nimet vermesine sebep olacaktır. Müslümanlık dine paylaşma ve yardımlaşma dini olduğu için, Efendimiz ise hadislerinde bu konuya özel önem vermiştir. Fitre verilebilecek kişiler ise Kuran ve Sünnet ile açık bir şekilde belirlenmiştir.

Buna göre bir Müslüman şu kişilere fitre verilebilir.

  • Kız ve Erkek Kardeş
  • Teyze
  • Dayı
  • Hala
  • Amca
  • Gelin
  • Amca Çocukları
  • Dayı Çocukları
  • Teyze Çocukları
  • Hala Çocukları

fitre verilebilecek kişiler arasında yer almaktadır. Bu kişilerin fakir olması ise şart değildir. Eğer fitresini fakir olan akrabasına bir kişi verirse, hem akrasanı gözetmiş olur hem de fitresini en doğru kişiye ulaştırır. Bu yüzden birinci dereceden akrabaya Ramazan fitresini vermek uygundur.

Fitre ise şu kişilere verilmez.

  • Anne
  • Baba
  • Dede
  • Nene
  • Çocuk

fitre verilemeyecek kişiler içerisinde yer almaktadır. Önemli bir husus ise fitre ile fidyenin sıkça karıştırılıyor olmasıdır. Bu yüzden bir kişi fidye ile fitre kavramını bilmesi gereklidir. Fidye; Ramazan Ayı boyunca bir kişinin hastalıktan dolayı tutamadığı oruçlar karşısında verdiği para miktarıdır.

Fitre ise; kişi günde kaç gün oruç tutamadığı ise ve tekrar tutmaya gücü yetmiyorsa, günlük fidye miktarını belirler ve kaç gün tutamadığı gün ile çarparak, bu tutarı fitre olarak fakir kişiye verir. Ramazan ayı boyunca 30 gün oruç tutan bir Müslümanın da en az 1 günlük fitre vermesi uygun olan davranıştır.

Nisap miktarına sahip olan ve orucunu Ramazanda tam olarak tutan bir kişinin bir günlük fidye miktarında fitre vermesi ise Hanefi Mezhebine göre vaciptir. Vermiş olduğu fitre ise Ramazanda yüce Allah’ın kendisine oruç tutmaya sağlık vermesi dolayısı ile yapılan bir teşekkür anlamını taşır. Kişi dilerse birden fazla kişiye de ayrı ayrı fitre verebilir. Bu davranışın kişiye getirdiği sevabı da fazladır. (Kaynak : Merginani El Hidaye 2/224)

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.