Taziye Duası Taziye duası taziye ziyaretlerinde Fatiha suresinden evvel okunması gereken bir niyaz olarak kabul edilmiştir. Taziye duası uzun yıllardan...
Üzerine gusül etmek farz olan kişilere, gusletmeden önce haram olan şeyleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:
Gusül Etmesi Farz Olanlara Haram ve Mekruh Olan Şeyler
- Namaz kılmak haramdır.
- Bir ayet bile olsa Kur’an niyetiyle okumak haramdır. (Dua ve hamd ile alakalı ayetleri, zikir ve dua amacıyla okumak caizdir. Cünüp ya da adet halinde olan bir kadının, dua niyeti taşıyarak Fatiha Suresini okuması da caiz kabul edilmektedir. Yine bu şekilde olan bir kişinin, çocuklara Kur’an ayetlerinden kelime kelime öğretmesi de caiz kabul edilir.) Şehadet etmek, tesbih ve tekbir getirmek de yine caiz kabul edilen amellerdendir.
- Gusletmeden önce Kur’an-ı Kerime bir ya da yarım ayet olsa dahi el sürmek haramdır. Mushaf-ı Şerif’i tutmak da haram kabul edilmektedir. Fakat Kur’an-ı Kerime yapışık olmayan bir kılıfta, bir sandık içinde ya da bir muhafazada onu taşımak ile dış kısmından tutmak caizdir.
- Kabe’yi tavaf etmek ve herhangi bir zorunluluk bulunmadığı halde mescide girmek ya da mescidin içinden geçmek haramdır. Ancak zaruret durumu olur ise geçilebilir. Bir kişinin evinin kapısı mescidin içine doğru açılıyor ve evine girerek yıkanmak amacıyla mescit içinden geçmek zorunda kalıyorsa, o kişi mescidin içinden geçip evine girebilir ve yıkanabilir. Bu bir mecburiyetten kaynaklanmaktadır. Mescit içerisinde uyurken ihtilam olan kişiler de dışarıya çıkmak için teyemmüm etmelidir. Ancak bu teyemmüm ile kişi Kur’an okuyup namaz kılamaz.
- Üstünde ayeti kerime yazılı olan bir levhayı ya da böyle bir parayı el ile tutmak haramdır.
Üzerine gusül gerekli olup da yıkanmadan evvel yapılması mekruh olan şeyleri şu şekilde belirtebiliriz:
- Din kitaplarından herhangi bir tanesini el ile tutup okumak mekruh kabul edilmektedir.
- Cünüp olan kişinin ellerini ve ağzını yıkamadan yiyip içmesi mekruhtur.
- El ile tutmadan yerde bulunan bir sayfa ya da bir levhaya, Kur’ân-ı Kerîm’den yazı yazmak mekruhtur. Bu durumu İmam Muhammed de mekruh olarak belirtmiştir.
Cünüp ile hayız ya da nifas halinde bulunan kimselerin, Kur’an-ı Kerim’e bakmaları mekruh olmamaktadır. Çünkü bu husus, el ile tutmanın hükmü gibi değildir. (İmam Malik, cünüp olan kadının, Kur’an okuyamayacağını ancak hayız halinde olan bir kadının okuyabileceğini savunmaktadır. Bunun sebebi olarak da cünüp olan kişinin hemen yıkanabilmesi ihtimalini göstermektedir. Fakat adetli olanın, adet süresi dolmadan yıkanamaması durumu söz konusu olduğundan dolayı o kişi özürlü sayılmaktadır.)