Yağmur Yağması İçin Hangi Dua Okunur?

20.04.2022
1.218
Yağmur Yağması İçin Hangi Dua Okunur?

Yağmur Yağması İçin Hangi Dua Okunur?

Kuraklık gibi durumlarda yağmur yağması için okunması gereken bazı dualar vardır. Fakat bu duayı okumadan önce, kuraklığa sebebiyet veren durumların ortadan kalkması ve düzelmesi gereklidir. Aksi halde edilecek olan yağmur duası fayda vermeyecektir. Allah-u Teala biz insanları, bazı şeylerden dolayı imtihan etmektedir. Bu imtihanlardan bir tanesi de yaşanılan yerde kuraklığın meydana gelmesidir. Tabi ki kuraklığın meydana gelmesine neden olan şeyler, Allah’ın emirlerine uymamaktan kaynaklanmaktadır.

Bu gibi durumlarda ise yüce Allah’a tövbe etmek ve yağmur yağması için dua etmek gereklidir. Peygamberimiz zamanında da kuraklık baş göstermiş ve kendisi yüce Allah’a yağmur yağdırması için dua etmiştir. Yağmur yağması için dua okumadan önce bazı şeyler yapmak müstehaptır. Bunlardan bir tanesi ise fakirlere sadaka vermektedir. Yağmur duasını kabul olması için acele etmemek gereklidir. Yağmur duası yapılırken cemaat ile bu duanın yapılması, en uygun olan davranıştır.

Yapılan duaya cemaatin amin demesi, duanın daha hızlı şekilde kabul olmasını sağlayacaktır. Yağmur duası için insanların abdestli olması da duanın kabul olmasını hızlandıracaktır. Dua yapılırken cemaatin içerisinde günahsız olan çocukları bulunmak, beli bükük ihtiyarlar ile beraber yağmur duası yapmak, Allah’ın yapılacak olan duayı kabul etmesine vesile olacaktır.

Yagmur Yagmasi Icin Hangi Dua

Yağmur Yağması İçin Hangi Dua

Çünkü sevgili Peygamberimiz bu husus ile ilgili hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur. ”Sizin içinizde süt emen bebekler, beli bükük ihtiyarlar, otlayan hayvanlar olmasaydı, sizlerin üzerine yağmur gibi azap yağdırırdım” bu hadisten de anlaşıldığı gibi, yağmur duasına günahsız olan başta çocukları getirmek son derece önemlidir. Allah onların hürmetine yapılan duaları kabul edecek ve bereketini yağmur olarak kurak olan beldeye yollayacaktır. Yalnız şu unutulmamalıdır ki, kuraklık ve afet gibi bazı şeylerin nedenleri, insanların kendi elleri ile işlemiş olduğu günahlardan dolayıdır.

Kuran-ı Kerim ayeti ile bu olay şu şekilde ifade edilmektedir. ”Sizin başınıza gelen afetler, kuraklıklar ve diğer felaketler, kendi elleriniz ile yapmış olduğunuz günahlarınızdan dolayıdır. Gene de Allah yaptıklarınızın çoğunu affeder” (Kaynak : Şura Suresi 30)
Yağmur yağması için dua etmeden önce tüm günahlardan uzak durmak ve yüce Allah’ın emirleri ölçüsünde bir yaşam sürmek, hem yapılan duaların kabul olmasını hem de musibet ve belaların kalkmasını sağlayacaktır.

Peygamberimizin Yağmur Duası

Yüce Allah kullarının isteklerini, dua etmeleri ile gerçeğe dönüştüren ve onlara merhameti ile muamele eden yaratıcıdır. Sevgili Peygamberimiz de insanlar içerisinde en çok dua eden ve Allah’a yönelen bir kişiydi. Bu yüzden bizler de Allah-u Tealadan bir şey isteyeceğimiz zaman dua etmeli ve kendisine yönelmeliyiz. Tabi ki dua ederken Peygamberimizi takip etmeli ve onun ettiği dua gibi niyaz da bulunmalıyız.
Peygamberimiz günlük hayatında devamlı dua etmiştir. Mekke zamanında da kuraklık olduğu zamanlarda Peygamberimiz, yağmurun yağması için Allah’a dua etmiş ve kendisinden rahmetini yağdırmasını istemiştir. Bizler de yağmur yağması için yapacağımız duayı, Peygamberimizin yaptığı gibi yapmamız gereklidir. Bu şekilde Allah duaları kabul edecektir. Peygamberimizin yağmur duası sahih hadis kaynaklarımızda yazmaktadır.

Peygamberimizin yağmur yağması için yaptığı dua şu şekildedir.

  • Elhamdülillahi Rabbil alemin.
  • Errahmanirrahim.
  • Maliki yevmid din.
  • La ilahe illallahu yefalu ma yurid.
  • Allahümme entellahu la ilahe illa entel ganiyyü ve nahnül fukarau.
  • Enzil aleynel gayşe vecal ma enzelte lena kuvveten ve belagan ilahin.
  • Allahümmes kına gayşen mugisen merien tabakan merian tabekan merian gadekan acilen gayra raisin.
  • Allahümmes kına gayşen mugisen mürien nafian gayra darrin.
  • Acilen gayra acilin.
  • Allahümmes kına (3) Allahümme eğısna (3) Allahümme alel akami.
  • Vez zırabi ve butunil evdiyeti ve menabitiş şeceri.
  • Allahümmes kına ibadeke ve beha imeke venşur rahmeteke ve ahyi beledekel meyyite.

Anlamı : Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. O Rahim olan ve inananları bağışlayandır. O din günün tek sahibidir. Allah tektir ve ondan başka İlah yoktur. Dilediği her şeyi yapar. Allah’ım sen tek yaratıcısın. Sen zengin ve cömert olansın. Bizler ise fakiriz. Bizlere bol bol yağmur indir ya Rabbi. Bizlere muhtaç olduğumuz kadar yağmur indir. İndirdiğini yağmur ile bizleri güçlendir. (Kaynak : Ebu Davud Salat 260, İbni Mace)

Yağmur Yağması İçin Okunacak Esma

Yağmur yağması için yüce Allah’a dua etmek ile beraber, onu güzel isimleri ile zikretmeliyiz. Peygamberimiz bir hadisinde ise şöyle buyurmuştur. ”Allah’tan bir şey isteyeceğiniz zaman, ona güzel isimleri ile dua ediniz ve isteyiniz” (Kaynak : Buhari, Tirmizi)
Allah’ın bildiğimiz 99 tane ismi vardır. Fakat bu isimler bu kadar ile sınırlı değildir. Allah bizlere sadece bu kadarını bildirmiştir. Allah’ın esması içerisinde yer alan ve gizli bir şekilde bilinen İsmi Azam, yani en büyük ismi bulunmaktadır. İslam alimleri ise günümüze kadar gelen hadis-i şeriflerden yola çıkarak, bu ismin gizli olduğunu söylemişlerdir. İsmi Azam ile istenen tüm duaları Allah kabul etmektedir.

Bu yüzden yağmur yağması için okunacak esma ise İsmi Azam olmalıdır. Net olarak belli olmadığI için, tüm isimleri İsmi Azam olarak bilmek ve bu şekilde dua etmek gereklidir. Bu şekilde yapılan yağmur duasını Allah kabul edecek ve kuraklık olan bölgeye gökten rahmetini yağdıracaktır. Yağmur duasını yapmadan önce Tekvir Suresini okumak ise, duanın hızlı bir şekilde kabul olmasını sağlayacaktır.

Allah’ın El Muin ismi ise yağmur yağarken yapılması gereken esma içerisinde yer almaktadır. El muin ismi ise yardım eden anlamına gelmektedir. Bu yüzden yağmur duasını yaparken bu esmayı zikretmek oldukça önemlidir. Yağmur duasına çıkmadan önce Allah’ın ismi ile başlanmalı ve Peygambere salavat getirilmelidir. Daha sonra Allah’ın esması zikredilmeli ve Peygamberimizin etmiş olduğu yağmur duası okunmalıdır. Sonunda ise cemaatin amin demesi ve tekrar salavat getirilmesi uygun olan davranıştır.

Yağmur Yağarken Okunacak Dua

Allah’ın yapmış olduğunuz yağmur duasını kabul etmesi ve yağmur yağdırması sırasında ona dua etmek gereklidir. Yağmur yağarken okunacak olan duaların kabul olacağını Sevgili Peygamberimiz bizlere bildirmiştir. Aynı Cuma ve Bayram geceleri gibi yağmur yağarken de yapılacak olan duaları yüce Allah kabul etmektedir. Bu yüzden yağmur esnasında dua etmek son derece önemlidir.
Yağmur yağarken okunacak dua şu şekilde olmalıdır. Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun. Bizlere rahmetini yağdıran Allah’a şükürler olsun. O tektir ve ondan başka İlah yoktur. Onun gücü her şeye yeter. Ahiret gününün sahibi olan Allahtır.

Bu dua dışında ise yağmur yağarken şu dua okunmalıdır. ”Allahümme sayyiben ve nafian” (Kaynak : Ebu Davud) Yağmur yağdığı sırada ise Kadir Suresini 100 defa okuyan kişinin tüm dilekleri kabul olur.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.