Namazlarda Rüku Nasıl Olmalıdır?

29.04.2022
635
Namazlarda Rüku Nasıl Olmalıdır?

Namazlarda rüku nasıl olmalıdır? Konusuna değindiğimiz bu yazıda rüku hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Rüku, namazlarda eğilmek anlamına gelmektedir. Rüku da namazda bir rükün olduğundan farzdır. Kıraatten sonra eğilerek rükuya varılır. Baş ile sırt, erkekler için düz bir açıda; kadınlar için hafif eğimli bir açıda bulunur.

Namazlarda Rüku Nasıl Olmalıdır?

Erkeklerde eller dizlere kadar uzatılarak dizler kavranırken; kadınlarda eller dizlere hafif değdirilerek kapalı konumda tutulur. Ayakta namaz kılan bir kişinin rüku için sadece başını eğmesi yeterli değildir. Başı ile birlikte sırtını da eğerek secdeye hazırlık yapmalıdır. Rükuya giden kişi bu şekilde bir hal almaz da kıyama (ayakta durma) daha yakın bir biçimde eğilir ise o kişinin rükusu sahih olmamaktadır. Ancak rüku vaziyetine daha yakın eğilmiş ise, o zaman rükusu sahih kabul edilir.

Otururken namaz kılan bir kişi, rükuya eğildiği zaman alnı dizlerine paralel olacak bir şekilde sırt kısmını eğmelidir. Rükuda bulunuyor gibi kambur olan kişinin rükusu başını biraz eğmekle kabul olur. Kamburluğu rükudan sayılmaz.

İmama rüku halinde yetişen bir kişi, ayakta tekbir aldıktan sonra rükuya gitmelidir. Zira bu tekbiri rükuya yakın vaziyette alır ise o kişinin namazı bozulur ve imama uymuş sayılmaz. İmama henüz rükudayken yetişip de ona uyarak rükuya giden bir kişi, o rekatı imam ile beraber kılmış sayılmaktadır. Ancak imam rükudayken tekbir alıp da imam rükudan kalktıktan sonra rükuya giden kişi, o rekata yetişmiş kabul edilmez ve bir rekatı kaçırmış sayılır. Kaçırdığı rekatı ise namazın sonunda imamın selam vermesinin ardından tek başına kılmalıdır. Yine imama uyan kişi, imamdan önce rükuya varıp henüz imam rükuya gitmeden başını kaldırır ise bu yeterli olmaz ve bunu imamın rükusu ile geri iade etmez ise namazı bozulmuş kabul edilir. İmamdan önce rüku ya da secdeden başını kaldıran kişi ise, imama aykırı olan bu davranışını telafi etmek için hemen rüku ve secdeye geri dönmelidir.

İmama rükuda yetişenler, 2 tekbire ihtiyaç olmadan ayakta sadece “Allahü Ekber” diyerek hemen rükuya gidebilir. Çünkü bu 1 tekbir sayesinde hem iftitah tekbiri hem de rüku tekbirini almış kabul edilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.