Adak Kurbanı Duası Nasıl Yapılır?

16.07.2021
6.537
Adak Kurbanı Duası Nasıl Yapılır?

Adak Kurbanı Duası Nasıl Yapılır?

 Adak kurbanı bir kişinin isteğinin yerine gelmesi şartı ile Allah’a söz vererek, kurban kesmesi demektedir. Eğer istediği şey yerine gelir ve adak yaptığı kurbanını kesmezse, bu davranışından dolayı sorumlu olur. Adak kurbanın İslamiyet de yeri bulunmaktadır. Eğer adak adayan bir kişi bu vermiş olduğu sözü yerine getirmeden vefat ederse, kendisinin adına bir yakınının ölen kişinin üzerine borç olan bu ibadeti yapması ve kurbanlık adak kesmesi gereklidir.

Bu şekilde ölen kişinin borcu silinmiş olacaktır. Ülkemizde de Müslümanlar, arzu ettikleri dileğinin yerine geldiği için bazı zamanlar, adak kurbanı kesmektedirler. Bu ise Allah’ın kendisine vermiş olduğu nimetin şükrünü ifa etmesi anlamına gelmektedir. Adak kurbanı isteğin yerine gelmesi ile kişiye vacip olur ve bu görevi kişinin yapması gereklidir.

Adak kurbanı keserken ise kişinin dua yapması son derece önemlidir. Fakat adak kurbanı duası nasıl yapılır? konusu fazla kişi tarafından bilinmemektedir. Bu yüzden siz de adak kurbanı kesecekseniz, size söyleyeceğimiz duayı okumanız en uygun davranış olacaktır.

 Adak Kurbanı Kesilirken Okunması Gereken Dualar Nelerdir?

Adak kurbanı kesen bir kişi, farklı şekillerde dua edebilir. Adak kurbanı için İslami kaynaklarımızda özel bir dua bulunmamaktadır. Sevgili Peygamberimiz de özel adak kurbanı duası yapmamıştır. Bu yüzden adak kurbanı kesimi sırasında uyulması gereken bazı kurallar vardır.

Adak kurbanı kesilirken okunması gereken dualar şu şekilde olabilir.

  • Kurban Bayramı kesilirken yapılan dua ve tekbir gibi sünnete uygun olması için, Bismillahi Allah-u Ekber denilmesi oldukça uygun bir dua şeklidir.
  • Adak kurbanı kesecek olan kişinin tekbir getirmesi zorunludur ve tekbir getirmeden kesilecek olan hayvanın eti haram olacaktır.
  • Eğer adak kurbanı keserken orijinal Arapça dua etmesini bilmeyen kişilerin, Türkçe olarak dua etmesi de caizdir.
  • Türkçe olarak şu dua edilebilir. ”Allah’ım bana dünya hayatında vermiş olduğun nimet için sana şükürler olsun. Arzumu yerine getirdiğin için sana hamd olsun. Bana dünyada verdiğin nimetin senden geldiğini biliyorum ve bu nimetin seninle arama girmesine müsaade etme” diye dua edilebilir.
  • Adak kurbanı içerisinde yer alan diğer bir dua ise şu şekildedir. ”Allahümme minke ve leke salati, nusuki ve mahyaye, ve memati lillahi rabbil alemin, la şerike lehu ve bi zalike umirtu ve ene minel müslimin” dir. Anlamı : Ey yüce Rabbim, bana verdiğin nimet senin içindir. Benim ölümüm, hayatım, kurbanım ve kulluğum sadece senin içindir. Bana bunu sen emrettin ve ben sana teslim olanlardanım. (Kaynak : Enam Suresi 162)

Bunların dışında da içinizden geldiği gibi Allah’a dua edebilirsiniz.

Adak Kurbanı Duası

Adak Kurbanı Duası

 Adak Kurban Etini Kimler Yiyebilir ve Kimler Yiyemez?

Arapça bir kelime olan ve nezr anlamına gelen adak, diğer kurbanlardan farklıdır. İslam inancı içerisinde yer alan ve bir isteğin yerine gelmesi ile Allah’a verilmiş olan bir sözdür. Bu sözün yerine getirilmesi ise kişinin üzerine vacip olmaktadır ve yapması gereklidir. Fakat ülkemizde adak kurban etinin kimlerin yiyeceği ve kimlerin yiyemeyeceği hakkında bilgi sahibi olan kişilerin sayısı azdır. Sizlere adak kurban etinin nasıl ve kimler tarafından yenileceği hususunda bilgiler vereceğiz.

Adak kurban eti bu kurbanı kesen kişiler tarafından yenmez ve yenilememesi gereklidir. Çünkü bu kurban bir bağıştır ve başkalarının etini yemesi gereklidir. Adak kurbanı kesen kişinin birinci dereceden yakınları bu etten yiyemezler. Eğer tüketirler, yedikleri miktar kadar bir parayı sadaka olarak vermeleri gereklidir. Adak kurbanını kesen bir kişi eğer erkek ise karısı, kadın ise kocası bu etten yiyemezler. Aynı şekilde dedesi ve torunu da bu etten tüketemezler. Bu etten ihtiyaç sahibi olan kişilerin yemesi en uygun olan bir davranıştır ve yapılması doğru olan bir husustur.

 Adak Kurban Şartları Nelerden Oluşur?

Adak kurban şartları diğer İslami kurban ibadetlerine göre farklıdır. Bu şartların başında ise isteğini yerine gelmesi halinde kişinin neyi adadığı ise o adadığı şeyi yerine getirmesi gereklidir. Deve adak adayan bir kişinin koç kurban etmesi uygun değildir ve adak yerine geçmez. Adak kurbanı şartlarından bir tanesi de imkanı olmadığı ve gücünün yetmediği şeyleri adamamaktadır. Aksi halde Allah’a karşı verilen sözün yerine getirilmemesi nedeni ile kişi bu durumdan sorumlu olacaktır.

Eğer bir kişinin adak adaması gerekiyorsa, bunu kalbinden değil dili ile söylemesi gereklidir. Dört hak mezhep içerisinde yer alan Maliki ve Hanefi mezhebine göre adak kurbanının yerine getirilmesi gerekmektedir. Eğer bu adak kişiye bir baskı ve dayatma sonucu yapıldığı ise, Şafi mezhebine göre verilen bu sözün yerine getirilmeme durumu söz konusudur ve caiz olacaktır. Tabi ki adak adayan kişinin bağlı olduğu mezhebe göre davranması gereklidir. Adanılan şey bir eşya olamaz ve kurbanlık hayvan olması gereklidir.

Süre olarak ise bir yıl içerisinde verilen sözün yerine getirilmesi gereklidir. Adak kurbanını kesecek olan bir kişinin Müslüman olması ise ilk şarttır. Eğer sonradan Müslüman olursa adağı geçerli olmayacaktır. Bir kişinin adağının kabul edilmesi için o kişinin, hür olması gereklidir. Çocuk ve deli olan kişinin adağı kabul edilmez.

 Adak Kurbanı Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Adak kurbanı özellikleri Kurban Bayramında kesilen hayvanları ile aynı özelliklere sahiptir. İster deve ve tosun gibi büyükbaş, isterseniz de küçükbaş hayvanları adak kurbanı olarak adayabilirsiniz. Fakat deve adayan bir kişinin, küçükbaş hayvan kesmesi adak yerine geçmez. Nasıl Kurban Bayramı horoz ve tavuk gibi hayvanlar kurban edilemezse, adak kurbanlığı için bu hayvanların adak olması söz konusu değildir.

Eğer bir kişi adak için isim belirtmez ve sadece küçükbaş olarak adağı isimlendirirse, herhangi bir kurbanlık olabilecek yaşta ve özellikle hayvanı tercih edebilir. Küçükbaş hayvanlardan kurbanlık hayvanların iki yaşını doldurması, büyükbaş olan devenin ise beş yaşında olması adak kurbanına uygun olacaktır.

Eğer bir yaşını doldurmuş olan koç veya koyun varsa, bu hayvanlarda adak kurbanı olarak kesilebilirler. Yaşına gelmediği halde annesinin yanında iri bir cüsseye sahip olan 6 aylık küçükbaş hayvanda, adak kurbanı olarak kesilebilir.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.