Oruçluyken Okunacak Dualar

16.03.2024
1.387
Oruçluyken Okunacak Dualar

Ramazan ayı denildiğinde kuşkusuz akla gelen ilk ibadet oruç olurken oruçlu iken yapılacak dualar da merak konusudur. Oruçluyken okunacak dualar en fazla merak edilen konulardan bir tanesi olurken bu konuda Müslümanların büyük bir çoğunluğu araştırma yapmaktadır.

Sahuru ayrı güzel iftarı ayrı güzel olan Ramazan her an ibadet etme noktasında size fırsatlar sunuyor. Sevaplarınızı artıracağınız ve günahlarınızdan arınacağınız bu ayda dualarınızı da bolca yapmalısınız. İftarda ayrı dua, sahurda ayrı dua ve namazlarda ayrı dualarla ramazanı en güzel şekilde değerlendirebilirsiniz.

Oruçluyken Okunacak Dualar

Her Müslümana farz olan oruç herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişilerin muhakkak yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Yılda 1 ay gibi bir süre tutulan oruçlarda hem sahurda hem de iftarda güzel dualar etmek orucun sevabını arttıracaktır. Elbette oruçluyken okunacak dualar da bir o kadar önemli ve faziletlidir. Tüm günahlarınızdan arınmanıza vesile olacak ramazan ayının her anını güzel değerlendirmek size büyük faydalar sağlayacaktır.

İftarda Okunacak Dualar

Orucun her hali son derece önemli olurken tam da iftar vakti edilen dualar daha etkileyicidir. İftar esnasında “Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî” duası ve “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” duasının okunması oldukça sevaptır. İftarda okunacak dualar sizi daha faziletli yaparken Ramazanın en güzel halini yaşamanıza da fırsat sunmuş olacaktır.

Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olduğu için de fırsat buldukça Kur’an okumak gerekir. Ayrıca her zaman farz olan 5 vakit namazlar doğru şekilde kılınmalıdır. Elbette teravih namazları da kılınarak ramazanı en güzel şekilde geçirmek mümkündür. Dini kitapları daha fazla okuyarak da bilmediğiniz konularda daha net bilgiler edinebilirsiniz. Oruçluyken okunacak dualar sizin her açından orucunuza değer katarken günahlarınızdan arınmanıza da vesile olacaktır.

Sahurda Okunacak Dualar

Ramazan ayının son derece önemli bir diğer vakti olan Sahur Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) efendimizin sünnetlerindendir. Peygamber efendimiz sahur yapacağı zaman “Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ım. Bizi iftara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip et” diyerek dua edermiş. Oruç ibadetini yerin getirecek olan kişilerin imsak girmeden yedikleri ve içtikleri dönem Sahur vaktidir. Sahura kalkan kişi tutmak istediği oruç niyeti ile gece kalkar ve sahurunu yapar.

Sahura kalkındığı zaman teheccüd namazı kılmak da çok önemli bir ibadettir. Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) “ Sahur yapın, çünkü sahurda bereket vardır” buyurmuşlardır. Hiçbir şekilde sahurda yemek yeme ihtiyacınız olmasa dahi bir bardak su içmeniz ve bunu da sahur niyetine yapmanız çok önemlidir. Sahur aynı zamanda tutmak istediğiniz orucun da niyetidir.

Ramazanda Yapılacak İbadetler

Öncelikle ramazan ayında oruç tutmak en önemli ibadettir. Her zaman farz olan 5 vakit namaza ek olarak Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) sünneti olan teravih namazını kılmak gerekir. Bu ayda Kur’an okumak da son derece önemlidir.

Namazları da cemaatle kılmak hem sevap açısından hem de ramazanı daha güzel geçirme açısından önemlidir. Sahurlara özen göstermek ve en güzel dualarla iftarı eda etmek gerekir. 1000 aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini ramazan ayı içerisinde aramak gerekir.

Bolca dua etmek, tövbe etmek ve Allah’tan cenneti istemek ibadetlerin en güzel olacaktır. Bu ayda fakirleri gözetmek ve onlara her açıdan destek olmak gerekir. Her anını en güzel şekilde değerlendirmek adına dualarınızı bolca yapmak ve her türlü günahtan uzak durmak sevabınızı arttıracaktır.

Gün boyu aç kalmanızın sonucunda sevaplara erişmek için orucu hakkı ile tutmalısınız. Her türlü haramdan uzak kalmanız ve yalan söylememeniz de orucun değerini arttıracak önemli konulardandır.

Oruçlu iken okunabilecek bazı dualar şunlardır:

  1. İftar Duası (Oruç Açarken): “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.”
  2. Sahur Duası (Sahurda Okunacak Dua): “Allah’ım! Bu sahurda bize rahmet eyle, bize bereket eyle, bize huzur eyle.”
  3. Açlık Duası: “Allah’ım! Açlık ve susuzluğun ne kadar zor olduğunu biliyorsun. Beni sabır ile sınamana yardım et.”
  4. Rabbena Atina Duası: “Rabbena atina fid-dunya haseneten ve fil-ahirati haseneten ve kina azabannar.” (Ey Rabbimiz! Bize bu dünyada iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru.)
  5. İstiğfar Duası: “Estağfirullah el-Azim ve etûbü ileyh.” (Ben Allah’tan bağışlama dilerim, O’na tevbe ederim.)
  6. İftar Vaktinde Okunacak Dualar:
    • “Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızgıke eftartü.” (Allah’ım! Sana oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim ve senin rızkınla orucumu açıyorum.)
    • “Zehabe zemau veptellahtil ucur ve sebetel ecrü inşaallah.” (Ağız kokusu gitti, damaklar nemlendi ve ibadetler kabul olundu. İnşallah sevap sabit olur.)

Bu duaların yanı sıra, kişisel ihtiyaç ve yakarışlarınızı Allah’a yönelterek dua etmek de oruç ibadetini daha anlamlı hale getirebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Erhan
Ben Erhan. Dinimiz hakkında araştırma yapmayı severim ve kendi öğrendiğim faydalı bilgileri siz kardeşlerimle de paylaşmaktan memnun olurum. Bana destek olmak için konularıma yorum yapabilirsiniz. Sevgilerimle,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.