Sübhaneke Duası ve Anlamı
“Subhâneke’l-lâhumme ve bi-hamdike. Ve tebâra ke’smuke ve teâlâ cedduke (ve celle senâuke) ve lâilâhe ğayruk.”
(Allah’ım! Sen eksik sifatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.)
NOT: Parantez içindeki “Ve celle senâük” cümlesi cenaze namazında okunur. Muhakak dikkat edelim.
Okunduğu yerler:
1) Her namazın ilk rek’atınde iftitah tekbirinden sonra,
2) İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek’ate kalkınca fatihadan önce,
3) Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek’ate kalkınca fatihadan önce,
4) Teravih namazı dört rek’atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek’ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
5) Cenaze namazında birinci tekbirden sonra.
Ettehiyyâtü Duası ve Anlamı
“Ettehiyyatu lillahi ves-salevatu vet-tayyibatu, esselamu aleyke eyyühen-nebiyyu ve rahmetullahi ve berekatuh, es-selamu aleyna ve ala ibadillahis-salihiyn. eşhedu enla ilahe illallah, ve eşhedu enne muhammeden abduhu ve rasuluh.”
Namazların her oturuşunda okunur.
Allâhümme Salli & Barik Duaları Okunuşu ve Anlamları
.
“Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ ibrâhîme ve alâ âli ibrâhîme inneke hamîdun mecîd”
(Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.
.
“Allâhumme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ bârakte alâ ibrahîme ve alâ âli ibrâhîme inneke hamîdun mecîd”
(Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye lâyık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.)
Okundukları Yerler:
1) Bütün namazların son oturuşlarında Ettehiyyatü’den sonra,
2) İkindi namazının sünneti ile Yatsının ilk sünnetinin birinci oturuşunda Ettehiyyatü’den sonra,
3) Dört rekatta bir selâm verilerek kılınan Teravih ve Nafile namazlarının ikinci rek’atının sonundaki oturuşta “Ettehiyyatü”den sonra,
4) Cenaze namazında ikinci tekbirden sonra.
Rabbenâ Duaları Okuma ve Anlamı
Rabbenâ âtina:
“Rabbenâ âtinâ fid-dünyâ haseneten ve fil-âhirati haseneten ve kınâ azâben-nâr”
(Allah’ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.)
Rabbenâğfirli:
“Rabbenağfir lî ve livâlideyye ve lil-mü”minîne yevme yekûmul-hisâb”
(Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.)
Okundukları Yerler:
1) Namazlardaki son oturuşlarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra,
3) Cenaze namazında üçüncü tekbirden sonra okunacak duaları bilmeyen bunların yerine “Rabbenâ âtina” ayetini dua niyetiyle okuyabilir.
Kunut Duaları Okunuşu ve Anlamları
Allâhumme İnnâ Nesteînuke:“Allâhumme inna nesteînuke ve nesteğfiruke ve nestehdîke ve nu’minu bike ve netûbu ileyke ve netevekkelu aleyke ve nusnî aleykel-hayra kullehû neşkuruke velâ nekfuruk ve nahla’u ve netruku men-yefcuruk”
(Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile öğeriz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve sana karşı geleni bırakırız.)
All”ahumme İyyake ne’budu:
“Allâhumme iyyake ne”budu ve leke nusallî ve nescudu ve ileyke nesâ ve nahfidu nercû rahmeteke ve nahşâ azâbek. İnne azâbeke bil-kuffâri mülhık”
(Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalıiırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.)
Okundukları Yerler:
1- Vitir namazının üçüncü rek’atınde fatiha ve sûre okunduktan sonra eller yukarı kaldırılıp tekbir alınır ve eller tekrar bağlanınca kunut duaları okunur.
Âyetel Kürsi Duası Okuması ve Anlamı
Âyetel Kürsî olarak bilinen bu âyet, Bakara Sûresinin 255. âyetidir. Namazda Zamm-ı sûre olarakta okunabilir. Daha çok dua olarak ve de her namazın ardından yapılan tesbih öncesi okunur.
“Allâhu lâilâhe illâ huve’l-hayyu’l-kayyûm. Lâ-te’huzuhü sinetun ve-lâ nevm. Lehû mâ fi’s-semâvâti vemâ fi’l-ard. Men-zellezî yeşfe’u ‘indehû illâ bi-iznih. Ya’lemu mâ-beyne eydîhim vemâ halfehum velâ yuhitûne bi-şey’in min-‘ilmihî illâ bi-mâ şâ’. Vesi’a kursiy-yuhu’s-semâvâti va’l-arda ve!â ye’ûduhû hıfzuhumâ ve hüve’l-aliyyu’l-azîm.”
Manası: Allah ki O’ndan başka ilah yoktur. Diri ve her şeyi yönetendir. O’nu ne bir uyuklama, ne de bir uyku tutmaz. Göktekilerin ve yerdekilerin hepsi O’nundur. O’nun İzni olmadan huzurunda kim şefaat edebilir? Onların önlerinde ve arkalarında olanı bilir. Onlar O’nun ilminden ancak O’nun dilediği kadar bir şey kavrayabilirler. O’nun tahtı gökleri ve yeri kaplamıştır. Gökleri ve yeri korumak O’nu yormaz. 0, yüce ve büyüktür.