Muharrem Ayı ve Aşure Günü Önemi

11.08.2022
515
Muharrem Ayı ve Aşure Günü Önemi

Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayıdır ve faziletleri oldukça fazla olan bir aydır. Peygamberimizin ifadesi ile Muharrem Allah’ın, Şaban benim ve Ramazan ayı ise ümmetimin ayıdır demiştir.

Muharrem ayı içerisinde yer alan ve aşure günü olarak bilinen çok kıymetli bir gün bulunmaktadır. İslam inancına göre bu günde çok sayıda olay vuku bulmuştur. Muharrem ayında Allah yapılan iyiliklere kat kat sevap verdiği gibi, işlenen günahlar da aynı şekilde Allah katında kat kat günah olarak görülür.

Muharrem Ayı ve Aşure Günü Önemi

Sevgili Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicret etmesi ile Hicri yılbaşının takvim başlangıcı olarak Muharrem ayı kabul görmüştür. Bu kıymetli ayda hem tutulan oruç, hem de kılınan namazlara Allah çok büyük sevaplar vermektedir. Özellikle aşure gününü ibadetle geçiren kimsenin Allah tarafından affedileceği, sahih hadis kitaplarımızda geçmektedir ve günümüze kadar gelmiştir.

Sevgili Peygamberimiz ise Hicret sırasında Medine’ye geldiği zaman, Yahudilerin aşure günün de oruçlu olduklarını gördü ve bu tutmuş oldukları orucun ne olduğunu kendilerine sordu. Aşure günü Hazreti Musa’nın Firavun ve ordusunun Kızıldenizde helak olması üzerine, Yahudiler bu günde Musa’nın oruç tuttuğunu söylediler. Bu olayın gerçekleşmesi için oruç tuttuklarını söyleyen Yahudilere hitaben Peygamberimiz, ben size Musa’dan daha yakınım demiştir.

Bunun üzerine kendisi de aşure gününde oruç tutmuştur. Bu günde hem kendisi oruç tutup hem de ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye eden Peygamberimiz, bu günde tutulan orucun ise bir sene ve bir sonraki günahlara, kul hakları hariç kefaret olacağını söylemiştir. (Kaynak : Buhari Savm 69, Müslim Savm 127)

 Aşure Günü Faziletleri

 Aşure günü fazilet bakımından diğer günlerden farklıdır. Aşure günü birçok hadise gerçekleşmiştir. Özellikle bu gerçekleşen olaylar, Peygamberler ile ilgili olmuştur. Aşure günü ismini Arapça’da on anlamına gelen ”aşara” kelimesinden almıştır. Bu yüzden Muharrem ayının onuncu günü aşure günü olarak bilinmektedir. Özellikle yüce Allah bu günde, ağır imtihan halinde olan Peygamberlerine ihsanda bulunmuş ve kendilerine yardım etmiştir.

Aşure gününü taat ve ibadet ile geçiren Müslümanlar, hiç ummadıkları yerden rızıklanmaktadırlar. Allah kullarına bu günde büyük ikramlarda bulunmaktadır. Bu günün gecesini namaz gündüzünü ise oruç ile geçiren Müslümanlar, maddi ve manevi büyük mükafatlara nail olmaktadırlar. Muharrem ayı içerisinde bol bol kuran okumak ve kaza namazı olan kişilerin namazlarını eda etmeleri, kendilerinin büyük sevap almalarını sağlayacaktır.

Ramazan ayında tutulan farz orucundan sonra tutulan ve fazilet bakımından oldukça önemli olan oruç, aşure günü tutulan oruçtur. Fakat bu günde Yahudiler de oruç tuttuğu için Peygamberimiz, Müslümanların onlara benzememesi için bir gün önce veya bir gün sonrası ile beraber oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.

Aşure günü faziletleri arasında yer alan ve kılınması gereken özel namazlar bulunmaktadır. Bu namazı aşure gününde kılan Müslümanlar, Allah’a daha yakın olmakla beraber, yüce Allah katında dereceleri daha da artmaktadır. Aşure gününün faziletlerinden faydalanmak için bu günü oldukça ehemmiyet verilmeli ve bu günde ibadet daha fazla yapılmalıdır.

 Muharrem Ayı ve Aşure Günü İbadetleri

Muharrem ayında ve aşure gününde yapılacak olan ibadetler, Müslümanların büyük sevaplar kazanmasına vesile olmaktadır. Bu günün kıymetini bilerek ve inanarak ibadet ile geçiren Müslümanlar, yüce Allah’ın rızasını kazanacaklardır.

Muharrem ayı ve aşure günü ibadetleri arasında şunlar yer almaktadır.

  • Muharrem ayının gecelerinde iki rekat nafile namaz kılmak kişiye büyük sevap kazandırmaktadır
  • Muharrem ayı ve aşure günü gecesi tesbih namazı kılınmalıdır.
  • Muharrem ayında 1000 defa İhlas Suresini okuyan kişinin tüm günahları, kul hakları dışında affedilmektedir.
  • Aşure günü ilim meclislerinde bulunmak ve sohbet dinlemek de büyük fazilet almanızı sağlayacaktır.
  • Muharrem ayının her gecesinde kuran-ı kerim okunmalı ve kaza namaz borcu olanlar ise geceyi, belli vakit kaza namazı kılarak ifa etmelidir.
  • Muharrem ayında oruç tutmak müstehap olarak görülmüştür.

Allah’ın çok değer verdiği ve içerisinde büyük feyzlerin bulunduğu Muharrem ayı, kişinin Allah tarafından affedilmesine vesile olmaktadır. Bu ayın faziletlerinden faydalanmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Özellikle haram olan işler ile meşgul olan kişilerin, bu ayın girmesi ile beraber günahları terk etmesi gereklidir.

Beş vakit namaz kılmayanların, vakti vaktine namazlarını ifa etmeleri ve ölene kadar bırakmamaları lazımdır. Büyük günahlardan kaçınılmalı, içki ve kumar gibi alışkanlıklara da nasuh tövbe ile son verilmelidir.

 Aşure Günü Olan Hadiseler

Aşure günü farklı olayların meydana geldiği bir gündür. Bu günde gerçekleşen olayların bazıları güzel bazıları ise Müslümanları üzmektedir. Üzen olayların başında ise Kerbela olayı yer almaktadır.

Aşure günü olan hadiseler şunlardır.

  • Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (sallalahu aleyhi vessellem)’in torunu olan Hazreti Hüseyin (radıyallahu anh) bu günde Kerbela da şehit edilmiştir. Kendisi ile beraber ailesinden 70 kişi de Kerbela da Yezid ve ordusu tarafından öldürülmüştür.
  • Hazreti Yakub oğlu Hazreti Yusuf’a bu günde kavuşmuştur. Gözleri kör olan Hazreti Yakup’un gözleri ise aşure gününde görmeye başlamıştır.
  • Allah Hazreti Eyyüp Peygambere bu günde şifa vermiş ve hastalıklarından kurtulmasını sağlamıştır.
  • Yunus Peygamber balığın karnından, aşure günü çıkmıştır.
  • Bu önemli günde Hazreti İsa (aleyhisselam) göğe yükselmiştir.
  • Hazreti İbrahim bu günde Nemrutun ateşinden kurtulmuştur.
  • Nuh Peygamberin gemisi ise bu günde tufandan kurtulmuştur.
  • İşlemiş olduğu günahtan dolayı cennetten çıkarılan Hazreti Adem Peygamberin tövbesi, bu günde Allah tarafından kabul edilmiştir.
  • İdris Peygamber de Hazreti İsa gibi Allah tarafından göğe yükseltilmiştir.
  • Bu günde Firavun ve ordusu Kızıldeniz de boğulmuştur.

Allah Kuran-ı Kerim’in Fecr Suresinin ikinci ayetinde, bu güne işaret etmektedir. Ehl-i Sünnet alimleri ise bu on gecenin, Muharrem ayından aşure gününe kadar olan kısım olduğunu söylemişlerdir. Bu önemli günlerde yapılan duaları ise Allah kabul etmektedir.

 Muharrem Ayı Okunması Gereken Dualar

Allah’ın önem ve yapılan ibadetlere de kat kat sevap verdiği Muharrem ayı, ibadetle geçirilmesi ve çok dua edilmesi gereken bir aydır. Muharrem ayı okunması gereken dualar ise Peygamberimizin hadis-i şerifleri ile bizlere öğretilmiştir. Bu ayda kılmış olduğunuz namazların arkasına 11’er defa salavat ve istiğfar yapılır.

Daha sonra şu dua okunmalıdır.

  • Li ilahe illalahu vahdehu la şerikeleh.
  • Lehul mülkü yuhyi ve yemut.
  • Ve lehul hamdü ve hüve ala kulli şeyin kadir.

Aynı zamanda 365 defa Ayetel Kürsi okumak ve sonrası da 1 defa Zümer Suresini okumak bu ayda yapılması gereken ibadet ve dualar içerisinde yer almaktadır. Bütün bunlardan sonra bir defa şu dua okunmalıdır. ”Allahümme ya muhavvilel havli vel ahvali, havvil halena ila ahsenil hal”

 Muharrem Ayı Zikirleri

Allah’ı güzel isimleri ile zikretmek, yüce Allah’ın razı olduğu bir şeydir. Bu yüzden Allah katında kıymetli olan Muharrem ayında, daha fazla yüce Allah zikredilmeli ve kendisine dua edilmelidir. Muharrem ayı zikirleri bu ayda daha fazla yapılması gereken tesbihatlardır.

Bu tesbihatlar şu şekilde olmalıdır.

  • Muharrem ayının birici gününde 100 defa istiğfar zikri çekilmelidir.
  • İkinci gününde 100 kere ”Sübanallahi vel hamdi lillahi vallahu ekber” denmelidir.
  • Üçüncü günde ise; 313 kere Allah’ın ya selam esması söylenmelidir.
  • Dördünce günde 100 defa ”La ilahe illahu vahdehula şerikeleh, lehul mülkü ve lehul hamdü, ve hüve ala kulli şeyin kadir” zikri çekilmelidir.
  • Ya Rahman ve Ya Rahim esması beşinci günde 100 defa çekilmelidir.
  • La havle ve la guvvete illa billahil aliyil azim ise 100 defa altıncı günde okunmalıdır.
  • Yedinci gün 100 defa Kul hu vallahu ahad (İhlas Suresi) okunmalıdır.
  • Sekizinci gün Kelime-i Tevhid ve salavat beraber okunmalıdır.
  • Aşure günü için alışveriş yapılmalıdır.
  • Onuncu gün 41 defa Yasin Suresinin ayeti olan ”Selamun kavlen min rabbir rahim” okunmalıdır.

33 defa Kelime-i Şehadet okunmalı ve 66 defa da İhlas Suresinin ayetleri okunmalıdır. Ayrıyeten aşure günü 7 defa ”Sübanallahi minel el mizan, ve mümtehel ilmi ve meblağar rıza ve zinetel arş” duası okunmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.