Kur’an-ı Kerim’de Yetim Hakkı
Dinimiz yoksul olan, yalnız olan, yolda olan kişilere özellikle yardımlarda bulunmanızı emreden bir yapıya sahiptir. Allah kimsesiz kalmış, zor durumda kalmış ve kendini yalnız hisseden kişilere daha cömert olmamız gerektiğini ve onlara yaklaşırken daha yumuşak yaklaşmamız gerektiğini bize emreder.

Kur’an-ı Kerim’de Yetim Hakkı
Yetim demek babası olmayan çocuk anlamına gelmektedir. Etrafımızda gördüğümüz anne ya da babası bulunmayan ya da hiçbir kimsesi olmayan kişilere karşı yaklaşırken daha dikkatli olmamız gerekir. Bunu kur’an-ı Kerim’de Allah söylemektedir. İnsani ilişkilerimizde her zaman ölçülü, kurallı ve merhametli olmamız gerekirken; yetimler için özellikle dikkat etmemiz gerektiğini Kur’an’ın pek çok yerinde ve defalarca zikredildiği görülmektedir.
Allah; Kur’an-ı Kerim’de eğer yakınınızda yetim bir kişi varsa ve bu kişinin malları size verilmişse hiçbir şekilde ona haksızlık etmeyip malından onun izni ve haberi olmadan ergenlik çağına yetişince kadar harcanmaması gerektiğini özellikle bildirmektedir. Babasından kalan mallarını yönetme ehliyeti bulunmayan yetimlere sahip çıkılması gerektiği, bu sahip çıkma aşamasında da yetim olan çocuk kendi başına bir şeyleri aklı erebilecek çağa geldiğinde eksiksiz bir şekilde ona parasının verilip, hatta onun uygun bir şekilde evlendirilmesi gerektiğini de söylemektedir.
Yetim hakkı; özellikle dinimizce çok önemli bir konuma sahiptir. Yetim olan çocuklar, yetim olan kişilere daha farklı yaklaşmalı onların elinden tutmalı onlara yol göstermeliyiz.
Yetim bir çocuğun başını okşamak, yetim bir çocuğa kıyafetler alıp, yemek yedirmek ve onu mutlu etmek kadar dünya üzerinde pek çok kişiyi yapılabilecek yardımlarında ötesinde büyük bir ecri, mükafatı bir yeri bulunur.