Kripto Para Caiz Mi? Kripto Para Haram Mı?

19.07.2022
2.115
Kripto Para Caiz Mi? Kripto Para Haram Mı?

İnternet kullanımının giderek yaygınlaşması, insan hayatı için birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Sanal yatırım bunlardan biri. İnternet üzerinden para kazanmak isteyen çoğu kişi, şifrelenmiş para anlamına gelen kripto paralara ilgi duymaya başladı. Bizlerde bu konu hakkında araştırma yaptık. Kripto Para Caiz Mi? Haram mı? hep birlikte göz atalım.

Kripto Para Haram Mı?

Herhangi bir banka ya da devlet kurumundan bağımsız çalışan kripto paralar, şifreleme sistemi sayesinde güvenli ortamda alım satım işlemlerinin gerçekleştirilmesi suretiyle kullanılıyor. Son günlerde kripto paraların hızlı yükselişi yatırımcıların ilgisini çekti. Bu da beraberinde kripto para caiz mi? sorusunu getirdi. İçinde bulunduğumuz yılda Alo Fetva hattı, en çok kripto paraların dinen caiz olup olmadığının öğrenilmesi için arandı. Özellikle salgın döneminde Alo Fetva hattına yöneltilen kripto para yatırımı ile ilgili sorular, ekonominin de gündemine oturdu.

Kripto Para Caiz Mi Diyanet

Kripto paraların caiz olup olmadığına dair Diyanet’e yöneltilen sorulara cevap olarak; üretim şekli, piyasaya sürümü muhataplık konusunda belirsizlik içermesi nedeniyle dinen caiz olmadığı belirtildi. Bu durumda kaynağı belli olmayan paraların, sanal ortamın belirsizliğinden dolayı bir takım mağduriyetlere sebebiyet verebileceği, ayrıca yine aynı sebeplerden dolayı haksız kazanç kaynağı olarak kullanılabileceğinden, kullanımı caiz değildir yönünde bilgi verildi.

Para, kuşkusuz insan ihtiyaçları arasında ilk sırada geliyor. İnsanlık tarihi var olduğundan beri yaşamsal ihtiyaçlar için birçok mübadele aracı kullanılmıştır. İlahi bir hüküm olarak paranın tüm insanlar için fiziki bir değerinin olması gerekmektedir. Teknolojinin insan hayatını tümüyle ele geçirdiği şu dönemlerde, dijital mübadele aracı niteliğinde kripto paralar kullanılmaya başlanmıştır. Ancak yatırım aracı olarak var olan paraların arka planı görülmemektedir. Üretiminden piyasaya sürümüne kadar her aşama belirsizlik taşımaktadır.

Bunun da sonrasında nasıl bir felaketi beraberinde getireceği kestirilememektedir. Sahip olduğu maddi güce güvenenlerin ortaya sürdüğü bilinen kripto paralar, sanal alemin sunduğu avantajlardan faydalanmak isteyenlerin aklını karıştırıyor. Ancak Diyanet tarafından kripto paraların geçerli olmadığı söylenmiştir. Çünkü İslam’da bizzat kendileri değer taşıyan altın, gümüş ve kağıt para birimlerinin değişim aracı olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Kripto paralara bakıldığında oluşumu ve işleyişindeki belirsizlik sebebiyle insanlık için herhangi bir fayda taşımadığı anlaşılmaktadır. Aksine ne tür maddi tahribatlara sebebiyet verebileceğini kestirmek de mümkün değildir. Ancak hızla yayılıp değeri artarsa ve tüm dünyada kabul gören bir para birimi haline gelirse, insanlık için bir yararından bahsedilebilir.

Kripto Para Caiz Mi Fetva Meclisi

Belirli bir süredir dünyanın çeşitli yerlerinde kullanılan kripto paralar ülkemizde de giderek yaygınlaşmaya başladı. İşleyişine göre sanal para olmayan ancak kullanılan para birimi olarak kabul ediliyor. Bu tür işlemlerin sonunda kazanılan paraların Fetva Meclisi tarafından caiz olmayacağı belirtiliyor.

İnternet devrinde yaşamanın bir gereği olarak Fetva Meclisi’ne yöneltilen sorular arasında en çok kripto paraların caiz olup olmadığı dikkat çekiyor. Fetva Meclisi tarafından kripto paralar bir nevi kumar örneği gibi nitelendirilmiştir. Herhangi bir emek ile değil şans oyunu gibi kazanılması, bu düşüncenin temelini oluşturmaktadır. İnternet hakimiyetinde, bilinmeyen sanal ortam içerisinde gizli bir kumar niteliği taşıyan kripto paralar, sadece bu özelliğinden dolayı bile dinen caiz değildir diye belirtilmiştir.

Bitcoin Caiz mi? İhsan Şenocak

Kripto paraların kapsamı hayli geniş. En çok kullanılan kripto para birimi ise Bitcoin. Ülkemizde Bitcoin’e ilgi duyanların sayısının artması ile Diyanet’e yöneltilen sorular, ilahiyatçıları da harekete geçirdi. Bir süre öncesine kadar Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çeşitli kademelerinde görev yapan İhsan Şenocak’da konu hakkında yorumlamalarda bulundu. İhsan Şenocak’a göre Bitcoin caiz mi? Sorusunun cevabı, para değeri taşımayan hiçbir aracın dinen caiz olmadığı yönündedir. Bitcoin ülkemizde yasal olarak değer taşıyan bir para birimi değildir. İslami finans şirketleri, hükümetler dijital paraları yasaklamadığı sürece bitcoin kabul görmektedir dese de, İhsan Şenocak para birimlerinin kaynağının belli olmasını, herhangi bir fiziki değer taşımasını ve devlet himayesi altında olması gerektiğini savunuyor.

Bitcoin Caiz Mi Cübbeli

Kripto paralar hakkında Diyanet tarafından çeşitli açıklamalar yapıldı. Halk tarafından Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen İsmailağa Cemaati’nin tanınan ismi de Bitcoin’le ilgili sorulara cevap verdi. Diyanetle aynı açıklamaları yapan Cübbeli Ahmet Hoca, Bitcoin caiz mi yoksa haram mı sorusuna ‘’Yahudi oyunu’’ diye cevap verdi. Fiziki bir değer taşımayan, kaynağı belirli olmayan Bitcoin, günün birinde değersiz ilan edilirse, yatırımcıların elindekini avucundakini kaybedebileceğini söyledi. Muhatabı bulunmadığı için de mağdurların hakkını araması da mümkün olmuyor. Yahudilerin bu yolla insanlardan para toplayı, sonrasında da Bitcoin’i hükümsüz ilan edeceğini savunan Cübbeli Ahmet Hoca’ya göre Bitcoin dinen caiz değil.

YAZAR BİLGİSİ
Gizem
Dinimiz hakkında aslında ne kadarda az şey bildiğimizin farkında mıyız? Gelin hep birlikte bilgi açığımızı kapatalım. Araştırma yaptığım konularda edindiğim bilgileri sizlere de aktaracağım.
YORUMLAR

  1. Sena dedi ki:

    Bu konu benğmde aklıma takılıyordu. Okudum ögrenmiş oldum. Emeğinize sağlık. Allah razı olsun

  2. Ece dedi ki:

    Çok merak ediyordum son zamanlarda acaba doğru bir şey mi diye açıklayıcı şekilde anlatımınızdan dolayı bilgilenmiş oldum. Çok teşekkürler.

  3. Oğuzhan dedi ki:

    Zamane yatırım araçlarından biri haline geldi. Artık caiz olup olmadığını anlayabiliyorum. En azından altına veya dövize yatırım yapmam daha sağlıklı ve dine uygun olacaktır. Teşekkürler