Hadislerde Dua Örnekleri Ve Duanın Anlamı

Hadislerde Dua Örnekleri Ve Duanın Anlamı

Duanın Anlamı ve Önemi

Hayatın en önemli esaslarından bir tanesi olan ve dini terminoloji de yer alan iki kavram bulunmaktadır. Bu kavramlardan bir tanesi dua bir tanesi de bedduadır. Huzura ve daha mutlu bir yaşama erişebilme adına bu iki kavramı da çok iyi bilmek ve yaşamı buna göre belirlemek gerekmektedir. Öncelik kuşkusuz dua etmek ve dua almak olurken beddua almamak da bir o kadar önemlidir. Müminin hayatın da çok büyük öneme sahip olan bu olgu hiçbir suretle es geçilmemelidir. Duanın anlamı ve önemi bu noktada insanın varoluş sebebine de doğrudan etki eden yapısını göstermektedir.

Arapça bir terim olan dua yardım talep etmek, seslenmek, istemek, çağırmak anlamındadır. Allah’a sunulan istekleri dile getirme noktasında kullanılan dua insanın en önemli desteğidir. Bir nevi insan oğlu dua olamadan yaşayamaz diyebiliriz. İnanan herkesin kendisi ve sevdikleri için Allah’a sundukları istekleri bulunmaktadır. İnsan Allah’ın yüceliği karşısında acizdir. Acizliğini bildirmek ve Allah’a karşı olan sevgisini ve de saygısını sunarak dilekte bulunmak anlamını içermektedir.

Hadislerde Dua ve Dua Örnekleri

Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) bizlere nasıl dua edileceğini öğretmiş ve dua hakikatini bizlere tanımıştır. Bu hususta oldukça önemli yere sahip olan ve bizler için büyük bir örnek teşkil eden “Dua ibadetin özüdür” demiştir. Bir diğer duanın önemini gösteren hadis ise “Allah katında duadan daha değerli bir şey yoktur” hadisidir. İnsanın duaya ne kadar çok ihtiyacı olduğunu yine bu hadislerle görmek ve değerlendirmek mümkündür.

Dua ile alakalı dikkat çeken bir diğer hadis de “Üç kişinin duası şüphesiz kabul edilir: Bunlar Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın çocuğuna duası.” Dikkat çeken bir diğer dua ile alakalı hadis ise “Eza ile ikamet arasında yapılan dua reddedilmez” hadisidir. Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) en fazla yaptığı dualardan bir tanesi de “Allah’ım bize dünyada ve ahiret de güzel şeyler ver” duasıdır.

Kur’an da Dua

Allah’ın katında duanın değeri çok büyüktür. Allah Furkan 77 ayetinde “De ki; eğer duanız olmasaydı, ne öneminiz vardı?” buyurarak duanın ne derece önemli olduğu ve kendi katında da ne denli önemli yere sahip olduğu göstermektedir. Duanın önemini gösteren ve başka bir ayette vermiş olduğu müjde de “Bana dua edin ki, dualarınızı kabul edeyim” buyurmuşlardır. Bakara 168 de “Kulum sana Benden sorarsa, ben gerçekten ona yakınım, baba dua edenin duasını kabul ederim” buyurmuştur. Ayrıca dua ile alakalı bir diğer ayet de İbrahim, 39 da yer alan “Rabbim elbette duaları işitir.” Ayetidir.

Duanın anlamı ve önemi noktasında dikkat edilecek bir diğer hususta dua aracıdır. Bu hususta Bakara, 45 ayetinde belirtilen “Ey inananlar1 Sabır ve namaz ile yardım isteyiniz, çünkü Allah sabredenlerle beraberdir” buyurmuşlardır. Duanın en makbulü ise namaz ile birlikte yapılanın olduğu da açıkça beyan edilmiştir. İki rekat namaz kılındıktan sonra en içten dilekler sunulmalı ve sonuç sabırla beklenmelidir.

Beddua

Olumlu isteklerin Allah’a yansıtılması dua denilirken bunun tam tersi durumu da Beddua denilmektedir. Gerek kendi aleyhine olsun gerekse de başka birinin aleyhine olsun içten gelen duygular ile Allah’a yapılan bir çağrıdır. Fakat dinimizde Beddua hiçbir şekilde tavsiye edilmemiş olup, Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) düşmanlarına dahil hiç kimseye Beddua etmemiştir. İnsan her ne kadar bunalmış olsa da içinden çıkılmaz hale gelmiş olsa da beddua etmemeli aksine dua ederek başkasının ıslah olmasını istemelidir. Dinin temelinde kin ve nefret gibi olumsuzlukların yer almadığı da bu noktada kendini ortaya koymaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
Erhan
Ben Erhan. Dinimiz hakkında araştırma yapmayı severim ve kendi öğrendiğim faydalı bilgileri siz kardeşlerimle de paylaşmaktan memnun olurum. Bana destek olmak için konularıma yorum yapabilirsiniz. Sevgilerimle,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.