Evde Vakit Namazı Kılarken Ezan Okunur Mu?

26.04.2022
1.933
Evde Vakit Namazı Kılarken Ezan Okunur Mu?

Evde vakit namazı kılarken ezan okunması, özellikle erkeklerin merak ettiği konular içerisinde gelmektedir. Cemaatle namaz kılmayan ve evde tek başına namaz kılmak isteyen erkeklerin, namaz öncesinde yerine getirmesi gereken bazı sünnet ve vacip uygulamalar vardır. Cemaatle namaz kılmak güçlü sünnet olmakla beraber, evde namaz kılan kişinin de namaz kılmadan önce ezan okuması, sünnete uymasını sağlayacaktır.

Evde Vakit Namazı Kılarken Ezan Okunur Mu?

Bu şekildeki uygulama ile namaz kılan Müslümanın alacağı sevap hem daha fazla olacak, hem de namazın faziletlerinden yararlanmış olacaktır. Sevgili Peygamberimiz özellikle erkeklere cemaatle namaz kılmayı tavsiye etmiş, camiye gidecek imkanı ve durumu olmayan kişilere de, evde cemaat ile namaz kılmalarını söylemiştir.

Eğer evde tek başınıza vakit namazı kılacaksınız, eşiniz ve çocuğunuz ile beraber bu namazı eda etmeniz, sizlerin 27 kat cemaat sevabı almanızı sağlayacaktır. Evde ister tek başınıza, isterseniz de cemaat ile namaz kıldığınız zaman ise, bir defa ezan okumanız ve arkasına bir defa da kamet getirmeniz, sünnete ittiba olmanızı sağlayacaktır.

Evde Vakit Namazı Kılarken Kamet Getirmek Şart Mıdır?

Evde vakit namazı kılarken kamet getirmek ise, ezandan sonra bir defa yapılması gereken güçlü sünnettir. Cemaat ile camide namaz kılan kişinin tek başına ayrı olarak kamet getirmesi ise şart değildir. Çünkü bu görevi cami müezzini yaparak yerine getirmektedir. Bu şekilde kişinin camide cemaat ile beraber farz namazına kamet getirmeden durması, en uygun davranış olacaktır.

Eğer evde sabah veya akşam namazının farzını tek başına kılıyorsanız, önce bir defa ezan okumanız ve sonrasında da bir sefer kamet getirmeniz, yapmanız gereken uygun davranıştır ve sünnettir. Kamet getirmenin şart olup olmaması ile ilgili ehl-i sünnet alimleri, Kuran-ı Kerim ve hadislerden yola çıkarak, bu konu hakkında fikirlerini söylemişlerdir.

Dinimize göre evde vakit namazı kılan erkeğin kamet getirmesi zorunlu olmamak ile beraber, getirmeden namaz kılması durumunda da namazı geçerli olacaktır. Eğer ezan okumadan ve kamet getirmeden tek başına namaz kılıyorsa, bu sünnetlerin sevaplarından mahrum kalacaktır.

Vakit namazı için dış ezan okunursa, kişinin tekrar evde namaz kılarken ezan okumasına gerek yoktur. İsterse sünneti yerine getirmek için kamet getirebilir ve sünnet sevabı alarak da namazını eda edebilir.

Akşam Namazı Kamet Getirmek Zorunlu Mudur?

Akşam namazı ve diğer vakit namazları Müslümanların, günde beş vakit kılmaları gereken ve üzerine farz olan namazlardır. Kişi namazını eda etmez ise, büyük günahkar olur. Namazın farz olmasının dışında, namaz içerisinde sünnet ve vacip olan rükunlar bulunmaktadır. Bu rükunlar içerisinde ise namaza başlamadan kamet getirilmesi gelmektedir. Güçlü bir sünnet olan kamet, her vakit camilerde cemaat ile namaz kılınmadan önce getirilen ve sonrasında Müslümanların namaza durması gerektiğini haber veren bir sünnettir.

Evde akşam namazı kılarken kişinin tek başına kamet getirmesi sünnete uymasını sağlayacaktır. Aynı şekilde diğer vakit namazları için de bir defa ezan ve sonrasında kamet getirmesi uygun davranıştır. Eğer akşam ezanı vakti dış ezan okunur ve kişi evinde namaz kılmak isterse, akşam namazının üç rekat farzı öncesinde bir defa kamet getirmesi, yapacağı uygun bir sünnettir.

Akşam namazı kamet getirmek ise diğer vakitlerde olduğu gibi sünnettir ve zorunlu değildir. Kişinin kamet getirmeden eda edeceği namaz, sadece alacağı sevabın ve faziletin az olmasını sağlayacaktır. Peygamberimizin sünnetine uymak adına hem akşam namazı, hem de diğer vakitlerde evde namaz kılarken, kamet getirmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Bu şekilde Peygamberimizin şefaatine nail olur ve kendisinin yüce Allah’ın bizleri affetmesine vesile etmiş oluruz.

Kamet Getirmenin Sevabı Nedir?

Kamet getirmek farz namazı öncesinde olan ve namazın başladığını haber veren bir davranıştır. Dinimizde ise sünnet olarak bilinmektedir. Kamet getirmenin sevabı ise fazladır. Özellikle bu konu hakkında Peygamberimizin bazı hadis-i şerifleri bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili Peygamberimiz, namaz vakti geldiği zaman ve kamet getirilirken dua ediniz buyurmuştur.

Bu yüzden namaz öncesi getirilen kamet Müslümanların hem sünnet sevabı kazanmasını sağlayacak, hem de bu vakitte edilen dualar kabul olacaktır. Yüce Allah kullarının dualarını kabul etmek için bazı önemli zaman dilimleri belirlemiştir. Hikmet gereği olan bu zaman dilimleri içerisinde kulun yüce Allah’a daha fazla niyaz etmesi gereklidir.

Bu şekilde Allah hem duasını kabul edecek, hem de geçmiş günahlarını bağışlayacaktır. Kamet getirmenin sevabı ise hiç küçümsenmemelidir. Camide müezzin namaz için kamet getirdiği zamanda, kul ellerini açıp yüce Allah’a kalpten dua etmelidir. Bu şekilde duasının kabul olacağını Peygamberimiz, bizlere sahih hadis kaynakları ile belirtmiştir.

Kamet getirilirken dünya kelamı konuşmamak ve namaza hazır olmak gereklidir. Bu şekilde yüce Allah’a karşı kulun saygı göstermesi, kendisinin büyük sevaplara kavuşmasını sağlayacaktır. Kamet getirmeden kılınan sabah ve akşam namazları gibi diğer namazlar, sevabı eksik ama kabul edilmiş namaz olmakla beraber, kişinin kamet sevabından mahrum olmasını sağlayacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

  1. Abdullah Demirtaş dedi ki:

    Bu faydalı bilgi için teşekkürler Allah sizden razı olsun içeriklerinin devamını diliyorum