Genellikle kuraklık dönemlerinde mevsim normallerinin dışında karşılaşılan durumlar için yağmur duası yapılır. yağmur duasına istiska denir. Yağmur duası yapılacağı planlandığında üç gün devamlı cemaatle beraber yerleşim yerinde dua etmek müstehaptır.
Yağmur duası
Yağmursuzluk, yağmur duasının ve namazın tam vaktidir, esas nedeni ve amacı değildir. Örneğin güneş ve ayın tutulması zamanında husuf ve küsuf namazları kılınır aynı zamanda güneşin batmasıyla akşam namazı kılınır; öyle ki yağmursuzluk, kuraklık, yağmur namazının ve duasının zamanıdır.
İbadet ve duanın nedeni ve sonucu emir ve rıza-i İlâhîdir, yararları uhrevîdir. Eğer namazdan, ibadetten dünyevî amaç ilr niyet edilse, yalnız onlar için yapılsa, kılınan o namaz battal olur. Örneğin, akşam namazı güneşin batmaması için kılınmadığı gibi husuf namazı ayın açılması için kılınmaz.
Yağmur duası, yağmuru getirmek için kılınsa yanlış olur. Yağmuru vermek Cenâb-ı Hakkın görevidir. Bizler yağmur duası yaparak vazifemizi yaptık; Onun vazifesine ise karışmayız. (Risale-i Nur / Emirdağ Lahikası – I)
Evde Yağmur Duası Nasıl Yapılır?
Yağmur duası sırasında kıbleye dönülür, imam ayakta ve ellerini yukarıya kaldırarak dua da bulunur cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak “âmin” der.
Ebû Hanîfe’ye göre yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur. Fakat, cemaatin ayrı bir biçimde namaz kılmanı caiz görmüştür.
İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’in görüşüne göre, bayram namazına benzer iki rekât cemaatle namaz kılmak menduptur. Yağmur duasında, ezan okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazın ardından hutbe okunur. Hutbe son bulunca imam insanlara arkasını döner ve hep birlikte kıbleye doğru yönelerek dua ve istiğfar ile başlayarak yağmur talep ederler
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinin görüşüne göre, yağmur duasında bayram namazında benzer özellikler gösterir. Zevâid tekbirleri getirilerek cemaatle kılınması gerekilen iki rekâttan oluşan bir namaz ve hutbe vardır.
Yağmur Duasında ne okunur?
Yağmur duasından evvel yoksullara sadaka verilmesi, cemaatin günahlarından tövbe ve istiğfar etmesi, birbiri ile küs olanların barışması makbul görülmüştür. Kafir olarak tanınanlar yağmur duasına götürülmez. Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, hayvanları yavrularıyla beraber götürmek de müstehaptır..
Yağmur duası nasıl okunur?
Yağmur ve benzeri dualar okunurken ellerin yukarı doğru açılması esas olandır. Herhangi bir afet veya azaptan sığınırken ellerin yere doğru çevrilmesi de Sünnet’te uygundur. Dua bu şekilde yapılmalıdır.
(Türkçe okunuşu gelecek)
Yağmur Duasında ne kesilir?
Hoca yağmur yağması için niyet ve dua da bulunur aynı şekilde kurban kesilir. Eğer yağmur fazla yağarsa, yağmurun durması için yere balta geçirilir . Kuru bir taş bulunur ve ıslanmaması için saklanır veya bir yılanı toprağın altına gömmek gerekir. Yağmur duası içi adanan kurbandan zengin kimsenin yememesi gereklidir. Oradaki katılımcılar arasında zenginler de bulunacağından uygun görülmez.
Gucumuz yettıgı kadar evımızden dua edıyoruz barajlarımız tekrar dolsun ınsallah . Tesekkur ederız bılgılendırme ıcın.
Yağmur duası hakkında bu kadar çok şeyi bilmediğimi yazıyı okuyunca fark ettim. Bu güzel yazıyı bizlerle paylaşan İlyas A.’ya teşekkür ederim. Emeğine sağlık.