Ezan, insanların Allah’ın davetine çağırılmasıdır. Ezan ile Müslümanlar, Allah’ın davetine icabet eder ve Allah’ın farz kıldığı namazlarını, ezan çağrısıyla kılar. Ezan okunurken, okunan kelimeleri biz de birlikte tekrar etmeliyiz. Ardından da ezan duasını okuyarak, Allah’a dua etmeliyiz.
Ezan okunurken ne yapmalıyım? Diye düşünen herkes, ezanın Türkçesini de okuyarak, ne anlatılmaya çalışıldığını bilmelidir. Ezanı duyduğumuzda, bu önemli davetin Allah’tan geldiğini hatırlamalı ve her ne iş yapıyorsak, o anda bırakarak ezanı dinlemeliyiz. Bu çağrıya kulak vermeli, Allah’a en içten dileklerimizle dua ederek, kabul etmesini niyaz etmeliyiz. Rabbimiz, şüphesiz bizi işiten ve bizi bizden iyi bilendir.
Ezan Okunurken yemek yenir mi?
Ezan okunurken, bunun bize yapılan bir davet, Allah’ın en önemli çağrısı olduğunu düşünüp, üzerinde tefekkür etmek, en doğru davranış olacaktır. Ezan okunurken yemek yenir mi? Sorusunun en doğru cevabı, ezan okunurken yemek yemenin herhangi bir sakıncası olmasa da, o anda ezanı düşünüp tefekkür etmek ve yemeğe kısa bir mola vermek, bu çağrıya olan saygımızı daha da artıracaktır.
Ezan Okunurken yapılmaması gerekenler
Ezan okunurken, insan yatar pozisyonda ise mutlaka kalkmalı ve doğrularak, ezana saygı göstermelidir. Ezan duyulduğunda yayılarak oturulmamalıdır. Ezan okunurken müzik çalınması, ezan okunurken yapılmaması gerekenler arasındadır. Ezanı duyduğumuzda, eğer temizlik yapıyorsak ya da farklı bir işle meşgulsek hemen bırakmalı, ezan bitene kadar tefekkürde bulunmalıyız.
Ezan Okunurken yatılır mı?
Ezan ile Allah’ın daveti arz edilir. Allah’ın daveti ilan edilerek bildirilir. Bu daveti duyan herkes, önce ezanı can kulağıyla dinlemeli ve sonra namaza gitmelidir. Ezan okunurken yatılır mı? sorusunun cevabı ise tamda burada. Bu kutlu davet yapılırken, bizim yatmamız veya uzanmamız doğru olmaz. Allah’ın adının anıldığı her yerde, daha fazla saygı gösterilmelidir. Nasıl bir büyüğümüz geldiğinde, saygıdan ayağa kalkıyor ya da duruşumuzu düzeltiyorsak, Yüceler yücesi Allah’ın davetiyle de kendimize çeki düzen vermeli ve daima O’nun huzurunda olduğumuzu unutmamalıyız.
Ezan Okunurken ne demeliyiz?
Ezan okunurken ne demeliyiz? Sorusunun en önemli cevabını Peygamberimiz bize bildirmiştir. Peygamber Efendimiz, ezanı duyduğumuzda, müezzinin dediklerini bizim de tekrar etmemizi istemiştir. Böylece biz de ezanı okumuş oluruz. Ezan okunurken, şehadet getirebilir ve ardından da ezan duasını okuyabiliriz.
Ezan Okunurken dilek duası
Ezan okunurken dilek duası okumak, Allah’a bolca dua etmek çok makbuldür. Allah’ın izni ile ezan okunurken yapılan dualar geri çevrilmez. Günde 5 vakit ezan okunur. Bunun da anlamı günde en az beş vakit, her ezan okunurken Allah’a dua edebilir ve O’ndan en güzel şekilde isteyebiliriz. Rabbimiz, verirse de vermezse de sabretmek gerekir. İnsan, bu dünya hayatında, bir imtihanda olduğunu unutmamalı ve istekte bulunduğu konuda aceleci davranmamalıdır. Allah, dilek ve isteklerimizi en doğru zamanda kabul edecektir. O’na sonsuz güvenmeli ve dualarımızın kabul olmayacağı şüphesine kapılmamalıyız.
Hangi saatte hangi ezan olduğu önemli değildir. Ezan okunurken sizlerde dua ediniz ve Allah’tan güzel şeyler dileyiniz. Peygamber Efendimiz ( sav ), bir hadisinde “ezan nidasını işittiğinizde, siz de müezzinin söylediklerini söyleyiniz.” buyurmuşlardır. Bu hadise uyarak Müslümanlar, ezandaki sözleri tekrar ederken, şehadetleri de tekrar edip kavlen icabet etmeleri gerekir.
Ezan Okunurken Okunacak Dua
Peygamber Efendimiz ( sav ), buyurdu ki: “Ezan okunurken şu duayı okuyun”:
DUA: Ve ene eşhedü en la ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve relüh ve raditü billahi rabben ve bil islami dinen ve bi Muhammedin sallallahü aleyhi ve selleme resulen nebiyya.
Bu duayı okuyabilirsiniz. Peygamber efendimizde bu duayı okuyordu. Ayrıca ezan okunurken Hayyalessalah ve Hayyalelfelah da La hevla vela guvvete illa billah denir. Bunu muhakkak ağzımıza alıştırmalıyız ve her ezanı duyduğumuzda söylemeliyiz.
Ezan Bittikten Sonra Okunacak Dua
Allahümme rabbe ha zihid-davetit-tammeti ves-salatil-kaimeti ati Muhammedenil-vesilete vel fadilete ved-dereceter-rafiate veb ashü makamen mahmüdenil-lezi ve adtehü inneke la tuhlifül-miad.
Bu duayı ezan bittikten sonra okuyarak dua edebilirsiniz.
Akşam ezanının okunduğu esnada, şu şekilde de dua etmek tavsiye edilmiştir: “Allah’ım, Şu an gecenin gelişi, gündüzün gidişi ve davetçilerin ( müezzinlerin ) sesleri, Akşam Namazı vaktinin girişidir. Bunar hürmetine beni bağışla.”
Akşam ezanı bittiği zaman ise “Tanıklık ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur ve Hz. Muhammed, O’nun kulu ve elçisidir. Ey bu güzel ve olgun davetin ve kılınacak namazın Rabbi Allah’ım! Peygamberimiz Muhammed’e ( sav ) Hakk’a yaklaşma, üstünlük, yüksek makamlar, Cennete ve ötesine ulaşmayı lütfet. Onu kendisine vaat ettiğin övülmüş makama ulaştır.”