Arefe günü Müslümanlar için oldukça önemli olup ve o günde yapılacak ibadetler karşılığında, kat kat sevap alacakları bir gündür. Fakat toplumumuzda Ramazan Bayramı öncesine olan güne de arefe günü denmesi, yanlış bir bilgidir. Çünkü arefe günü sadece sene de bir defa olur ve o günde Kurban Bayramı öncesinde olan güne denir. Allah arefe gününde ibadet edenlere ve oruç tutanlara, bolca sevap vermektedir.
Aynı zamanda bugüne çok değer veren yüce Rabbimiz, bugün bağışladığı ve cehennemden çıkarttığı gün kadar, hiçbir gün günahları olanları bağışlamaz. Bu yüzden Allah-u Teala, arefe gününe kıymet veren ve kendisinden af dileyen kullarını bağışlar. Bugünün faziletleri ve sevapları da oldukça fazladır. Şimdi bugünün Müslümanlara ne gibi faydalar sağlayacağını ve kendilerinin ne gibi sevaplar kazanacağına beraber öğrenelim.
Arefe Günü Önemi ve Faziletleri Nelerdir?
Arefe günü hicri aylardan olan Zilhicce ayının 9’uncu günü, Kurban Bayramı öncesindeki güne denir. Bugün de çok önemli hadiseler gerçekleşmiştir. Önem ve fazilet bakımından ise diğer hiç bir güne eşit değildir ve çok önemlidir. Arefe günü hacılar Arafat’a çıkarlar ve haccın farzlarından olan bu rüknu yerine getirirler. Arefe gününde vakfe’ye duran hacılar, burada Allah’a çok dua ederler.
Sevgili Peygamberimiz Arefe günü edilen duaların makbul olduğunu ve yüce Allah’ın duaları kabul edeceğini buyurmuştur. Arefe gününden bir önceki gün olan Terviye günü ise, Zilhicce ayının 8’inci günüdür ve bugün de oldukça önem arz etmektedir. Özellikle Peygamberimiz arefe gününde yapılacak olan ibadetlerin ve başta tutulacak olan orucun, sevabının çok fazla olduğunu ve kişinin günahlarına kefaret olacağını hadisleri ile beyan etmiştir.
Arefe günü önemi ve faziletleri ise şunlardır.
- Peygamberimiz arefe gününde tutulacak olan orucun müstehap olduğunu ve bugün oruç tutan kişinin ise geçmiş ve gelecekte olan günahlarına kefaret olacağını söylemiştir. (Kaynak: Müslim Siyam 196/197)
- Peygamberimize arefe gününün orucunun sevabının ne olduğu sorulduğunda Efendimiz şöyle buyurdu. ”Arefe günü oruç tutan kişi, bin gün oruç tutmuş gibi sevap alır” demiştir.
- Arefe gününün önemi ile ilgili Ehl-i Sünnet İslam alimleri, bugün de 1000 defa İhlas Suresi okumayı tavsiye etmişlerdir. Okunacak olan İhlas Suresi ise kişinin, kul hakları hariç günahlarının bağışlanmasına vesile olacaktır.
- Arefe gününün diğer bir önemi ise, bugün de din kemale ulaşmış ve nimetin tamamlandığı gün olarak kabul edilir. Bu konu ise Kuran-ı Kerim’in Maide Suresinin 3’ünce ayetinde anlatılmaktadır.
- Allah arefe gününü ibadetle ve oruçla geçen kulları ile övünür ve onlara rızasını helal eder.
- Arefe günü Cuma günü haricinde yapılmış olan yetmiş hacdan fazilet olarak daha fazladır.
Arefe gününün önemi ve faziletleri bunlar ile sınırlı değildir. Bugün de yapılacak olan nasuh tevbenin Allah tarafından kabul edileceği ve Allah’ın kullarının günahlarını bağışlayacağını, sevgili Peygamberimiz söylemiştir.
Arefe Günü Yapılacak Olan İbadetler Nelerdir?
Allah’ın çok değer verdiği ve meleklerin huzurunda kulları ile övündüğü gün olan arefe günü, çok iyi değerlendirilmesi gereken özel bir gündür. Arefe günü yapılacak olan ibadetler, diğer günlerde yapılacak olan ibadetlerden daha üstündür ve faziletlidir. Aynı şekilde bugün de işlenecek olan haram, kişinin daha fazla günah kazanmasına sebep olacaktır.
Arefe gününü şu şekilde geçirmek en uygun olan davranıştır.
- Eğer daha önceleri kılmadığınız kaza namazını bulunursa, bugün de çokça kaza namazı kılmak sizlere fayda sağlayacaktır.
- Arefe gününde gücünüz yettiği kadar sadaka verin.
- Arefe gününü oruçlu olarak geçirmeye çalışın.
- Eğer içki ve kumar gibi kötü alışkanlıklarınız varsa, bunlara tevbe edin ve Allah ile olan kulluk sözleşmenizi yenileyin. Allah’a söz vererek, nasuh bir tevbe ederek kendisinden af dileyin.
- Bugün de Peygamberimize çokça salavat getiriniz.
- Arefe günü çokça zikir edin ve dilinizi gıybet ve haram konuşmaktan muhafaza edin.
- Kimsenin dedikodusunu yapmayın ve kimsenin hakkını yemeyin.
- Okuyabildiğiniz kadar ve vaktiniz izin verdikçe, Kuran-ı Kerim okuyun.
- Eğer kaza namazı borcunuz yoksa, tesbih namazı kılın.
- Arefe günü çokça istiğfar edilmeli ve Allah’a dua edilmelidir.
- Arefe gününde vaktiniz dahilinde, ölmüşlerinizin kabrini ziyaret ederek onlara dua ediniz.
Bu ibadetlerin dışında küs olduğunuz kişiler varsa onlar ile helalleşin. Akrabalık bağlarınızı gözden geçirin ve koparmayın. Çünkü sevgili Peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmuştur. ”Kim akrabası ile bağını kopartırsa, Allah’da o kulu ile irtibatını koparır demiştir”
Arefe günü Müslümanların sabah namazının farzını kıldıktan sonra teşrik tekbiri getirmesi vacip’tir. Her farz namazının arkasında, Allahümme entes selam ve min kesselam tebarekte ya zelcalülü vel ikram tesbihini yapmadan önce, ”Allahu ekber Allahu ekber, la ilahe illallah hu vallahu ekber, Allahu ekber velillahil hamd” diyerek tekbir getirmelidir. Bu tekbir Kurban Bayramının dördüncü gününün ikindi namazının farzı dahil olarak yapılmalıdır ve teşrik tekbirleri bitmektedir.
Arefe Günü Okunacak Zikirler ve Dualar
Arefe günü okunacak zikirler ve dualar kişinin hem sevap almasını, hem de dünyadaki tüm kötülüklerden korunmasını sağlamaktadır. Arefe günü ve bayram gecesi şu duaları okumanız sizlere çok fayda sağlayacaktır.
Bu zikirler şunlardır.
- Estağfirullahel azime.
- Be etubu ileyh.
zikrini 1001 defa okumanız çok faydalıdır. Sevgili Peygamberimizin arefe günü okduğu dua şudur. ”Allahümme ceal, fi kalbi nuran ve fi besari nuran” dır.
Anlamı: Allah’ım hem kalbimi, hem de gözümü nurlandır ya Rabbi. Yüce Allah’ım göğsümü genişlet ve işlerimi kolaylaştır”
Bu duayı arefe günü okuyan kişi ise büyük mükafatlara nail olacaktır. Aynı zamanda bu dua ile beraber İhlas Suresini okumanız dualarınız daha hızlı kabul olmasına vesile olacaktır.
Aynı zamanda arefe günü şu zikirler okunmalıdır.
- Allahümme salli ala Muhammedin ve enzihul.
- Mukadel mükarrebe.
- İnneke yevmel kıyame.
zikrini ezberleyerek okumanız, sevap bakımından sizlere büyük mükafatlar kazandıracaktır. Peygamberimiz arefe gününden bir önceki gün olan terviye günü için, bu günde günah söz söylemeyen ve oruç tutan kişiyi Allah, cennetine koyar demiştir.
Arefe Günü Kılınacak Özel Namazlar Nelerdir?
Arefe günü kılınacak özel namazlar bulunmaktadır. Bu namazların başında ise duha namazı gelmektedir. Sabah namazını kıldıktan sonra ve kerahet vaktı çıktıktan sonra, duha (kuşluk) namazı kılan kişiye Allah çok sevap yazar. Eğer farz namazlarınızdan kılamadığınız namazlara öncelik vermeniz ve kaza etmeniz, öncelik vermeniz gereken namazdır.
Kaza namazı olmayan kişilerin hem Tesbih namazı, hem de şükür namazı kılması ise çok büyük sevaplara kavuşmanızı sağlayacak namazlardır. Arefe günü başında besmele çekmek şartı ile okunacak olan bin İhlas Suresi ise, günahların kefaretine ve edilecek olan duaların kabul olmasını sağlar. (Kaynak : Ebuş Şeyh)
Arefe günü kılınacak olan namazlar çok önemlidir. Bu namazlardan bir tanesi ise, bu günde 4 rekatte bir selam vermek kaydı ile 8 rekat namaz kılan kişiye Allah yaş inciden bin tane salkımlı ağaç kadar sevap verir. Bu ağaçların yapraklarının her birisinin üzerine ise bu namazı kılan kişinin ismi yazılır.
Arefe Günü Kılınacak Namaz
Bu namazın kılınışı ise şöyledir.
Her rekatta bir Fatiha Suresi ve arkasına üç defa Kadir Suresi, sonra bir defa Zilzal Suresi, bir defa Kafirun Suresi, bir defa Felak Suresi ve bir defa Nas Suresi okunur ve dört rekatta selam verilir. Daha sonra aynı şekilde dört rekat daha aynı sureleri okumak kaydı ile selam verilir ve namaz tamamlanır. Namaz bittikten sonra ise, 33 defa istiğfar edilir. Sonra 100 defa ”Subhanallahi ve bi hamdi” zikri okunur. Bu namazı kerahat vakti her zaman kılabilirsiniz. Bu namaz arefe gününe özel namazdır ve sevabı sadece bugüne mahsustur. (Kaynak : İbnul Cezvi Kitabul Nur Sayfa : 90-91)
Arefe gününe özel ve Peygamberimizin hadisi şeriflerinde buyurduğu namaz bulunmaktadır. Bu namazı kılarken ise; her rekatta bir Fatiha ve 50 defa İhlas Suresi okunmalıdır. 4 rekat olarak kılınır. Bu namazı kılana ise Allah bir milyon sevap verir ve Kuran-ı Kerim’de bulunan her harf kadar hasene verilir ve cennetteki derecesi yükseltilir.