Teheccüd namazı nedir? faziletleri nelerdir? sorusu Müslümanların çok merak ettiği ve faziletlerinin neler olduğunu öğrenmek istediği konuların başında gelmektedir. Teheccüd namazı; yatsı namazının farzı ve vacip olan vitr namazı kılındıktan sonra, kişinin bir miktar uyuyup daha sonra uyandıktan sonra kalkıp namaz kılmasına teheccüd namazı denir.
Faziletleri ve Müslümanlara vermiş olduğu faydaları ise saymakla bitmemektedir. Farz namazlarından sonra kılınan ve oldukça fazla fazileti olan nafile namazdır. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallalahu aleyhi vessellem) teheccüd namazı ile ilgili birçok hadis-i şerif beyan etmiş ve önemine dikkat çekmiştir.
Teheccüd namazı Peygamberimize farz ama ümmetine ise güçlü sünnet olan nafile ibadettir. Eğer bir kişi hiç uyumadan gecenin üçte biri geçtiğinde kalkıp namaz kılarsa, bu kılmış olduğu namaz ise teheccüd değil, gece namazı olmuş olur. Gene Allah kılan kişiye nafile namaz kıldığı için sevap verir.
Teheccüd Namazı Kılınışı Nasıldır?
Teheccüd namazı kılmak dört hak mezhebe göre büyük sevap olan nafile ibadettir. Teheccüd namazının önemli bir özelliği ise, gecenin bir bölümünde kişinin uyuması ve sonra kalkmasıdır. Teheccüd namazı kılınışı ise en azı iki rekat olmak üzere, sekiz rekat şeklinde olmaktadır. Dileyen kişi ise sekiz rekattan fazla da kılabilir.
Kılmış olduğu her rekat ise kendisine nafile teheccüd namazı ibadeti sevabı kazandırır. Namazın iki rekatta bir selam verilerek kılınması ise oldukça faziletlidir. Teheccüd namazı kılarken Fatiha Suresinden sonra zammı sure olarak kısa ayetlerden oluşan Kuran-ı Kerim sureleri okumak daha faziletlidir.
Arka arkaya bir kaç tane sure ise zammı sure olarak da okunabilmektedir. İkişer rekat kılınıp selam verilmesi daha faziletli olsa bile, isteyen kişi dört rekat olarak da bu namazı eda edebilir. Namazı kılarken edilecek niyet ise, niyet ettim Allah rızası için iki veya dört rekat teheccüd namazı kılmaya şeklinde olmalıdır.
Peygamberimiz Teheccüd Namazını Nasıl Kılmıştır?
Sevgili Peygamberimiz hayatı boyunca teheccüd namazını kılmayı bırakmamış ve ailesine de kılmasını tavsiye etmiştir. Efendimizin bu namazı devamlı kılmasının sebebi ise, Allah’ın kendisine bu namazı emrediyor olmasıdır. Kuran-ı Kerim’de geçen ayet ise şöyle söylemektedir. Gecenin bir vakti kalk ve sana ait olan nafile namazı kıl. Yüce Allah seni ahirette üstün mertebeye eriştirir ve yükseltir demiştir. (Kaynak : İsra Suresi Ayet-79)
Peygamberimizin Teheccüd Namazını Kılması
Peygamberimizin teheccüd namazını kılması ise sabah namazı vakti gelinceye kadar sürmekteydi. Efendimiz gece namaz kılarken Kuran-ı Kerimden uzun ayetler okurdu. Bazen rükuya gittiğinde Allah’ı çok tesbih ederdi. Secde de iken oldukça uzun durur ve Rabbine niyaz da bulunurdu.
Peygamberimiz gecenin bir kısmında uyuduktan sonra kalkar ve kendisine mahsus olan teheccüd namazını kılardı. Kendi namaz kılmaya kalktığında ise, kızı Hazreti Fatıma ile beraber Hazreti Aliyi de namaz kılması için kaldırırdı. Kendi yapmış olduğu davranışı ise ümmetine tavsiye eder ve gece namazı kılmaya kalktığınızda, ailenizi de kaldırın diye söylerdi.
Sevgili Peygamberimiz teheccüd namazı ile ilgili önemli bir hususu ise ümmetine hitaben şöyle beyan etmiştir. Eğer size farz olacağından endişe etmeseydim, teheccüd namazını her gece size emrederdim demiştir. Bu yüzden güçlü sünnet namazları olarak ümmetinin kılmasını tavsiye etmiştir. Bu namazın güçlü sünnet olduğu ise dört mezhebin ortak görüşüdür.
Teheccüd Namazı Faziletleri Nelerdir?
Teheccüd namazı kılan ve bu namazı her gece kılmayı kendine adet haline getiren kişi, sayısız mükafata nail olmaktadır. Fazileti farz namazından sonra en fazla olan sünnet namazıdır.
Teheccüd namazı faziletleri şunlardır.
- Teheccüd namazı kılmaya her gece devam eden kişiler günahtan uzaklaşırlar.
- Teheccüd namazı kılan kişilerin yüzleri güzel olur. Efendimizin bu konu hakkında hadis-i şerifi bulunmaktadır. Yüzünün güzel olmasını isteyen kişi, teheccüd namazı kılsın şeklinde hadistir. (Kaynak : Tirmizi)
- Teheccüd namazı kılan kişiler, hem Kuran-ı Kerimde hem de hadis-i şeriflerde Allah ve Peygamber tarafından övülmüştür.
- Geceleyin teheccüd namazı kılan kişiler salihlerden yazılırlar.
- Bu namazı kılmaya devam eden kişilerin vücutlarında hastalık olmaz ve sağlıklı olurlar.
- Teheccüd namazı Allah’a daha fazla yaklaşmaya vesile olan bir ibadettir.
- Allah teheccüd namazı kılanları affeder ve etmiş olduğu dualar makbul olur.
- İşlenen günahlara teheccüd namazı kefaret olur.
- Teheccüd namazı kılan kişilerin cennete girmesi çok kolay olur.
- Allah teheccüd namazı kılmaya devam eden kişilerden razı olur.
- Teheccüd namazı kılan erkek ve kadın kişiler, Allah katında ise Allah’ı çok zikredenler olarak yazılırlar. (Kaynak : Ebu Davut Tatavu 18)
- Gece namazı kılan kişinin yüzü nurlu olur.
Bunların dışında teheccüd namazı kılmanın fazileti oldukça fazladır.
Teheccüd namazına devam eden kişilerin dualarının kabul olması için, üzerine farz olan beş vakit namazı kılması ve haram olan eylemlerden uzak durması gerekmektedir. Kazanmış olduğu paranın ise helal yollardan kazanılması, teheccüd namazı kılan kişinin sevap alması için oldukça önemlidir.
Peygamberimizin Teheccüd Namazının Önemi İle İlgili Hadis-i Şerifleri Nelerdir?
Fahr-i Kainat Hazreti Muhammed Mustafa (sallalahu aleyhi vessellem) insanların en hayırlısı ve en çok ibadet edeni idi. Senenin belli aylarında ve günlerinde oruç tutar ve nafile namaz kılardı. Özellikle gece ayakları şişinceye kadar namaz kıldığı olmuştur. Bu haline gören Hazreti Ayşe ise kendisine hitaben, ey Allah’ın Rasulü Allah senin gelmiş ve geçmiş bütün günahlarını affettiği halde neden bu kadar kendini namaz kılarak yorarsın diye sormuştur. Efendimiz ise hanımı olan Hazreti-i Ayşe’ye şu cevabı vermiştir. Ya Ayşe Allah’a şükreden bir kul olmayayım mı? demiştir.
Efendimiz gece ibadeti olan teheccüd namazına son derece önem vermiştir. Kendisine farz olan bu namazı ümmetine kılması için tavsiye etmiştir. Peygamberimizin teheccüd namazının önemi ile ilgili hadis-i şerifleri bulunmaktadır.
Bu hadis- şeriflerden bazıları şunlardır.
- Ebu Hureyre (radıyallahu anh) rivayet ediyor. Peygamberimiz teheccüd namazının vakti ve fazileti ile ilgili hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur. Farz olan namazların sonrasında en faziletli ve sevabı olan namaz teheccüd namazıdır. Geceyi iki bölüm halinde görürseniz, en faziletli vakit ise son bölümdür. Gece üç vakite bölündüğü takdirde ise ortada kalan bölüm, teheccüd namazının kılınmasının en faziletli olduğu zaman dilimidir. (Kaynak : Tecrid Sarih)
- Ebu Hurerye (radıyallahu anh) bir rivayetinde Peygamberimizin şöyle dediğini buyurmuştur. Gece teheccüd namazı kılmak için kalkan bir kişi, kendi ile beraber karısını ve ailesini de namaz kılmak için kaldırırsa, her ikisinin de günahları bağışlanır. Eğer ailesi namaz için kalkmazsa, eşinin yüzüne su serpen ve uyandıran erkeğe ise Allah rahmeti ile muamele eder. (Kaynak : Ebu Davud)
- Gece namaz kılmak için kalkan bir kadın, kocasını uyandırır ve kendisi kalkmaz ise, aynı şekilde eşinin suratına su serperse, Allah o kadından razı olur ve ona mağfiret eder. (Kaynak : Ebu Davud Salat Tatavvu 18)
- Sahabelerden Ebu Hureyre (radıyallahu anh) ve Ebu Said El Hudri (radıyallahu anh) rivayetinde Peygamberimiz gece namazı hakkında şöyle buyurmuştur. Bir erkek gece namaz kılmak için kalkar ve karısını da kaldırırsa, beraber iki rekat teheccüd namazı kılarsa, Allah’ı çokça zikreden kadın ve erkeklerden yazılırlar. (Kaynak : Ebu Davud Vitr 13)
- Rasulullah gece namazı ile ilgili bir hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmuştur. Gece namazını terk etmeyiniz. (Kaynak:Ebu Davut Tatavut 18). Çünkü onu Rasulullah asla terk etmezdi. Hasta veya çok yorgun olduğu zaman, ayakta kılmak yerine teheccüd namazını oturarak kılardı.
Bu hadis-i şeriflerin dışında ise Hazreti Ayşe (radıyallahu anha) efendimizin şöyle buyurduğunu söylemiştir. Namazın en sevimli olanı, az da olsa bile devamlı olarak yapılanıdır. (Kaynak : Buhari Savm 52)
Sevgili peygamberimizin bir özelliği ise, bir namazı kılmaya başladığı zaman onu asla bırakmazdı. Teheccüd namazı gibi, işrak ve kuşluk namazını da kılmayı efendimiz alışkanlık haline getirmiştir ve ümmetine tavsiye etmiştir.
Peygamber sünnetine tabi olmak ve onun yaptıklarını yapmak ise, Allah’ın rızasını ve Peygamberin şefaatine nail olmaya vesiledir.