Vitir namazı yatsı namazından sabah namazına kadar olan zaman aralığında kılınması peygamberimiz as tarafından tavsiye edilen en önemli namazlardan biridir.
Peygamberimiz as. Vitir namazı hakkında şöyle buyurmuştur:
Resulü Ekrem Allah size öyle bir namaz vardır ki o size kırmızı develerden daha hayırlıdır, o vitir namazıdır, Allahu Teâlâ onu sizin için yatsı namazı ile fecrin doğuşu arasına koymuştur. (Ebu davut, vitir,1tirmizi) hadislerde gece namazının sonuncusu ve tek sayı olarak kılınması tavsiye edilmiştir. 1-ile 11 rekât arasında kılınması tavsiye edilir.
Vitir namazı nasıl kılınır?
Vitir namazı 3 rekâttır
- Öncelikle niyet edilir, niyet ettim Allah rızası için bugünkü vitir namazını kılmaya
- Tekbir getirilir Allahu ekber denilerek eller kaldırılır bağlandıktan sonra sübhaneke okunur
- Euzu besmele çekildikten sonra Fatiha okunur
- Ardından kısa bir sure (en az Kevser suresi veya ihlas suresi) okunur
- Ardından Allahu ekber denilerek rükûya gidilir, kalkınca semiallahu limen hamideh, kalktıktan sonra rabbene lekelhamd
- Daha sonra Allahu Ekber denilerek secdeye gidilir, secde de 3 kere sübhane rabbiyel ala denilir secdeden doğrulup tekrar gidilir aynı şekilde yine sübhane rabbiyel ala denilir ve ikinci rekata kalkılır.
İkinci rekâtta
Besmele çekilir Fatiha okunur ardından kuranı kerimden bir sure okunur. Ardından allahu ekber denilerek rukuya ve yeniden allahu ekber denilrek secdeye gidilir. Artık 2 rekatlık namazımızı kılmış olduğumuzdan ara oturuşu yapmak zorundayız
Ara oturuşta Ettehiyatuyu okuyup ayağa kalkıyoruz
3. Rekatın Kılınışı
Besmele çekip Fatiha okunur ardından kuranı kerimden en az 3 ayet okunur ve ardında tekbir alınıp kunut duası okunur (kunut duasını bilmeyenlerin Rabbenayı okuması veya 3 kere rabbenağfirli demesi gerekmektedir.)
Ardından Allahu Ekber denilerek rükûya ve yeniden secdeye gidilerek bitirilir.
En son olarak son oturuş yapılır burada Ettehiyatu sallı barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.
Vitir namazının hükmü nedir?
Vitir namazının hükmü hakkında mezhep imamları arasında farklı görüş olmakla birlikte Hanefi mezhebi imamı Ebu Hanife ye göre vacip, Ebu Yusuf ve imamı Muhammedîn aralarında bulunduğu fakihlere göre müekked sünnettir aynı zamanda Hanbeli mezhebi alimleri ebu bekir el hallallin de vitir namazını vacip olarak kabul ettiğini aktarmıştır.
Vitir namazının önemi
Peygamberimiz as vitir namazı hakkında şöyle buyurmuştur: Allah size bir namaz ilave etti oda vitirdir. (müsned, VI,7) Yine vitir namazıyla ilgili peygamberimiz vitir gereklidir, kim kılmazsa bizden değildir diye 3 defa tekrar etmiştir(müsned ,V357ebu davud vitir2)
Vitir namazının zamanı
Yatsı namazı vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazı yani fecrin doğumuna kadar olan zamanda vitir namazının kılınması tavsiye edilir. Peygamberimiz:
Gece kıldığınız namazın sonuncusu vitir olsun (Buhari vitir4)demekle birlikte eğer namaza uyanamama gibi bir şüphe varsa vitir kılıp yatmalı ve gece namaza kalkıldığı takdirde istenildiği kadar namaz kılıp, vitiri tekrar kılmak zorunda değildir. Nitekim bir hadiste bir gecede iki vitir namazı kılınmaz hadisine dayanarak vitri yeniden iade etmeye gerek duyulmaz.
Vitir namazının kazası olur mu?
Peygamberimiz as: vitir namazını kılmadan uyuyan veya kılmayı unutan kimse hatırladıktan sonra kılsın buyurmuştur. (Ebu Davud)
- Hanefilere göre vitir namazının daha sonradan kazasının yapılması gerekmektedir
- l Şafi mezhebine göre kaza edilmeyeceğine dair görüşler bulunulsa da kazasının müstehap olduğu belirtilmiştir