İslamiyet’in en önemli ibadetlerinden bir tanesi olan namaz tüm Müslümanlara farz kılınmıştır. Elbette namazın kılınması konusunda çok sayıda hadis ve ayet bulunmaktadır. Fakat namazın kılınışı hakkında bilgi edinmek ve dinin gereklerine göre doğru kılmak son derece önemlidir. Yanlış kılınan namaz sizi günaha sevk ederken farzı da yerine getirmemiş sayılırsınız. Namazın kılınışı kamet gerekli mi? Hususu hakkında sizlere bilgi aktarımında bulunacağız.
Namazın Kılınışı Kamet Gerekli Mi?
Sabah namazı ile başlayan 5 vakit öğle namazı, ikindi namazı ve akşam namazı olarak devam etmekte olup, yatsı namazı ile de son bulmaktadır. Bu 5 vakit namaz her Müslümana farz kılındığı için vakti geçmeden namazı doğru şekilde kılmak gerekir.
Namaz kılarken yapılacaklar hususunu şu şekilde sıralayabiliriz:
- Niyet etmek
- İftitah tekbiri getirmek
- Kıyama durmak,
- Rükûa yatmak
- Rükûdan kalkmak
- Secde etmek
- İki secde arasında oturmak
- Oturuş
- Son olarak da selam vererek namazı tamamlamak gerekir.
Namaz Nasıl Kılınır?
Sizlere 2 rekat farz namazının kılınışını ayrıntılı şekilde aktaracağız. Namaz nasıl kılınır? Hususu birçok kişi tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. Her Müslümanın dini kurallara göre namazını kılması gerekir.
Namaza başlamadan önce abdest almak ve sonrasında da namaz için hazır hale gelmek gerekir. Hazır hale geldikten sonra kamet getirmek son derece önemlidir. Namazın kılınışına geçmeden önce kamet hakkında sizlere kısa bir bilgi aktarımında bulunacağız. Öncelikle kamet getirmek erkeklere has bir davranıştır. Aynı zamanda kamet Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.)’in sünnetidir. Kaza namazlarında da kamet getirmek normal vakitte ki gibi sünnettir. Her ne kadar farz namazı öncesi getirilmesi sünnet olsa da bu sünneti gerçekleştirmek oldukça sevaptır. Okunmadığı zaman herhangi bir günahı olmamaktadır. Kamet ile alakalı Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) Bilal (r.a)’a “Ezan okunduğunda ezanı ağır ağır oku. Kamet getirdiğin zamanda ise hızlı oku” diye bildirmiştir. Bu sayede ezan ile kamet ayrımı da yapılmış olacaktır. Kamet bayram namazlarında, vitir namazlarında, nafile namazlarında ve cenaze namazlarında getirilmez.
Namaz kılmak için abdest alındıktan sonra farz öncesi kılınması gereken sünnet namazı var ise bu sünnet namazı kılınmalı ve farz namazına geçilmelidir. Fark namazı öncesi okunan kamet ile birlikte de niyet edilerek namaza başlanmalıdır. Niyet etmeden önce ayaklar arasında dört parmak açıklık olacak ve parmak uçlarının da kıbleye gelecek şekilde olması gerekmektedir. Namaz kılmaya hazır olduktan sonra da “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır. Tekbir getirildikten sonra eller bağlanır. Ayakta iken mutlaka secde edilecek yere bakılmalıdır. Ayakta iken sırası ile önce Sübhaneke, sonra Eûzü-besmele, Fatiha sûresi, ve Kur’an’dan başka bir sure okunur. Sonrasında da “Allahü Ekber” diyerek rükua varılır. Rükuda üç kez Sübhâne Rabbiye’l-azim” denilir. Sonrasında Semiallâhü limen hamideh” diyerek rükûdan kalkılır. Rükudan kalktıktan sonra secdeye varmadan önce “Rabbena leke’l-hamd” denilir.
“Allahü Ekber” diyerek secdeye varılır ve secdeye inerken önce dizler sonra eller en son da alın ve burun yere konulur. Secde de üç kez “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir ve “Allahü Ekber” diyerek iki secde arası oturuş gerçekleşir. Burada kısa bir süre oturduktan sonra “Allahü Ekber” diyerek ikinci kez secdeye varılır. İkinci kez secdeye varıldıktan sonra yine üç kez “Sübhâne Rabbiye’l-âlâ” denilir. Sonrasında “Allahü Ekber” diyerek ayağa kalkılır. İkinci rekat için ayağa kalktıktan sonra eller bağlanır.
İlk rekat bittikten sonra ikinci rekat için ayakta Eûzü-besmele, Fatiha sûresi, ve Kur’an’dan başka bir sure okunarak birinci rekattaki gibi rüku ve secde yapıldıktan sonra son oturuş yapılır.
“Allahü Ekber” diyerek secdeden kalkıktan sonra gerçekleştirilen son oturuşta sırası ile önce Ettehiyyatü, sonra Allahümme salli ve Allahümme bârik duaları okunur. Son olarak da Rabbenâ âtina duası okunarak selam verilir.
Gerçekten dini bilgilere çok ihtiyacımız var bu ve bu gibi siteleri takip ederek bilgilenelim