İslamiyette kadına verilen değerin yeri büyüktür. Cahiliye döneminde diri diri toprağa gömülen ve hor görülen kadınlar, İslamiyet ile birlikte değerli kılınmıştır. Narin yapıda yaratılan kadınların, her daim korunup kollanarak zarar görmeleri engellenmek istenmiştir.
Her kul nefis ile yaratılmıştır. Nitekim Allahu Teala, kullarını nefisleriyle imtihan etmektedir. Bu anlamda kadınların, erkekler üzerinde nefislerini uyandıracak şekilde dolaşmalarını yasaklamıştır. Bu, kendilerine zarar vermekten başka bir şey görülmemiş ve günah sayılmıştır. Ayrıca, Allah’ın emirlerine uymamak da insanın kendi nefsi ile mücadelesidir.
Kapanmak Farz Mıdır?
Nur suresi 31.ayette ‘Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınıp iffetlerini korusunlar. Açıkta kalan kısımlardan hariç, başka süslerini göstermeyip başörtülerini yakalarının üzerinden bağlasınlar’ buyrulmaktadır.
Yine aynı ayette kadınların; kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, hizmetlerinde bulunan köleleri ve câriyeleri, cinsel arzusu olmayan erkek hizmetçileri, cinselliklerinin farkında olmayan çocuklar dışında hiç kimseye, mahremlerini açmamaları; gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurarak yürümememeleri emredilmiştir.
Kapanmak farz mıdır Diyanet
Allah’a tövbe ederek, kurtuluşa erilebileceği de belirtilmiştir. Bu ayetten de anlaşılacağı üzere kapanmak, Müslüman olan her kadına farzdır! Allahu Teala’ nın emridir ve yerine getirilmesi gerekir. Buluğ çağına gelmiş her bayan, mahremini gizlemeye özen göstermelidir. Bunu yaparken de, bazı hususlarda hassas davranmalıdır.
Her ibadette olduğu gibi kapanmanın da bir usulü vardır. Tesettürü hakkı ile uygulamak gerekir. Yüz ve eller haricinde kalan tüm yerler kadın için avret sayılmıştır. Kadının avret yerlerini, yabancı erkeklere sergilemesi haramdır. Bu nedenle, yüz ve iki el dışında kalan her yer (saçlar da dahil) örtülmelidir. Dar kıyafetler giyerek vücut hatlarını ön plana çıkaracak durumlardan uzak durulmalıdır.
Başörtüsü neden farz kılındı
Bununla ilgili Kur’an-ı Kerim’de, cilbab(dış giysi) adı verilen kıyafetin giyilmesi ve vücudun örtülmesi yer almaktadır. Peygamber Efendimiz sav. de hadis-i şerifinde buyurduğu gibi, başörtüsü deve hörgücü şeklinde yüksek bağlanmamalıdır. Yoğun parfüm kokusundan ve makyajdan kaçınılmalıdır. Tesettürün amacı, dikkat çekmemektir. Bu, hiçbir zaman unutulmamalıdır. Bu amaca uygun hareket etmek, her kadının İslami vazifedir.