Aile hayatı, toplumsal varlığın başlangıcı olarak kabul görmektedir. İslamda aile teşkilatına önem verilmektedir. Aile fertleri, karı ile koca ve çocuklarından ibarettir. Bu fertlerin birbirlerine karşı belli başlı görevleri mevcuttur.
1) Kocanın başlıca görevleri: Karısı ile güzel geçinmek, karısını her türlü tehlikelere karşı koruyup kollamak, onun geçimini sağlayarak ona bakmaktır. Hadis-i Şerifte:
“Sizin hayırlılarınız, kadınları için hayırlı olanlarınızdır.” Diğer bir hadîs-i şerîfte ise
“Kadınlara ancak kerim olanlar ikram eder, kötü olanlar da ihanet eder.” buyurulmuştur.
2) Kadınların başlıca görevleri: Eşine karşı dine uygun olan emirleri yerine getirmek, kendi namus ve şerefini tehlikelerden uzak tutmak, içinde yer aldığı hale rıza göstermek, israftan kaçınmak ve ev hanımlığı yapmaktır. Mutlu bir şekilde yaşamanın yolu bundan geçer.
3) Çocukların ana-babalarına karşı başlıca görevleri: Çocuklar anne ve babalarına karşı saygı gösterip itaat etmelidir. Kendilerinin hayatına sebep olan, kendilerini yıllarca sevgi ve şefkat ile kucaklarında beslemiş bulunan anne ile babalarına karşı öf demeleri bile caiz görülmemektedir. Ana-babasına bakmayan, onların dine uygun emirlerini dinlemeyen ve onların ihtiyaç zamanlarında yardım eli uzatmayanlar, hayırlı evlat olma şerefinden mahrum kalırlar. Toplum içinde yararlı olmaktan çıkar ve Yüce Allah’ın azabını hak eder.
Babalar saygı, analar da yardım bakımından önde gelmektedirler. Bununla beraber ananın hakkı babadan iki kat fazladır.
“Cennet anaların ayakları altındadır.” hadisi ise buna en güzel örnektir.
Hayırlı çocuklar, yalnız babalarına ve annelerine değil, onların ölümünden sonra da dostlarına saygı göstererek mezarlarını ziyaret edenlerdir. Zira bu saygı da, ana, babaya hürmet kısmında kabul edilir.
4) Anne ve babanın çocuklarına karşı görevleri: Ebeveynler, dünyaya getirdikleri yavrularını güçleri yettiğince besleyip büyütmek, terbiye etmek ve okutup bir kazanç yoluna sevk etmek ile yükümlüdür. Çocuklarına karşı eşit hareket ederek her mevzuda onları eşit tutmalıdır. Aksi halde çocuklar arasında bir kırgınlık ve çekememezlik duygusu meydana gelebilir. Anne, baba buna sebebiyet vermemelidir. Çocuklarına yumuşak davranmalı, onları isyana götürmeyecek şekilde terbiye etmeye çaba göstermelidir. Onlara iyi örnek olmalıdırlar. 9 yaşına giren çocuklarını yataklarından ayırarak 13 yaşına girdikleri zaman namaz kılmaya teşvik etmelidir. Onları evlendirip yuvalarını kurmalarına yardımcı olmalıdır. İyi çocuklar, Allah’ın anne ve babaya kıymetli lütfu demektir.
5) Kardeşlerin başlıca görevleri: Birbirlerini sevmek, birbirine yardım edip saygı ve merhamet göstererek iyi geçinmektir. Kardeşler arasında güçlü bir bağ mevcuttur. Küçük, büyüğe saygı göstermeli, büyük de küçüğü koruyup kollamalıdır.
Bu harika bilgileri bizimle paylaştığnz için çok teşekkür ederim sayenizde bilmediğim çok şeyi öğrenyrum . Bir karı koca görevleri dine göre nasıl olmalı sayenizde öğrendim