Dini Gelişim Özelliklerine Uygun Eğitim

25.04.2022
553
Ayşe Vural
Merhabalar, Ben Ayşe sitenize kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Köşe yazılarımla kişisel düşüncelerimi paylaşacağım.

Yetişkinlik döneminin temelini oluşturan çocukluk dönemi insanın kişiliğinin oluşmasında önemli bir paya sahiptir. Bu dönem de çocuk duyusal, psikolojik, bilişsel ,hal, hareket gibi her türlü davranış onda iz  bırakmaktadır. Bundan dolayı bu döne de onların gelişim özelliklerini bilerek onları doğru davranışlara yönlendirmek gerekir. Ve bu dönem de yapılabilecek her hangi bir yanlış uygulama çocuğun ileriki dönemlerde yaşayabileceği sorunlara yol açabilir. Bu dönem de ilk ve en önemli gelişim çocuğun okul, ailesi, anne babasıdır bu sebeple çocuğun bu dönem de aileden aldığı maddi ihtiyaçların yanında manevi ihtiyaçların çocuğa ilk ve doğru  verilmesiyle çocuğun kişilik gelişiminin en iyi şekilde verilmiş olur. Ve bu dönem de çocuğun neyi en iyi şekilde yaptığı, neyi sevdiği ,duygularının nasıl oluştuğu konusunda ailenin bilinçli olması ve çocukların sağlıklı ve doğru bir gelişim süreci geçirmesi için önemlidir. Bireyin bu dönem de psikolojik, fiziksel, sosyal, zihinsel gelişim gösterdiği gibi  aynı zaman da dini ve ahlaki gelişim de göstermektedir.

Dini Gelisim Ozelliklerine Uygun Egitim

Dini Gelişim Özelliklerine Uygun Eğitim

Doğru ve bilinçli bir eğitimin çocuğa verilebilmesi için çocuğun tüm gelişim özellikleri göz önünde bulundurulması gerekir. Annesine ve babasına muhtaç şekilde doğan çocuklar 0-2 yaş arasını kaplayan bu dönem de maddi ihtiyaçlarına yanında manevi ihtiyaçlarının karşılaması gerekir. Dolayısıyla anne baba ilk bu ihtiyaçları karşılaması gerekir.  Çünkü bireyin bebeklik evresinde bu temel duyguları karşılayamaması çocuğun ileriki dönemlerde kişilik gelişimin de ve dini gelişim de eksiklik görülmesine yol açabilir. Bunun yanında bebeklik dönemindeki dini gelişim için aileye düşen görevler peygamberimizin torunlarının doğumuyla uyguladığı davranışların uygulanmasıdır. Örnek verirsek akika kurbanının kesilmesi bebeğin kulağına ezan okunması ,çocuğa isim konulması vb. Uygulamalarda çocuğun dini gelişimini kolaylaştırır. uykuya gelirsek uyku çocuk için önemlidir. çocuktaki bedensel gelişmeler çocukta belli bir kişilik oluşturmasında önemli rol oynar.

Çocuktaki bilişsel gelişim 2-3 yaşlarında başlar. Bu dönemde çocuk nesneleri renklerine göre ayırabilir. Ve bu dönem de zihinsel olarak kendi için de yoğunlaştığı için ailenin bu dönemde ki rolü büyüktür. Motor gelişimi dönemine bakarsak bu dönem çocuğun bütün davranışlarının temelini oluştur. Diğer gelişim alanlarıyla etkileşim halinde ilerleyen dil gelişimi oldukça önemli olduğu için alıcı dili geliştirmek için kısa ve basit cümleler kurmalı ve çocukla çeşitli etkinlikler içeren oyunlar oynayarak gelişimleri temellendirilmelidir. Duyusal gelişim bireyin iç dünyasını ilgilendiren bu gelişim evresi çocuğun öfke, kıskançlık, nefret gibi duyguların geliştiği bu dönemdir.

Çocuğun 4-6 yaş arası dönem de çocuğun altın çağı olarak adlandırılan bu dönem dini uyanış dönemidir. Ve bu dönem de eğer çocuk aile ortamında sevgi ve güvene dayanan huzurlu bir ortamda dini uyanış görülür. Taklit ve rol model evresinde çocukta en belirgin olarak görülen özellik taklit etmesidir. Çocuk etrafında gördüğü olayları taklit ederek bunu bilinçli olarak gerçekleştirmez bundan dolayı bu dönem de çocuğun dini duygularının olumlu yönde gelişmesi için iyi örnek olunması gerekir. Antromorfizm evresinde çocuklar bu dönem de sürekli Allah hakkında soru sorarlar ve onu merak ederler bundan dolayı çocukları iyi yönlendirilmelidir. Ölüm eğitimi verilirken çocuklar soru sorabilir. Dua eğitimi ve ben merkezcilik şeklinde eğitim verilmeli ve oyun ve oyuncak seçimin de dikkat edilmeli ve çocuğun eğitimin de hikaye destekli eğitim verilmeli.ve hikayelerde ana fikir verilmeli ve detaylara fazla girilmemelidir.

Sanat destekli eğitimde çocuklar sanat faaliyetleri ile uğraşmaktan çok hoşlanır ve bu dönemi fırsata çevirmeli ve ona göre eğitim verilmeli aynı zaman da dini kültürel aktarım ve doğru teknolojik kullanıma ve materyallere dikkat edilerek eğitim verilmelidir.ve çocuğun gelişimi bütünlük gösterir. Bundan dolayı dini gelişim dışında kalan ya da görmezden gelinen hiçbir yaklaşım çocuğu mutlu etmez ve başarı sağlama

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.