Kripto Para Caiz Mi? Haram Mı?
Değişen teknolojik şartlar beraberinde farklı ihtiyaçları ve farklı mantaliteyi ortaya çıkarmıştır. Kripto para da bu teknolojinin değişmesi ile birlikte sanal para olarak dünyamızda yerini almayı başarmıştır. Öyle ki sıfırdan başlayan kripto para olan Bitcoin binlerce dolara yükselerek son derece değerlendi. Elbette bu yükselişten payını almak isteyen yatırımcı da sanal paraya yöneldi. Peki, oldukça dikkat çeken ve yüksek kazanç ihtimali olan Kripto para caiz mi? Haram mı?
Bu alanda yatırımlarını değerlendirmek isteyen birçok kişi helallik noktasını da merak etmektedir. Nitekim henüz helallik konusunda net bir ifade ortaya çıkmasa da tartışılan konuların başında haram mı yoksa helal mi noktası ön plana çıkıyor. Bunun sorgulanmasında ki sebeplerin başında bir dayanağının olmaması en etkin rolü oynuyor. İnsanlar yüksek kazançlara eriştiğinde helallik noktasında elbette merak ediliyor.
Kripto Para Caiz Mi?
Gündeme geldiği günden beri bazı insanları zengin eden Kripto para bazıları da batışa götürmektedir. Birileri kazanırken birilerinin de kaybettiği bu alanda caiz hususu dikkat çekiyor. Kripto para caiz mi? Günahkar olur muyuz gibi sorular yatırımcılar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Fakat birçok hoca bu hususta net bir bilgi aktaramıyor. Ne helal ne de haram olduğu kanaatine varılmamıştır.
Alternatif bir para olarak görünen kripto paranın arkasında bir güç ya da bir güvence olmaması da kafalarda ki soruları arttırıyor. İnsanlar kaynağı olmayan bir hususta hele ki sanal ortamda kazanç elde etmenin ne denli tehlikeli olabileceğini düşünmektedirler. Elbette bu hususta herhangi bir olumsuz yöne bakmadan yatırım yapıp yüksek kazanç elde edenler de bulunmaktadır. Caiz olup olmadığına dair net bilgiyi de diyanet başkanlığı bildirmiştir.
Diyanet Başkanlığı Kripto Para Açıklaması
Kripto para ile alakalı sorulan soruda diyanet caiz olup olmadığına dair geniş bir bilgi paylaşmıştır. Öncelikle kullanıcılar arasında kıymet ölçüsü veya değişim aracı olarak kabul edilen ve kaynağından ötürü de her iki tarafa da güven sunan her türlü para kullanmak caiz kabul edilmiştir. Fakat kripto paranın güven unsuru ve onu destekleyecek bir kanalın olmaması riskleri de beraberinde getirmektedir. Haksız yere ve bir anda sebepsiz şekilde zenginleşme haline bu tür etkenlere müdahil olmamalıdır. Bu detaya göre caiz olup olmadığını değerlendirmek daha doğru sonuç verecektir.
Kripto paranın belirsizlik taşıyor olması ve insanları aldatma ihtimalinin yüksek olmasından dolayı yüksek risk teşkil etmektedir. Riskin artması ve güvensizliğin artması da beraberinde bazı kısımların yüksek kazanç elde etmesine bir diğer kısmında kayıplar yaşamasına yol açması durumundan dolayı kripto paranın caiz olmadığı bildirilmiştir.
Kripto Para Haram Mı?
Diyanetten yapılan açıklamalarda kripto paranın caiz olmadığı belirtilmiştir. Fakat bazı hocalara sorulduğunda caiz olduğuna dair net bilgi olmasa da haram olduğunu net şekilde kabul ettiği de görülmemiştir. Kripto para haram mı? Sorusuna bazı hocalar evet haramdır diye cevap verememişlerdir. Nitekim haram denmemekle birlikte helal olduğu da söylenememektedir.
Genel değerlendirmeler arasında farklılık oluşsa da büyük bir kısım helallik konusunda kripto paradan uzak durulması gerektiğini belirtmiştir. Ne zaman ki kaynağı sağlamlaşır ve güven veren bir yapıya bürünür ise işte o zaman değerlendirilebilir. Helal olduğuna dair net bir bilgi olmaması da uzak durulması gerektiğinin göstergesidir. Elbette değişen şartlar ve eklentiler ile birlikte sonucun değişmesi de söz konusu olabilir. Kaynakla doğru orantılı şekilde işleyişin olması durumun değişmesini de doğrudan etkileyecektir. Bir bütünün parçası olarak değerlendirmek daha doğru sonuç verecektir. Yüce Allah’a yönelmek ve kendinizi iç muhasebeye göre yönlendirmek en doğru karar olacaktır. Güzel temenniler ile kendinizi dinlediğiniz vakit helal mi haram mı ya da uzak durulmalı mı durulmamalı mı hususunda doğru sonuca erişebilirsiniz.