Yemekten Önce Ve Sonra Okunması Gereken Dualar

24.05.2021
2.201
Yemekten Önce Ve Sonra Okunması Gereken Dualar

Yemekten önce ve sonra okunması gereken dualar özellikle Ramazan ayı boyunca insanların sıkça merak ettiği konuların başında gelmektedir. Mübarek ayda iftar yaparken bu duaları okuyan kişiler, yıl boyunca bereketinden istifade etmektedirler. Ramazanda kazandığı bu alışkanlığı ise, yıl boyunca her yemek öncesi ve sonrası devam ettirerek, güzel bir alışkanlık sahibi olmaktadırlar.

Bu şekilde hem sevap kazanmakta, hem de yedikleri yemek vücutlarına şifa olmaktadır. Tabi ki yemek öncesi ve sonrasında bu duaları etmeden önce, yemek almak için kazanılacak olan paraya istemeden dahi bir haram karışmaması son derece önemlidir. Yoksa edilen duanın, Allah katında bir değeri olmayacaktır.

 Yemek Öncesinde ve Sonrasında Yapılması Gereken Dualar Nelerdir?

Dua her zaman bir müslümanın yapması gereken bir eylemdir ve kulluğun gerektirmiş olduğu bir görevdir. Peygamberimizin hadisi şerifinde belirttiği gibi, dua ibadetin özüdür ve bir müslümanın her zaman Allah’a dua etmesi gereklidir. Bu kendisi açısından son derece önemlidir. Günlük yaşantımızda ise en fazla yapmış olduğumuz eylemlerden bir tanesi olan yemektir.

Çoğu müslüman yemek öncesi ve sonrası dua etmemekte ve bu eksiliği de gaflet içerisinde yaşamaktadır. Eğer bir müslüman yemek öncesi ve sonrasında yapacağı duanın kendisine getireceği faydayı bilseydi, asla dua etmeden yemeğe başlamazdı. Bu yüzden sizlere yemek öncesi ve sonrası yazacağımız dualar, günlük yaşantınız boyunca sizlere çok sevap kazandıracak ve faydasını göreceksiniz. Yemek öncesinde ve sonrasında yapılması gereken dualar içerisinde yer alan çok önemli ve bereketli dualar bulunmaktadır.

Yemekten Önce Ve Sonra Okunması Gereken Dualar

Yemekten Önce Ve Sonra Okunması Gereken Dualar

Bu duaların okunuşları ve anlamları şu şekildedir.

Yemeğe başlamadan önce şu duayı edebilirsiniz: Bismillahi şafi hu Allah. Bismillahi kafi hu Allah. Bismillahi muafi hu Allah. Bismillahillezi la yedurru measmihi şeyun fil erzi vela fis semai ve hüvessemiul alim. Heza min indallah Bismillahirrahmanirrahim.

Manası : Bütün hastalıklara şifa veren Allah’ın ismi ile yemeğime başlarım. Yemeğime her şey de bana kafi olan Allah’ın ismi ile başlarım. Yemek yerken bana afiyet veren Allah’ın ismi ile yemeğime başlarım. Allah’ın ismi ile yemeğime başlarım ki onun izni olmadan semavatta ki hiç bir şey bana zarar veremez. Allah her zaman işitir ve her şeyi görür. Rahman ve rahim olan (esirgeyen ve bağışlayan) Allah’ın ismi ile yemeğime başlıyorum demektir.

Yemek bittikten sonra şu duayı okuyabilirsiniz : Elhamdülilla hillezi et amena ve sekana ve cealna minel müslimin.

Manası : Bizlerin rızkını veren, bizleri yediren ve içiren, bizleri müslüman olarak dünyaya getiren ve yaşatan Allah’a hamd ederim demektir.

Peygamberimizin Yemekten Önce ve Sonra Okuduğu Dualar Nelerdir?

Sevgili peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallalahu aleyhi vessellem) her yemek yediğinde, mutlaka yemeğe dua ederek başlar ve aynı şekilde dua ederek yemeğini bitirirdi. Peygamberimizin yemeğe dua etmeden başladığı ve bitirdiği asla olmamıştır. Kendisi dua ettiği gibi, ümmetine de her yemekten sonra dua etmesini tavsiye etmiş ve öğütlemiştir.

Özellikle yemek öncesi ve sonrası edilecek duanın, Allah katında çok fazla sevabının olduğunu bildirmiştir. Her zaman ümmetinin iyiliğini isteyen sevgili peygamberimiz, yemek hususunda da müslümanların faydasına olacak ve sevap kazandıran amelleri yapmasını tavsiye etmektedir. Peygamberimiz Hazreti Ayşe validemiz ile evinde yemek yerken her zaman dua ederek yemeğe başlardı.

Hazreti Ayşe validemiz de peygamberimiz ile beraber duaya katılır ve dua sonrası yemeğe başlardı. Peygamberimiz evinde yemek yerken dua ettiği gibi, Hazreti Ömer, Hazreti Ali, Hazreti Ebubekir, Hazreti Osman ile beraber yemek yerken de beraber dua eder ve sonrasında yemeğe başlardı. Peygamberimizin yemekten önce ve sonra okuduğu dualar fazladır ve sizler için bir kaç tanesini yazacağız.

Yemekten Önce Okunması Gereken Dualar

Yemekten Önce Okunması Gereken Dualar

Yemek Yerken Hangi Esma Okunur?

Bunlardan bazıları şunlardır.

Peygamberimizin yemek öncesinde okuduğu dua : Allahümme barik lena fima razektena ve kına azabennar bismillah.

Manası : Allah’ım bizlere verdiğin rızık ile bereketimizi arttır ve rızkımızı çoğalt. Bizleri cehenneme düşmekten ve cehennem azabından koru. Yemeğe Allah’ın ismi ile başlıyorum demektir.

Peygamberimizin yemek öncesinde etmiş olduğu bu dua, sahih hadis kaynaklarında geçmektir. (Kaynak: olarak Nevevi Ezkar 205 Mecmuatül Ahzab)

Peygamberimiz yemek öncesi dua ettikten sonra, yemeğin nasıl bir adab ile yenmesi gerektiği hakkında ümmetine bilgiler vermiştir ve bu şekilde yenmesini tavsiye etmiştir. Peygamberimiz yemek yerken sağ el ile yemeğin yenmesini ve herkesin önünden yemesini söylemiştir. Yemek öncesi besleme çekilmesi ve sonrasında elhamdülillah diyerek Allah’a hamd edilmesini söylemiştir. Bu konu ile ilgili sahih hadis kaynakları mevcuttur. Buhari ve Müslim gibi sahih hadis kaynaklarında peygamberimizin öğütlediği yemek öncesi tavsiyeler bulunmaktadır.

Peygamberimiz bir kişi yemeğe besmele ile başlamayı unuttuğu zaman ise, hatırladığı zaman besmele çekmesini söylemiştir. Yemeğe ara veren bir kişinin ise tekrar yemek yemeye başlarken de bismillahi evveli ve ahiri demesinin daha uygun olacağını söylemiştir.

Resulü ekrem efendimiz yemek bittiği zaman ise şu duayı okurdu.

Peygamberimizin yemek sonrasında okuduğu dua : Elhamdüllillahi hamden kesiran mübareken fihi gayra mekfiyyin ve la müveddein ve la müstağnen anhü rabbena.

Manası : Allah’ım bu yemeğin sahibini, yemeği yiyenleri, sofrada yemek hazırlanması için emeği geçen kişileri, mümin olan erkek ve kadınları bağışla, onlara mağfiret et ve onları rahmet eyle. Allah’ım kalplerimizi muhabbetinle ve sana edilen zikir nuru ile nurlandır. Her şeyi yaratan, celal ve ikram sahibi olan Allah’ım demektir.

Peygamberimizin yemek sonrası bu duayı ettiği ise sahabe efendilerimizden Ebu Said el-Hudri (radiyallahu anh) rivayet etmiştir. (Kaynak : Tirmizi, Deavat ; Ebu Davut, Etime ; İbni Mace, Etime 16)

Peygamberimiz yemek yerken ve günlük yaşantısında, her zaman dua eder ve ümmetine dua etmesini söylerdi. Bizler de müslüman olarak, peygamberimizin bizlere öğretmiş olduğu duaları ezberleyelim ve günlük hayatımızda okumaya devam edelim. Bu duaları okumayı alışkanlık haline getirelim ve büyük sevaplar kazanalım.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.