Tek Başına Namaz Kılarken Kamet Getirmek Farz Mıdır?

14.11.2021
1.280
Tek Başına Namaz Kılarken Kamet Getirmek Farz Mıdır?

Tek başına namaz kılarken kamet getirmek farz mıdır? sorusu Ramazan ayında kaza namazı kılmak isteyen kişilerin merak ettiği konular içerisinde gelmektedir. Bazı sebepler neticesinde namazlarını aksatan ve kılmayan kişiler, bu namazları istedikleri vakitte kaza edebilirler. Eğer Ramazan ayında kılmadığınız namazları kaza olarak kılarsanız, sevabı sizlere daha fazla olacaktır. Peki kaza namazlarınızı veya normal vakit namazlarınızı, evde tek başınıza kılmak istediğiniz de, kamet getirmeniz zorunlu mudur? sorusuna cevap verelim.

Tek Başına Namaz Kılarken Kamet Getirmek Farz Mıdır?

Beş vakit namaz bir Müslümanın üzerine nasıl farz ise, yapması gereken ve yaptığı halde de sevap kazanmasını sağlayan ibadet namazlar vardır. Bu namazlara başlamadan önce ise kamet getirilmesi, sünnete uygun bir davranış olacaktır. Evde tek başınıza hangi namazı kılmak isterseniz isteyin, öncesinde kamet getirmeniz farz değildir. Fakat yapılması oldukça önemli olan ve güçlü sünnetler içerisinde yer alan bir ibadettir.

Farz olmasa bile bilerek kamet getirmeyi terk eden kişi, mekruh işlemiş olur ve günaha girer. Bu yüzden güçlü olan sünnetleri hem inkar etmemek, hem de bilerek yapmaktan kaçınılmalıdır. Kamet getirmek farz olmadığı halde yapılmasında nasıl büyük sevap varsa, inkarı ve bilerek yapılmamasında da kişiye sünneti terk etmekten dolayı günah kazandıracaktır.

Vacip Namazı Kılarken Kamet Getirmek Şart Mıdır?

Beş vakit namaz iman etmiş olan her Müslümanın günlük olarak üzerine farz olan ve yapması gereken ibadettir. Bu konu hakkında ise Peygamberimiz, başın vücuttaki yeri nasıl önemli ise, dinde de namazın yeri vücuttaki baş gibidir diyerek, namazın önemini dile getirmiştir. (Kaynak : Buhari, Tirmizi, Müslim). Bazı hastalık gibi durumlardan dolayı kılınmamış olan farz ve vacip olan namazları ise, ölüm vaki olmadan yerine getirmeli ve bu sorumluluktan kurtulmalıyız.

Vacip namazları ise sünnet olan namazların üstünde olan ve farz namazlarının bir alt seviyesinde bulunan namazlardır. Bayram namazları, yatsı namazının vitir namazı ise erkekler vacip olan namazlardır. Bu namazlar içerisinde eğer Bayram namazını bilerek kılmadığı iseniz, günaha girmiş olursunuz.

Geçerli bir nedeni olduğu halde vacip olan Bayram namazını kılmamış olan kişinin, bu namazı kaza etme zorunluluğu yoktur. Fakat Hanefi mezhebine tabi olan Müslümanların kılmadıkları yatsı namazının vitir namazını, kaza etmeleri gerekir. Bu namazı kaza ederken ise, kamet getirmek en uygun davranış olacaktır.

Eğer birden fazla vacip olan vitir namazı kılıyorsanız, bir defa ezan okunması ve her namaz arkasına ise kamet getirilmesi sünnete tabi olmanızı sağlayacak ve sizlere ekstra sevap kazandıracaktır. Vacip namazı kılarken kamet getirmek şart olmamakla beraber, adabına uygun bir şekilde kamet getirilerek bu namazın eda edilmesi, yüce Allah’ın sizlere daha fazla sevap vermesini sağlayacaktır.

Kamet Getirmenin Önemi?

Kamet getirmenin önemi dinimizde oldukça fazladır. Namazın başladığını ifade eden ve her gün camilerde cemaat ile kılınan namazlar öncesi müezzin tarafından getirilen kamet, Müslümanın yüce Allah’ın huzuruna çıktığını haber veren bir sünnettir. Peygamberimizin güçlü sünnetleri arasında gelen kamet getirmek, yapıldığı zaman kişinin çok sevap kazanmasını sağlar.

Sadece erkeklere sünnet olan bu ibadet, kadınlara mahsus değildir ve yapmadıkları zaman kadınlar sorumlu olmazlar. Kamet getirerek kılınan namaz ise kişinin büyük sevaplar kazanmasına vesile olur. Namaz sırasında da önemi de oldukça fazla olan kamet getirmek, farz olmamakla beraber yapılması en uygun olan davranıştır.

Namaz kılarken getirilen kametin önemini ise şu şekilde sayabiliriz.

  • Tek başına evinde namaz kılarken bir Müslümanın, namazdan önce kamet getirmesi, kendisine büyük faziletler kazandırır.
  • Kişinin tek başına kamet getirmesi ile ilgili birçok hadisi şerif bulunmaktadır.
  • Evde yalnız başına namaz kılmadan önce bir Müslüman kamet getirir ve namaza durursa, onunla beraber cünud-u ilahiyeden iki tarafı ve ucu görünmez bir cemaatte, onunla beraber namaza durur.
  • Namaz kılmadan önce kişinin kamet getirmesi ve namaza durması ile beraber, iki melekte o kişi ile beraber yan yana namaza durur. (Kaynak : Ebu Davud, Sünen 381-382)

Kamet getirmenin önemi bu kadar fazla iken kişi namaz öncesinde kamet getirmeyi terk ederse, büyük sevaplardan mahrum kaldığını unutmamalıdır. Bu yüzden tek başına namaz kılan kişinin namaz öncesinde güzel bir abdest sonrası kamet getirmesi, kendisin büyük faziletlere kavuşmasını sağlayacaktır.

Camide müezzin kamet getirirken eğer kadınlar erkek cemaatin arkasında namaza dururlarsa, kadınların müezzin ile beraber kamet getirmeleri mekruh olur. Aynı şekilde deliler ve abdesti olmayan kişiler de kamet getirmemelidirler.

Tek Başına Namaz Kılan Kişi Nasıl Kamet Getirmelidir?

Tek başına namaz kılan kişi nasıl kamet getirmelidir? sorusuna ise kısaca cevap verelim. Tek başına hangi namaz için niyet ettiği iseniz, ezan sonrasında bir defa kamet getirmeniz sünnete uymanızı sağlayacaktır. O vaktin namazını kılıyorsanız, ezan okumanıza gerek yoktur. Eğer okursanız ayrı sevap kazanmanızı sağlayacaktır. Dış ezanı duyan kişinin ise bir defa evde yalnız başına namaz öncesinde kamet getirmezi sünnettir.

Ezan kelimelerine benzeyen kamet sözleri, bazı farklılıklar göstermektedir. Ezan dışında ”kadı kameti salah” lafzı olan kamet sözünde, namaz başlıyor anlamını taşımaktadır. Bu kelam iki sefer ve arka arkaya durmadan söylenmelidir. Bu kelime namaza duracak olan kişinin daha da şuurlanmasını ve namazını daha düzgün ve disiplinli bir şekilde kılmasını sağlar.

Vakit namazı dışında tek başına bir erkeğin evde kaza namazı kılması da, namaz öncesinde kamet getirmesi ile daha fazla sevap almasını sağlayacaktır. Arka arkaya farklı kaza namazları kılmak isterse bir kişi, her vakit için ayrı bir şekilde kamet getirmesi uygun davranış olacaktır. Ezanın bir defa okunması ise yeterli olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.