Şevval Ayı Önemi ve Faziletleri

03.06.2022
1.141
Şevval Ayı Önemi ve Faziletleri

Şevval ayı önemi ve faziletleri Müslümanlar tarafından merak edilmektedir. Ramazan ayının bitmesi ile beraber başlayan Şevval ayı, önem bakımından Ramazan ayında yapılan ibadetler gibi sevabı çok olan bir aydır.

Şevval Ayı Önemi ve Faziletleri

Hicri takvime göre 10’uncu ay olan Şevval ayı, içerisinde birçok fazileti barındırmaktadır. Özellikle bu ay içerisinde tutulacak nafile oruç ve kılınacak olan nafile namazlarda ayrı bir önem taşımaktadır.

Bu ayın önemi içerisinde Müslümanların en çok merak ettiği konu ise 6 gün orucudur. Müslümanların Şevval ayında tutacağı 6 gün orucu, kendilerinin tüm yılı oruçlu geçirmeleri gibi sevap kazanmalarını sağlayacaktır.

Ramazan ayında tutulan farz oruç gibi olmasa da Şevval ayı orucu, sağlığı el veren kişilerin mutlaka tutmaları ve sevabını almaları gereken bir ibadettir.  Aynı zamanda Şevval ayı içerisinde yapacağınız nafile ibadetler, vereceğiniz sadakalar ve yapacağınız hayırlar da sizlere ayrı olarak sevap kazandıracaktır.

Şevval Ayı Faziletleri Nelerdir?

Ramazan Bayramının 1’i itibari ile başlayan ve hicri takvime göre 30 gün sürecek olan Şevval ayı, birçok fazileti içerisinde bulunmaktadır. Bu aya ulaşan Müslümanlar ise, yapacakları ibadetler ile maddi ve manevi faziletlerden istifade edebilirler.

Ramazan ayında bazı nedenlerden dolayı tutamadığınız olan farz orucunuzu ise, bu ay içerisinde de tutabilir ve oruç borcunuzu ödeyebilirsiniz. Dilerseniz 6 gün orucuna niyet edebilir ve bu orucun sevap olarak faziletlerinden de sevap hanenize yazdırabilirsiniz. Şevval ayı faziletleri ise saymakla bitmeyecek kadar fazladır.

Şevval ayına ulaşan kişiler, bu ayın faziletlerinden istifade etmek isterlerse, yazımızı sonuna kadar dikkatlice okuyabilirler. Bu ayın faziletlerinden habersiz olan kişilerin aksine, sizler yapacağınız hayırlı ameller ile Şevval ayı faziletlerinden faydalanabilirsiniz.

Bu ayın faziletleri içerisinde şunlar vardır.

  • Bu aya mahsus olan ve kılınması halinde Müslümanın büyük sevaba kavuşacağı özel bir namaz vardır. Bu namazın ismi ise ”Uteka (Azatlılar)” namazıdır. Bu namazdan çoğu Müslüman bi haberdir ve faziletleri hakkında bilgisi yoktur.
  • Şevval ayında Uteka namazı ile ilgili Peygamberimizin sahih hadis-i şerifi bulunmaktadır. Bu namazı Şevval ayı bitmeden 8 rekat olarak kılan kişilerin kalplerini Allah-u Teala, hikmet pınarları ile doldurur.
  • Özellikle bu namaz ile ilgili Peygamberimizi şu hadis-i şerifi beyan etmiştir. ”Beni hak Peygamber olarak yollayan Allah-u Tealaya kasem ederim ki, bu namazı tarif ettiğim gibi hangi Müslüman kılarsa, Allah-u Azimü şan o kişinin kalbini ferahlatır ve bilmediği tüm ilimleri kendisine ihsan eder. (Kaynak : Gunyetut Talibin 249)
  • Aynı zamanda bu namazı kılan kişiden Allah-u Teala razı olur ve kendisini cennete koyar.
  • Bu namazı kılan kişiyi Allah, başını secdeden kaldırmadan af ve mağfiret eder.
  • Eğer Şevval ayında Uteka Namazı kılan bir kişi ölürse, o sene içerisinde öldüğü için şehit olarak vefat etmiş sevabı alır.
  • Şevval ayında Azatlılar namazını kılan kişiye Allah-u Teala, her okuduğu ayetin harfi için cennette bir mahrefe verir. Mahrefe ise cennete bulunan hurmalık ve bahçelerin olduğu yerdir. Bu yerin uzunluğu ise, hızlı koşan bir atın 100 yıl boyunca baştan sona doğru gitmesi ile ulaşacağı mesafededir.
  • Şevval ayına mahsus olan 6 gün orucu ise, Müslümanların tüm seneyi oruç tutmuş gibi sevap almasını sağlayacaktır.
  • Şevval ayında vereceğiniz sadakalar da Allah katında sevap olarak kat kat yazılacak, amel defterinizin dolmasını sağlayacaktır.
  • Şevval ayında kaza namazı kılmanız da sizlerin, büyük sevaplara nail olmanızı sağlayacaktır.

Şevval ayı ve içerisinde yapılacak olan tüm ibadetler, Müslümanların Rabbinin rızasını kazanmasına vesile olacaktır. Aynı zamanda ufak günahlarının bağışlamasını ve Allah’ın kendisini affetmesini sağlayacaktır.

Şevval ayının faziletlerinden faydalanmak isterseniz, bu ayı gafletten uzak olarak geçirmeli ve bolca ibadet etmeliyiz. Bol bol kuran-ı kerim okunmalı, faydalı ilim öğrenerek de ailemize öğretmeliyiz. Bu ayda yapılacak olan ibadetler ile Allah-u Tealanın rahmet kapıları her zaman üzerime açılacak ve bağışlanmanızı vesile olacaktır.

Şevval Ayı Orucu Nasıl Tutulur?

Şevval ayı orucu Ramazan ayı orucundan sonra en faziletli olan ibadetler arasında yer almaktadır. Vücudun sağlıklı ve dinç olmasını sağlayan oruç ibadeti, aynı zamanda yüce Allah yapılan ve özellikle sevabını kendisinin vereceği bir ibadettir.

Şevval ayında oruç tutmak isteyen Müslümanlar ise, 6 gün olarak bu orucu belli aralıklar ile tutabilirler. İster bu orucu Pazartesi gününden itibaren başlayarak arka arkaya tutabilir, isterseniz de peyder pey ay çıkana kadar tutabilirsiniz.

Eğer Pazartesi günü Şevval ayı orucunu tutmaya başlarsanız, Pazartesi ve Perşembe günü olan sünnet orucu sevabını da kazanmış olabilirsiniz. Bu durum ise sizlerin her iki oruç sevabı almanızı sağlayacaktır. Arka arkaya tutabileceğiniz gibi bu orucu Şevval ayı içerisinde iki günde bir olarak tek tek de tutabilirsiniz. Şevval ayı orucunun başlama saati ise aynı Ramazan ayında olduğu gibi İmsak vaktinde başlar.

Bitimi ise akşam namazı ezanı ile sonlanır ve Müslüman bu vakitte orucunu bozarak iftar yapar. Şevval ayı orucuna ise; niyet ettim Allah rızası için Şevval ayı orucunu tutmaya şekilde olmalıdır. Her günün niyeti imsak bitmeden ayrı ayrı yapılmalıdır. Bu oruç ile ilgili sevgili Peygamberimizin hadisi bulunmaktadır.

Bu hadiste ise Efendimiz şöyle buyurmuştur. ”Eğer bir Müslüman 30 gün aralıksız Ramazan ayı orucu tutarsa ve bu oruca ise bayram bittikten sonra 6 gün Şevval ayı orucu eklerse, tüm seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur” (Kaynak : Ebu Davud Savm 58 ve 59 / Müslim Sıyam 204 / Tirmizi Savm 53) Şevval ayı orucu farz olmayan ve yapılması müstehap olan bir ibadettir.

Efendimiz Hazreti Muhammed (sallalahu aleyhi vessellem) hayatı boyunca bu orucu hiç bırakmamış, ümmetine de Ramazan ayında sonra tutmasını tavsiye etmiştir. Siz de bu orucun faziletlerinden yararlanmak ve büyük sevaplar kazanmak isterseniz, Şevval ayı içerisinde 6 gün oruç tutabilirsiniz.

Şevval Ayı Namazı Nasıl Kılınır?

Şevval ayı namazı çoğu Müslümanın hakkında bilgi sahibi olmadığı bir nafile ibadettir. Nafile olmasına rağmen birçok fazileti ve sevabı içerisinde barındırmaktadır. Bu namazı kılmaktan gafil olmak ise, Müslümanın çok sayıda sevaptan mahrum kalmasını sağlayacaktır. Kılınması ise bu namazın oldukça kolaydır. Şevval ayında kılınan ve ismi Uteka namazı olarak geçen bu namaz ibadeti, 8 rekat olarak kılınır.

Uteka namazı kılınışı ise şu şekildedir.

  • Namaza niyet ettim Allah rızası için Uteka ismi ile nafile namaz kılmaya diye başlanır.
  • Daha sonra her rekatta 1 defa Fatiha Suresi ve arkasına zammı sure olarak da 15 defa İhlas Suresi okunur.
  • Bu 8 rekatın hepsinde aynı şekilde olur.
  • İki rekatta bir selam verilir ve namaz bittikten sonra yapılması gereken zikirler vardır.
  • Şevval ayında akraba ziyareti yapmak, Allah’ın razı olduğu bir davranıştır ve Müslümanın sevap almasını sağlar.
  • Şevval ayında bir yetimi doyurmak ve üstünü başını giydirmek, kişinin küçük günahlarının bağışlanmasına vesile olacaktır.

8 rekat olarak kılınan Şevval ayı Uteka namazına son rekatında selam verdikten sonra, 70 defa ”Subanallah” denir. Eğer isterseniz Subanallah lafzının arkasına ‘ve bi hamdihi”kelimesini de ekleyebilirsiniz. Eğer ekleyerek bu lafzı zikir ederseniz, daha uygun bir davranış sergilemiş olursunuz. Sonra 70 defa Peygamberimize salavat okunur. Bu şekilde namaz tamamlanmış olur.

Bu namazın diğer bir ismi ise ”Kurtuluş Namazı” olarak bilinmektedir. Bu namazı kerahat vakitlerinin haricinde her zaman kılabilirsiniz. İster gece isterseniz de gündüz vakit namazları arkasına da nafile namaz olarak bu namazı eda edebilirsiniz. İki rekat olarak kılınan bu namazın faziletlerinden yararlanabilirsiniz.

Şevval Ayı İle İlgili Hadisler Nelerdir?

Halk arasında 6 gün orucu olarak bilinen ve içerisinde aynı zamanda çok önemli bir ibadet olan ”Uteka Namazı”nı barındıran Şevval ayı, hakkında hadis-i şerif olan önemli bir aydır. Şevval ayı ile ilgili hadisler ise bu ayın ne kadar önemli olduğunu Peygamberimizin beyanı ile bizlere göstermektedir. Bu ayın önemini ise yapacağımız faziletli ibadetler ile daha da çoğaltabiliriz. Bu ayda yapılacak olan ibadetler ise Müslümanın dünya ve ahiret kurtuluşa ermesine vesile olacaktır.

Bu ay ile ilgili hadisleri Efendimiz bizlere şu şekilde beyan etmiştir.

  • Şevval ayında kim 6 gün oruç tutarsa, 1 yıl oruç tutmuş gibi sevap alır ve o senenin her gününde oruçlu olarak geçirmiş sayılır. (Kaynak : İbni Mace)
  • Ramazan ayından sonra tutulan ve 6 gün olarak bilinen Şevval ayı orucu, iki aya tekabül etmektedir. Bu ayda tutulan oruç ise Müslümanın 1 yıl oruç tutma sevabı almasını sağlar. (Kaynak : İbni Hüzeyme)
  • Şevval ayında kim ”Uteka Namazı” kılarsa, Allah o kişinin kalbine hikmet pınarları akıtır. Bu namazı kılan kişiye ise cennete mahrefe verir. (Kaynak : Abdülkadir Geylani Günyatut Talibin)
  • Şevval ayında 6 gün oruç tutan bir Müslüman, annesinden doğduğu gün gibi günahsız ve temiz olur. (Kaynak : Tabarani)

Bu günahlar içerisinde büyük günahlar ve kul hakları yoktur. Eğer üzerinizde kul hakkı varsa, bu orucu tutmadan veya tuttuktan sonra o kişi ile helalleşmeniz en uygun davranış olacaktır. Şevval ayına değer vererek geçiren bir Müslüman ise, Yaradanın rızasını kazanacak ve kendisinin günahları bağışlanacaktır.

Şevval Ayı İle İlgili Ayetler Var Mıdır?

Allah-u Teala kutsal kitabı Kuran-ı Kerim’de bazı gün ve aylara ayrı bir önem vermiştir. Bu günlerden bir tanesi Kadir Gecesidir. Ramazan ayının 27’inci gecesi olarak kaynaklarımızda belirtilen Kadir Gecesi, Ramazan ayı içerisinde olmaktadır. Bu günde Kuran nazil olmaya başlamıştır.

Kadir Gecesi gibi Ramazan ayı da Kuran-ı Kerim’de geçen ve yüce Yaradanın önem verdiği bir aydır. Bu aya erişmiş ve sağlığı yerinde olan Müslümanların, oruç tutmaları farzdır. (Kaynak : Bakara Suresi 183/184) Ramazan ayının bitmesi ile başlayan Şevval ayı ise, Müslümanların ayrı bir önem vermesi gereken aydır.

Bu ay ise Kuran-ı Kerim’de geçmeyen bir aydır. Fakat Efendimizin hadislerinde faziletleri saymakla bitmeyen bir aydır. Şevval ayı ile ilgili ayetler olmadığı gibi, günümüze bu ay ile gelen tüm hadis-i şerifler ise sahih kaynaklarımız ile bizlere kadar ulaşmıştır.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.