Okuyup Ölene Şehit Sevabı Getiren Haşr Suresi’nin Okunuş Anlamı Ve Fazileti
Haşr sûresi Kur’an’ı Kerim’in 59.sûresidir. Medine nazil olan Haşr sûresindeki; Haşr kelimesi anlam olarak “ toplamak, bir araya getirmek” anlamına gelir. 24 ayetten meydana gelen haşr sûresinin başı ve sonu Allah’ı övmekte ve onun kudretini yüceltmektedir.
Haşr suresi dendiğinde aklımıza 24 ayet değil de son 5 ayeti olan kısım gelmektedir. Fazilete sahip olan ve sürekli gün içinde namazlardan sonra okumamız gereken kısım burasıdır. Genellikle halk ağzında Lev enzelna olarak bilinen bir suredir.
Kur’an’ı Kerim’in her bir ayeti şifadır. Allah, Kuran için kalplere şifa demiştir. Biz de herhangi bir derdimiz, sorunumuz ya da iç sıkıntımız olduğunda O’nu okumak ve tefekkür etmek gerekir. Kuran ayetlerinin şifasına inanarak okumak gerekir.
HAŞR SÛRESİNİN FAZİLETİ
Sabah ve akşam namazlarından sonra; Euzu Besmele çekerek 3 kere Haşr suresinin 20-24 arası ayetlerini okuyan kişinin sıhhatinde kuvvetlenme, hastalığından iyileşme yaşandığı görülür.
Haşr sûresinin son kısmındaki 3 ayeti; (Allah’ın yüceliğinden, azametinden ve tüm mahlukatın üzerinde yüceliği ve gücünün bahsedilip övüldüğü ayetler) sabah okuyan kimse için Allah, 70 bin melek görevlendirir. Bu melekler Haşr suresinin son 3 ayetini okuyanlara akşama kadar dua ederler. Bu kimse eğer o gün bu duayı okurken ölürse şehid olarak ruhunu teslim eder ve bu şekilde Allah’ın huzuruna gelir. Peygamberimizin hadisinde yer alan bu müjde ayetleri; bu 3 ayeti akşam okuyanlar için de geçerli olacak şekilde tekrar edilmiştir.
HAŞR SÛRESİNİN (22-25) ANLAMI:
Haşr suresinin anlamını Kur’an Arapçası bilmezseniz eğer aşağıdaki metni okuyarak anlamını da öğrenebilirsiniz.
- Haşr suresi 22. ayette; Allah’ın yüceliğini görüyoruz: “O, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah’tır. O, Rahmân’dır, Rahîm’dir.”
- Haşr suresi 23.ayette; O, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah’tır. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal, barış ve esenliğin kaynağı, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip ıslah eden ve dilediğini yaptıran ve büyüklükte eşsiz olan Allah’tır. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır.” diyerek Allah’ın azametinden, insanlar üzerinde koruyup kollayıcı ve gözetici olduğundan, yüceliğinden bahsedilmiştir.
- Haşr suresi 24. ayette; O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah’tır. Güzel isimler O’nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O’nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” Allah’ın evrendeki ve tüm yaratılmışların üzerindeki şanı ve yüceliğinden bahseder