Öksürmek Namazı Bozar Mı?

05.12.2023
1.664
Öksürmek Namazı Bozar Mı?

Namaz, müslümanlara farz olan bir ibadettir. Bu yüzden namazı gereğince ve doğru bir şekilde kılmak bir müslüman için önemlidir. Namaz öncesi, namaz sırasında, namazın kılındığı ortamlarda bulunan sebepler doğrultusunda namazımız bozulabilir ve tekrar kılmamız icabet edebilir. Bu gibi durumları iyi bilmek müslümanın doğru bir şekilde namaz kılması için gereklidir. Namaz esnasında kendimizi tamamen namaza odaklamak oldukça önemlidir. Onun dışında gerçekleşecek olan dünyevi hareketler ve düşüncelerden uzak durmak gerekir.

Namazı Bozan Durumlar

Namazı bozan halleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sabah namazını kılarken güneşin doğması.
  • Özürlü kimsenin namaz esnasında özrünün sona ermesi.
  • Namaz sırasında bir şeyler yemek veya içmek.
  • Namaz sırasında başka bir işle uğraşmak. Örneğin elbisenin bir parçasıyla uğraşmak ve sürekli orayı düzeltmeye çalışmak.
  • Dünyevi işler için üzülmek ve ağlamak.
  • Ayeti manası bozulacak şekilde yanlış ve hızlı okumak.
  • Namaz esnasında hayz görmek.
  • Namaz sırasında vücudundan pislik (kan, irin…vb.) çıkması.
  • Kıbleden göğsünü başka bir tarafa çevirmek.
  • Teyemmüm almış bir şekilde namaz kılan bir kişinin suyun olduğunu işitmesi, görmesi.
  • Namaz sırasında bir şeyi üflemek.

Namaz Esnasında Öksürmek

Namaz sırasında Allah’ın huzurunda olduğumuz ve namazın Allah’a iman amaçlı yaptığımız bir ibadet olduğunu unutmamamız lazım. Bu soruyu da bu doğrultuda cevap verecek olursak namaz sırasında namazda yapmamız gerekenlerin dışında, okunması gereken sure ve dualar dışında bir şey yapmamamız gerektiğini söyleyebiliriz. Zaten namaz esnasında bir ayeti yanındakine cevap niyetine sesli okumak bile yapılmaması gereken bir davranışken namaz dışında birine selam vermek, birinin selamını almak gibi yada konuşmak gibi eylemler namazı bozmaktadır. Çünkü bu süreçte dışarıyla ilişkimizi kesmedik anlamına gelmektedir. Oysaki namaz dünyadan uzaklaştığımız, Allah’a yaklaştığımız bir vakit olmalıdır.

Namaz Esnasında ÖksürmekNamaz sırasında Allah’ın huzurunda olduğumuz ve namazın Allah’a iman amaçlı yaptığımız bir ibadet olduğunu unutmamamız lazım. Bu soruyu da bu doğrultuda cevap verecek olursak namaz sırasında namazda yapmamız gerekenlerin dışında, okunması gereken sure ve dualar dışında bir şey yapmamamız gerektiğini söyleyebiliriz. Zaten namaz esnasında bir ayeti yanındakine cevap niyetine sesli okumak bile yapılmaması gereken bir davranışken namaz dışında birine selam vermek, birinin selamını almak gibi yada konuşmak gibi eylemler namazı bozmaktadır. Çünkü bu süreçte dışarıyla ilişkimizi kesmedik anlamına gelmektedir. Oysaki namaz dünyadan uzaklaştığımız, Allah’a yaklaştığımız bir vakit olmalıdır.

Namaz kılarken kendinin duyacağı kadar gülmek namaz dışı bir harekettir ve namazı bozabilir.

Namaz kılarken dünyaya ait bir şey için ağlamak, göz yaşı dökmek namazı bozarken bunun için ağlarken “ah, oh, hıh “ gibi sesler çıkarmak da namazı bozmakta. Ayrıca sadece ağlarken çıkarılan sesler değil, bu tip sesler yorgunluktan dolayı da çıkarılabilmekte ve yine namaz sırasında yapılmaması gereken hareketlerdir.

Öksürmek içinde şunu söyleyebiliriz, Öksürürken öksürmek dışında bir sesin ortaya çıkması namazı bozabilmekte. Ancak normal bir şekilde öksürmek namazı bozmaz, namaza devam edilir. Öksürmek gibi tıksırmak, hapşırmak ve esnemek içinde aynı şeyler geçerlidir. Namaz sırasında engellenemediği durumlarda bu tip biyolojik olayların meydana gelmesi gayet normaldir.

Öksürmek Namazı Bozar Mı?

Ancak öksürüğü yokken öksürmeye çalışmak, boğazını hırıldatmak namaz için doğru davranışlar değildir. Çünkü o an namaz dışında başka bir şeyle meşgul olmamak gerekir.

Başka sesler çıkarmadığımız sürece öksürmek namazı bozmaz. Mazeretsiz bir şekilde keyfi çıkardığımız bütün sesler namazı bozma yolunda sıkıntılı bir durumdur.

YAZAR BİLGİSİ
Gizem
Dinimiz hakkında aslında ne kadarda az şey bildiğimizin farkında mıyız? Gelin hep birlikte bilgi açığımızı kapatalım. Araştırma yaptığım konularda edindiğim bilgileri sizlere de aktaracağım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.