Namazda Öksürmek Namazı Bozar Mı?

19.11.2023
216
Namazda Öksürmek Namazı Bozar Mı?

Namazda Öksürmek Namazı Bozar Mı? Bu durumlar ne yapmak lazım konu hakkında bilgi verici bir içerik hazırladık.

Namaz

Namaz dinin direğidir sözünü hepimiz duymuşuzdur. Bu yüzdendir ki herkes namazı doğru ve vaktinde kılmaya özen gösterir. Namazı gereğince ve doğru bir şekilde kılmak bir müslüman için önemlidir. Namaz öncesi, namaz sırasında, namazın kılındığı ortamlarda bulunan sebepler doğrultusunda namazımız bozulabilir ve tekrar kılmamız icabet edebilir.

Namazda Öksürmek ve Tıksırmak

İmamın namazda sesi güzelleştirmek için veya çatallaşmış sesi düzeltmek için bilerek öksürmesi namazı bozmaz. Çünkü bir ihtiyaç doğrultusunda yapılan bir harekettir ve namazı bozduğu söylenemez. Namazda öksürme harfleri düzgün telaffuz etmek için yapılan bir hareket ise yine namazı bozmaz, çünkü bu hareket de geçerli bir sebeptir. Sesi düzeltmek veya namazda olduğunu bildirmek için veya kendi imamının bir hatasını duzeltmek için yapılan öksürme de namazı bozmaz.

Herhangi bir özür veya makbul bir sebep bulunmadan “öh, öh…” gibi sesler çıkararak boğazı temizlemek namazda doğru değildir, namazı bozabilir. Kendi isteğimizle yaptığımız bir harekettir ve bu yuzden dikkat edilmelidir. Ancak kendi isteğimizle yapmadığımız, kendiliğinden gelen bir öksürük namazı bozmaz.

Namazda Kasıtlı Olarak (Bilerek, İsteyerek) Öksürmenin Mezheplere Göre Hükümleri

Öksürme kayıtsız yapılıyorsa, bir refleksten ötürü yapılıyorsa Hanefi ve Hanbelîlere göre namazı bozmaz.

Malikler ise derler ki: boğazı temizlemek bir ihtiyaçtan dolayı olsun olmasın namazı bozmaz. Ancak çok olmasın ki namaz oyuncak haline gelmesin, aksi takdirde namazın bozulma ihtimali vardır, dikkat edilmelidir.

Şafiiler ise derler ki: geri yüzülmesi mümkün olmayan boğazı temizlemek için yapılan yapmacık öksürüğün azı affedilebilir. Ayrıca bu bir hastalık ise ve namaz boyu da kesilmiyor yine bozulmaz affedilebilir. Ayrıca namazın sözlü rükünlerini telaffuz edemeyecek durumda ise yine boğazı temizlemek için öksürmenin bir zararı olmaz. Ama sünnet olan bir şeyi okumak için fazlaca öksürmek ve boğaz temizlemek doğru değildir, namazı bozabilir

Zaten namaz esnasında bir ayeti yanındakine cevap niyetine sesli okumak bile yapılmaması gereken bir davranışken namaz dışında birine selam vermek, birinin selamını almak gibi yada konuşmak gibi eylemler namazı bozmaktadır. Çünkü bu süreçte dışarıyla ilişkimizi kesmedik anlamına gelmektedir. Oysaki namaz dünyadan uzaklaştığımız, Allah’a yaklaştığımız bir vakit olmalıdır.

Namaz kılarken kendinin duyacağı kadar gülmek namaz dışı bir harekettir ve namazı bozabilir.

Namaz kılarken dünyaya ait bir şey için ağlamak, göz yaşı dökmek namazı bozarken bunun için ağlarken “ah, oh, hıh “ gibi sesler çıkarmak da namazı bozmakta.

Öksürmek gibi tıksırmak, hapşırmak ve esnemek içinde aynı şeyler geçerlidir. Namaz sırasında engellenemediği durumlarda bu tip biyolojik olayların meydana gelmesi gayet normaldir.

Ancak öksürüğü yokken öksürmeye çalışmak, boğazını hırıldatmak namaz için doğru davranışlar değildir. Çünkü o an namaz dışında başka bir şeyle meşgul olmamak gerekir.

Başka sesler çıkarmadığımız sürece öksürmek namazı bozmaz. Mazeretsiz bir şekilde keyfi çıkardığımız bütün sesler namazı bozma yolunda sıkıntılı bir durumdur.

YAZAR BİLGİSİ
Erhan
Ben Erhan. Dinimiz hakkında araştırma yapmayı severim ve kendi öğrendiğim faydalı bilgileri siz kardeşlerimle de paylaşmaktan memnun olurum. Bana destek olmak için konularıma yorum yapabilirsiniz. Sevgilerimle,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.