Namazda Duraksamak Günah Mı?

09.12.2023
2.541
Namazda Duraksamak Günah Mı?

Namaz içerisinde bulunan iftitah tekbiri, kıyam, rüku, kıraat, secde ve ka’de i ahire olmak üzere altı tane farz vardır. Bu farzların hepsine rükun denir. Rüku, iki secde, son rekatta oturmak bunların hepsi rükun içerisine girer. İftitah tekbiri namaza başlamak anlamındadır.

Namazda Duraksamak

Namaza başlarken söylenen “Allahüekber” tekbiridir. Hanefi mezhebi bunu şart olarak diğer mezhepler ise rükün olarak ele almıştır. Kıyam ise ayakta durmak anlamındadır. Kıraat, Kuran okumak anlamındadır. Namazda okunan Kuran’a denir. Rüku ise eğilmek anlamındadır. Eller dize gelecek şekilde eğilerek yerine getirilir. Secde ise itaat anlamında yere kapanmaktır. Ka’de i ahire , son oturuş anlamındadır.

Rükün Nedir?

Bu farz sürelerine bakarsak her bir rükün zamanı farklı oluyor, bir rükün süresi ne kadar olmakta sorusu akla geliyor. Burada bütün rükünler için üç kere sübhanallah diyecek kadar vaktin geçmesi kabul görülmektedir. İftitah tekbiri, kıyam, rüku, kıraat, secde ve ka’de i ahire ne olursa olsun aynı zaman aralığı geçerlidir.

Ne gibi durumlarda geçerlidir? Örneğin avret yerlerinden birinin dörtte biri, bir rüknun süresince açık kalması durumunda namaz bozulur ifadesinde olduğu gibi bir takım islami gerekçelerde, tabirlerinde rükün ifadesi ve rükün süresi yer almaktadır.

Namazda Duraksamak

Namazı kılarken belli bir süre beklemek, bir sureyi okuduktan sonra hangi sureyi okuyacağını bir müddet düşünme sonucunda namaz bozulur mu veya namaz esnasında neler yapmak gerekir bunlardan bahsedelim. Namaz, dünyadan bir müddet uzaklaşmak ve dikkat gerektiren bir ibadettir. Namaz esnasında zihnimizi kurcalayan bazı durumlar ortaya çıkabilir.

Örneğin namazda surenin unutulması, hatırlanmaması, duraksama ve dalgınlık gibi olaylar yaşanabilmektedir. Yapılması gerekenin gecikmesi sonucunda düzeltme bakımından selamdan sonra sehiv secdesi yapılması gerekmektedir. Rekatların karıştırılması sonucunda ise hatırladığın kadarıyla namaza devam edilir ve sehiv secdesiyle namaz tamamlanır.

Mutlaka okuyun Yasin Suresinin Faziletleri

Sehiv Secdesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Sehiv; yanılma, unutma anlamına gelirken; secde ise namazın rükünlerinden biridir. Namazdaki eksiklik, yanlışlıkları telafi etmek amacıyla yapılan secdeye sehiv secdesi denir. Sehiv secdesi yapmak vaciptir. Sehiv secdesinin yapılışı ise şu şekildedir:

Son oturuşta Tahiyyat okunur ve sağ tarafa selam verilir.

Ara vermeden tekbir getirilerek secdeye gidilir. Secde de üç kere Subhane rabbiyel ala denir.

Tekrar tekbir getirilerek oturulur ve Allahu ekber denilerek ikinci defa secdeye gidilir. Tekrar üç kez Subhane rabbiyel ala denilir ve oturulur.

Oturuşta Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina okunur ve önce sağa sonra sola selam verilerek sehiv secdesi tamamlanır.

Sehiv secdesi gerektiren durumlar şu şekildedir:

Rükünlerinden birini tekrar etmek veya ikiden fazla secde yapmak.

Rükünlerinden birini önce yapmak veya geciktirmek.

Kılmış olduğu rekat sayısından emin olamamak.

Selam verilmesi gerektiğinde ayağa kalkmak durumu gibi yapılan hataları telafi niyetine sehiv secdesi uygulanır.

Her durumda, namaz ibadetindeki bu gibi istisnai durumlar için genel bir kural yoktur ve kişinin içinde bulunduğu duruma, aciliyetine ve imkanlarına bağlı olarak hareket etmesi önemlidir. Dinî konularda daha fazla bilgi almak için dini otoritelerle veya din bilginleriyle görüşmek faydalı olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
Gizem
Dinimiz hakkında aslında ne kadarda az şey bildiğimizin farkında mıyız? Gelin hep birlikte bilgi açığımızı kapatalım. Araştırma yaptığım konularda edindiğim bilgileri sizlere de aktaracağım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.