Kurban Bayramıyla İlgili Ayet Ve Hadisler

15.07.2021
1.506
Kurban Bayramıyla İlgili Ayet Ve Hadisler

Her yıl Müslümanlar tarafından kutlanan ve kurban kesilen bayramlarımızdan bir tanesi olan Kurban Bayramı dinimiz açısından önemlidir. Kurban Bayramıyla İlgili Ayet Ve Dualar için sizler için güzel bir yazı derledik.

Kurban Bayramının Önemi

 Kurban Bayramı Müslümanların iki önemli dini bayramından bir tanesidir. Ramazan Bayramından sonra gelen Kurban Bayramı, ay olarak Hicri takvimin Zilhicce ayı içerisinde olmaktadır. Kurban Bayramının önemi ise Müslümanlar için oldukça fazladır. Kurban Bayramında amaç kurban kesip et yemek değildir. Fakat bazı kişiler bu hassasiyetten uzak şekilde Kurban Bayramını geçirmektedir.

Bu yazımızda sizlere Kurban Bayramında neden kurban kesildiğini ve kurban kesmenin amacının ne olduğu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Kurban kelime anlamı olarak teslimiyet demektir. Kurban Bayramında kesilen kurban ile de Müslüman, Allah’ın kendisine vermiş olduğu maddi imkanı, kendisine şükür derecesinde kurban keserek göstermekte ve yüce Allah’a karşı bu şekilde kulluk vazifesini yerine getirmektedir.

Allah’ın Hazreti İbrahim’i oğlu ile imtihan etmesi ile başlayan bu süreç, günümüze Kurban Bayramı olarak gelmiştir. Peygamberini zor bir imtihan ile sınayan yüce Allah, bu şekilde hem Hazreti İbrahim’in, hem de oğlu Hazreti İsmail’in teslimiyetini görmüştür. Bu netice sonrasında ise gökten bir koç indirerek, kurban etmesini emretmiştir.

Önemi eskiden başlayan ve günümüzde de Bayram olarak kutlanan Kurban Bayramı ve içerisinde kesilen kurban, Allah’a Müslümanların teslimiyetinin bir ifadesini göstermektedir. Bu yüzden her Müslümanın neden ve niçin kurban kesmesi gerektiğini bilmesi ve bu şuurda olması, yüce Allah’ın rızasını kazanma açısından son derece önemlidir.

 Kurban İle İlgili Ayetler Hangileridir?

Kurban Kuran-ı Kerim ayetleri ve hadis-i şerifler ile sabit olarak belirlenmiş bir ibadettir. Kurban Bayramında kesilen kurbanın sadece et yemekten ibaret olmadığı yüce Allah, Kuran-ı Kerim ayetleri ile kurban ibadetinin ne demek olduğunu açıkça ifade etmektedir. Günümüzde ise bazı et yemeyen vejateryan olan kişiler, hayvanların kesilmesine karşı olmaktadır.

Bu şekilde bir ibadetin olmayacağını ise cehaletleri dolayısı ile kabul etmemektedirler. Fakat kurban onların düşündüğü gibi sadece hayvan kesmek ve et yemek değildir. Kurbanın asıl amacının bu olmadığı ise, Kuran-ı Kerim ayetleri ile açıklanmıştır. Kurban ile ilgili ayetler oldukça fazladır ve Allah maddi gücü yerinde olan kullarına, kurban kesmeyi emretmiştir. Kesilen kurbanın eti ve kanının hiç bir şekilde Allah’ın nazarında kıymeti yoktur ve bu şeyler Allah’a sevap olarak ulaşmaz.

Burada önemli olan, kesilen kurbanın niyetinin sadece Allah’a kulluk vazifesi olarak yerine getirilmesi ve kesilen hayvanın etinin ise, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasıdır. Bu niyetle yapılan kurban ibadeti ise, yüce yaradan katında oldukça önemlidir ve kabul görmektedir. Kişinin ise sevap kazanmasına ve yüce Allah’ı razı etmesine vesiledir.

Kurban Kesimi İle İlgili Ayetler

  • Yüce Allah Hac Suresinin 34’üncü ayeti kerimesinde mealen, kurban kesimi ile ilgili şu ayeti söylemiştir. ”Biz her ümmet için, yüce Allah’ın kendilerine vermiş olduğu rızık olan hayvanları, Allah’ın ismini anarak kurban kesmelerini meşru kılmışızdır” buyurmuştur.
  • Hac Suresinin 36 ve 37’inci ayeti kerimesinde ise yüce Allah şöyle buyurmuştur. ”Kurbanlık olan büyükbaş hayvanlar, Allah’ın dininin işaretlerinden bir tanesidir. Sizler için o kesilen hayvanlarda hayırlar bulunmaktadır. Onlar kurban edilmeyi beklerken, siz de Allah’ın ismini üzerine anarak onları kurban edin. Kurban ettikten sonra ve canları çıktıktan sonra da o kesilen hayvanlardan sizler de yiyin. Kendiniz yediğiniz gibi, ihtiyaç sahibi olan isteyen veya istemeyen fakire de o etlerden ikram edin ve yedirin. Allah şükretmeniz için o hayvanları sizlerin hizmetinize vermiştir. Kesmiş olduğunuz kurbanlık hayvanın ne eti, ne de kanı Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşan tek şey ise sizin takvanızdır. Gösteriş yapmadan ve Allah rızası için kesilen kurban, sizin için hayırlıdır ve ibadettir” buyurmuştur.
  • Kurban ibadeti ile ilgili Kuran-ı Kerim ayetlerinden bir tanesi de, Saffat Suresinin 107’inci ayeti kerimesidir. Yüce Allah şöyle buyurmuştur. ”Biz İbrahim’e büyük bir kurbanlık yolladık ve oğlu olan İsmail’i kurban etmekten kurtardık” buyurmuştur.
  • Kevser Suresi de kurban ibadetinin olduğunu ve Allah’ın emri olarak yerine getirilmesi gerektiğini göstermektedir. Allah Kevser Suresinde şöyle buyurmuştur. ”Ey Muhammed. Biz sana doğrusu çok fazla nimet verdik. Öyle ise yüce Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Hiç şüphe yoktur ki, ismi ve sanı ortadan kalkacak olan, sana karşı kin besleyen ve tutan kişidir” buyurmuştur.

Kurban ibadeti ile ilgili ayetler gibi daha birçok farklı ayeti kerimeler bulunmaktadır. Kuran-ı Kerim ile sabit olan kurban ibadeti, sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vessellem) tarafından da hadisi şeriflerinde belirtilmiş ve önemi anlatılmıştır.

Bu yüzden maddi imkanı olan her bir Müslümanın, inancı gereği Kurban Bayramında bu ibadeti kurban keserek yerine getirmesi ve Allah’ın rızasını kazanması gereklidir. Unutulmamalıdır ki, Kurban Bayramı zamanında kurban kesenlerin kesmiş oldukları kurbanlıklar, sırat köprüsü başında kendilerini bekleyecek ve sıratı geçmelerine yardımcı olacaktır. Önemli olan kurban ibadetinin amacının ne için olduğunu bilinerek yapılmasıdır.

Kurban İle İlgili Hadisler Nelerdir?

Kurban Bayramında kesilen kurban ibadeti ile ilgili günümüze kadar gelmiş olan oldukça fazla sahih hadis-i şerif bulunmaktadır. Sevgili Peygamberimiz ise hadislerinde, Kurban kesmenin önemine değinmiş ve imkanı olan Müslümanların, kurban ibadetini yerine getirmelerini istemiştir. Özellikle bu konuda önemli bir hadisinde ise şöyle buyurmuştur. ”Kurban Bayramı günü kurban kesmeye maddi ve sağlık olarak gücü yeten kişi eğer o gün kurban kesmez ise, bizim namazgahımıza yaklaşmasın” demiştir.

Bu hadisi ile de Kurban ibadetinin ne kadar önemli olduğunu ve imkanı olanların yerine getirmelerini ifade etmiştir. Kurban ile ilgili hadisler bu kadar değildir. Sahabi Efendilerimizden yapılan rivayetlere göre kurban ile ilgili Peygamberimiz, oldukça fazla hadis-i şerif beyan etmiştir.

Bu hadislerden bazıları şunlardır.

  • Sahabe efendilerimizden Cundub bin Sufyan rivayet ediyor. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur. ”Kurban Bayramı günü Rasulullah ile beraber idim. Bayram namazını kılıp selam verdikten sonra, namaz bitmeden kesilmiş olan kurban etlerini gördü. Bunun üzerine namazdan önce kurban kesen kişinin kurbanı kabul değildir. Eğer böyle bir şey yaptığı ise yeniden kurban kessin. Eğer namazdan sonra kurban kesmediği ise, Allah’ın ismini anarak ve besmele çekerek kurbanını kessin” buyurmuştur. (Kaynak : Müslim)
  • Peygamberimizin buyurduğu bir hadis-i şerifi ise sahabe efendilerimizden Bera (radıyallahu anh) rivayet ediyor. Sevgili Peygamberimizin şöyle buyurmuştur. ”Dayım olan Ebu Bürde namaz bitmeden kurbanını kesti. Bunu gören Rasulullah ise, senin kesmiş olduğun kurban Allah için değil, sadece eti içindir dedi. Bu lafın üzerine ise Ebu Bürde, ya Rasulullah benim bir tane daha erkek keçim var dedi. Peygamberimiz ise onu kurban etmesini söyledi. Ancak bunun sadece sana yarayacağını ve başkasına yaramayacağını buyurdu. Daha sonra şunları ilave etti. Kim namaz öncesinde kurban keserse, o kesmiş olduğu kurban kendi nefsi içindir. Her kim ki namaz sonrasında Allah’ın ismini anarak kurbanını boğazlarsa, kesmiş olduğu kurban kabul olur ve Müslümanların sünnetine uygun hareket etmiş olur buyurdu. (Kaynak : Müslim)
  • Hazreti Enes (radıyallahu anh) rivayet ediyor. Peygamberimiz bir gün boynuzlu iki koç kurban etti. Bu kurbanlıkları ise kendi elleri ile kesti. Keserken ise mübarek ayağını kurbanın hayvanın yanlarına koyarak ve Allah’ın ismini anarak, besmele ve tekbir çekerek kesti. (Kaynak : Müslim)
  • Ümmü Seleme (radıyallahu anha) annemiz rivayet ediyor. Rasulullah şöyle buyurmuştur. ”Kimin kurban kesmeyi gücü yetiyorsa ve kesecek bir kurbanı bulunuyorsa, Zilhicce ayı hilali girdiği zaman kurbanına kesene kadar, vücudundan tırnaklarını ve saçını kesmesin” buyurmuştur (Kaynak : Ebu Davud Dahaya, Müslim Edahi 42)
  • Hazreti Ayşe (radıyallahu anha) annemiz rivayet ediyor. Bir gün Rasulullah şöyle buyurmuştur. ”Ademoğlunun Kurban Bayramı günü kurban kesmesi ve kan akıtması, Allah katında çok sevimli bir ameldir. Kişinin kesmiş olduğu kurban ise, kıyamet gününde boynuzları, kılları ve tırnakları ile gelecektir. Kişinin kesmiş olduğu kurbanın kanı yere düşmeden önce, Allah katında kesilen kurban kabul olur. Bu sebepten dolayıdır ki kesmiş olduğunuz kurbandan dolayı sıkıntı çekmeyin ve gönlünüz ferah olsun” buyurmuştur. (Kaynak : İbni Mace Edaha 3)

Sevgili Peygamberimiz Kurban Bayramı kesilen kurban ile bu ibadetin ne kadar önemli olduğunu daha birçok hadis-i şeriflerinde beyan etmiştir.

Kurban Bayramı Kurban Kesmenin Sevabı

Allah için kesilen kurbanın sevabı oldukça fazladır. İster Kurban Bayramı gününde, isterseniz de adak için kesilen kurban için kişiye birçok sevap vardır. Kurban kesmenin sevabı ise özellikle Peygamberimiz tarafından ümmetine hadislerinde bildirilmiştir.

Bu hadislerden bazıları şunlardır.

  • Hazreti Ebubekir (radıyallahu anh) babasından duyduğu rivayette Rasulullah Kurban Bayramı günü namaz sonrası hutbe okudu ve minberden indi. Daha sonra ise iki tane kurbanlık koç getirterek, onları kendi eli ile kurban etti” buyurdu. (Kaynak : Nesai Dahaya 14, İbni Mace Dahaya 1)
  • Hazreti Zeyd rivayet ediyor. Bir gün Rasulullah Kurban Bayramı kurban kesmenin sevabı ile ilgili şöyle buyurmuştur. ”Peygamberimize Kurban Bayramı günü kesilen kurbanın ne anlama geldiğini ve sevabının ne olduğunu sordular. Bunun üzerine Peygamberimiz, kurban babanız olan Hazreti İbrahim’in (aleyhisselam) sünnetidir. Sahabi ise bunun üzerine kesilen kurbanın sevabının kendilerine ne gibi faydası olacağını sordu. Peygamberimiz ise; kestiğiniz kurbanın her kılı için sizlere sevap vardır dedi. Bu sözün üzerine sahabe şunları söyledi. Eğer kesilen kurban koyun gibi yünlü ise nasıl olur dedi. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (sallallahu aleyhi vessellem) koyunun her bir kılı için sizlere sevap vardır buyurdu. (Kaynak : İbni Mace Sünen, Ahmed Bin Hanbel Müsned, Hakim Müstedrek)

Kurban Bayramı kesilen kurbanın ne kadar fazla sevap olduğu Kuran-ı Kerim ayetleri ve hadis-i şerifler ile açıklanmıştır. Kurban Bayramının bir gün öncesi olan Arefe günü ise, Müslümanlar için ayrı bir önem taşımaktadır. Özellikle bu günde yapılacak olan ibadetlerin, Allah katında çok fazla sevap olduğu, bizzat Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir.

Zilhicce Ayında Yapılacak Olan Amellerin ve İbadetlerin Sevabı

Sevgili Peygamberimiz Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmuş ve ümmetine de tutmayı tavsiye etmiştir. Arefe günü tutulan orucun ise, geçmiş ve gelecek bir yılın günahlarına kefaret olacağını söylemiştir. Özellikle Zilhicce ayının ilk dokuz günü Allah katında son derece önemlidir ve bu günler dışında yapılan ameller, bu günlerde yapılan ameller gibi değildir.

Zilhicce ayının ilk on gününde yapılacak olan ameller, Allah katında sevimle ve sevabı çok olan amellerdir. Sahabe ise bunun üzerine Peygamberimize şunu sordu. Peki ya Rasulullah, cihad yapan kişinin sevabından da mı daha fazladır dedi. Peygamberimiz de evet cevabını verdi. Ancak cihad edip geri dönmeyen ve şehit olan kişinin alacağı sevap, bu günde yapılan ibadetlerin sevabından daha üstündür ve fazladır buyurdu. (Kaynak : Buhari İdeyn 11, Ebu Davud Savm 61, Tirmizi Savm 52, İbni Mace Sıyam 39)

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.