Kuranda Dinde Ahlak Kavramı (Ahlak İle İlgili Ayetler)

06.04.2022
710
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.

Kuranda Dinde Ahlak Kavramı (Ahlak İle İlgili Ayetler)

İslam dini güzel ahlak üzerine kuruludur. Peki ”ahlak” ne demektir? Bir insanın ahlak duygusu nasıl gelişir? Bazı sorular sadece yaşayarak cevaplanır. Daha doğru bir tabir ile yaşayanlar cevaplayabilir. Kimine göre ahlak doğuştan gelen bir durumdur. Kimine göre de ahlak geliştirilerek oluşur.

Kuranda Dinde Ahlak Kavrami

Kuranda Dinde Ahlak Kavramı

Aslında ikisi de doğru bir tabirdir. Evet ahlak kavramı yaratıcının bizleri yarattığı andan itibaren verilmiş bir davranış biçimidir. Aynı zamanda zaman ile gelişebilir yada tam tersi kötü ahlaklı biri olma ihtimalini göz ardı etmemek gerekir.

Aslına bakarsak bu gibi sorulara takılmamak gerekir. Özellikle din konusunda çok sorgularsak hiç bir yere varamayacağımız gibi mertebe, davranış ve ahlak olarak gerileriz. Allah aşkı yaşanmadan çözülemeyen tek sırdır. Az da olsa çözebilenler aşk şerbetinden birazda olsa tadanlar onu anlatmanın yollarını aramış şiirler naatlar düzmüş ancak yine de anlatamamışlardır. Yaşayanlar ise zaten kendi kabuğunda Allah’a kavuşmayı zevk ile beklemektedir.

Eğitim, çok yaşamışlık elbette insanı olumlu yönde geliştiren olgulardır. Ancak ahlakı sağlam olan bir kişiye yanlış bir şey yaptıramazsınız. Aslında dünyayı ancak ahlaklı insanlar kurtarabilir. Ahlaklı insan yalnız başına iken bile davranış bakımından en düzgün vaziyettedir. Ahlak sistemi her davranış ve yaşam biçimini kapsayan bir sistemdir. Ahlaklı insan yaptığı her hareketi düşünür ve ondan sonra yapmaya karar verir. Zaten eğer Müslüman ise zaten Kur’an- Kerim’in yolundan asla ayrılmaz.

Bir topluluk düşünün ve bu topluluk yüz kişilik bir toplum olsun. Kur’an’ı esas alan davranış biçimleriyle yaşayan bir topluluk ve yine başlarında Kur’an’ı her şeyden önde tutan bir lider. Helal anlayışı, kanaatkarlık, sabır, samimiyet, yardım severlik, aşırılıktan uzak durma  ve daha bir çok konuyu birebir kayıtsız şartsız uygulayan bir toplumda hırsızlık, zina, para hırsı ve fakirlik olur mu sizce?

Şuan dünyanın en büyük sorunu ahlak yoksunluğudur. Utanma, Allah’tan korkma yada en basiti bir insanı incitme korkusu olmayan bir insanlık aldı başını gitmektedir. Ahlakından emin olunan bir toplumda güvensizlik asla olmaz. Hayasızlık olmaz cömertlik en üst düzeydedir. İslam dininin sadece bir tane bile olsa ahlak kurallarını uygulayarak rahata kavuşmak mümkündür. Örneğin sadece cömertlik konusunu ele alalım. Cömertlik yanında paylaşmayı getirir. Bu sayede bir kesim aç kalmamış olur. Cömert insanlar doğal olarak kanaatkardır. Çünkü ona belli bir miktar yeter. Sadece cömertlik duygusu gelişmiş bir insanın bir kaç ahlak duygusunu da kazandığı burada açıkça görülüyor.

Ahlaklı olan insanlar hiç bir şeyi zorla yapmadıkları ve doğru davranışlar içinden geldiği için, bu davranışlar o insanda kalıcıdır. Menfaat gözetmeden sadece Allah rızası kazanmak adına yapıldığı için güvenilir olmaları tabiidir. Kimine göre Allah rızasını kazanmak da bir menfaat gibi gelebilir. Ancak yüce yaratana yaranmaya çalışmak ebedi saadete ulaşmak istemek menfaat olamaz. Bu durum insanın yaşama amacıdır. Çünkü insan ilah değildir. Allah’a karşı muhtaç ve acizdir.

Ahlak İle İlgili Ayetler

Kısacası; her şey iyi ahlak üzerine kurulmalıdır. Peygamber efendimiz bu konu üzerine bir hadisinde şöyle buyurmaktadır. ” Kıyamet gününde mümin kulun (amel) terazisinde güzel ahlaktan daha ağır gelecek bir şey yoktur. Allah söz ve fiilleri çirkin kişilere öfkelenir” buyuruyor.

“O takva sahipleri ki bollukta da darlıkta da Allah rızası için harcarlar; öfkelerini yenerler ve insanları affederler. Allah da (böyle) güzel davranışta bulunanları sever.” (Al-i İmran, 3/134.) buyurur.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.