Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir durumdur. Bazı hastalıkların habercisi yönünde belirti olabilmektedir. İşitme problemi yaşayan hastalarda da kulak çınlaması oldukça sık görülmektedir. Ancak İslam aleminde kulak çınlamasının anlamı oldukça büyüktür. Kulağınız çınladığı zaman okunacak dua ile Allah’ı anmanın önemi vurgulanır. Bazı İslam düşünürleri kulak çınlamasını Peygamberimizin mümin ya da mümineyi anması yönünde açıklamıştır.
Kulak çınlaması için Esma Hüsna çalışmaları da oldukça etkilidir. Kulak çınlaması için okunacak dua oldukça kısadır. Bu yüzden birkaç okumada ezberinize yerleşecektir. İslam alimleri kulak çınlamasını oldukça kıymetli bulmaktadır. Kulak çınlamasını duyduğunuz an Peygambere salavat getirmek çok önemli olacaktır. Kulak çınlamasında dua okunabileceği gibi eşitli salavatlarda okunabilmektedir.
Kulak Çınlaması Duası
Kulak çınlamasına iyi gelen ayetler sürekli çınlama sorunu ile karşılaşan insanları için okunabilmektedir. Ancak kırk yılda bir çınlama geliyorsa bunun İslam aleminde yorumu farklı olacaktır. Birçok hadiste kulak çınlaması karşısında salavat getirmenin önemi vurgulanmıştır. Bu sayede hem peygamberimizi anmak hem de Allah’ı çokça anmak kıymetli olacaktır.
İslam alemi kulak çınlamaları üzerinde çalışmalarda yapmıştır. Bu çalışmalar sonucunda kulak çınlaması ne gün oluşuyorsa ruh hali ona göre belirlenir ve çeşitli durumlarla karşı karşıya kalacağı yönünde ön görülerde bulunulurdur. Kulak çınlamasında hem dua etmek hem de salavat getirmek sevap kazanmanız açısından oldukça kıymetli olacaktır. Ancak sürekli çınlama duyuyorsanız doktora görünmeyi de ihmal etmemelisiniz.
Kulağınız Çınladığı Zaman Okunacak Dua
Kulağınız çınladığı zaman dua okumalısınız. Vereceğimiz kısa duayı ezberleyerek her kulak çınlamasında dua okumanızı tavsiye ediyoruz. İslamda Kulak Çınlaması, mü’minin kulağı çınladığı sırada Resûlullah (s.a.v.) Cenâb-ı Hak katında o mü’mini anmış, ona duâ etmiştir. Mü’minin ruhu bu duayı duyduğu zaman kulağı çınlar. Bunun üzerine salavât-ı şerîfe okuması tavsiye edilmiştir. Nitekim ayakların uyuşup karıncalandığında da salavât getirmek tavsiye buyrulmuştur.
Alimler kulak çınlamasını çok uzun tecrübeler neticesinde gün ve gecesine göre hükümlere ayrıştırmışlar, hayır ve şer-den neye yorulduğunu beyan etmişler ve bildirmişlerdir.
Her ne vakit olursa olsun kulağı çınlayan insan derhal; (Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve ala âlihi ve sahbihi ve selleme. Allahümme innî es’elüke küllehayri ve eûzû bike min küllişşerri.) demek gerekmektedir demişler. Pazar günü: Kulağı çınlayan insan büyüklerden faide görür.
Kulak Çınlaması Günlük Anlamları
Pazar gecesi: Kulak çınlaması çok büyük bir sevince, büyük bir sürura, işaret eder. Pazartesi günü: Kulağı çınlayan insan yolculuğa gider ve biraz eline mal geçer.
Pazartesi gecesi: Kulak çınlıyorsa, ağrı, sızı, keder ve meşakkate işarettir. Salı günü: Zarar ve ziyan görmeye, elinden malın gitmesine, renç yani ağrı ve sızıya delalet eder.
Salı gecesi: Sahibi olan zâtın ümidine nâil olacağına, işarettir ve çok iyidir.
Çarşamba günü: Kâr ve fâide hasıl olmasına, düşmanına galip gelmeye, duacı olduğu şeye vâsıl olmasına, yakınlarından yardım ve muavenet görmeye işaret eder. Çarşamba gecesi: kulağı çınlayan insan bir nedenle pek ziyade kederli, pek çok üzüntülü olur, hiç güzelliğe delâlet etmez.
Perşembe günü: Ana ve babasından, hısım ve akrabasından, büyüklerden velhâsıl ümid etmediği ve hesaba katmadığı veya hiç ummadığı etmediği yerden fâide görür, çok sevinir ve mesrur olur. Perşembe gecesi: Kavgaya ve nizâa, can sıkacak şeylere, zarar ve ziyana ve müşkilâta işaret eder.
Cuma günü kulağı çınlayan insana bir zarar ve ziyan hâsıl olur, müteessir olacak ve üzülecek bir haber alır ya da keder ve endişe verecek bir hâl olur. Cuma gecesi: Kulağın çınlaması çok iyidir. Ümit ve maksadı hâsıl olur. Gam ya da kederi varsa gider, eline mal geçer mesrur olmaya neden olacak bir haber alır, çok sevinir ve mutlu olur.
Cumartesi günü: Kulağı çınlayan insanın ummadığı yerden eline mal ve para geçer iyi bir haber alır, kâr ve kisbi artar, yani her ne suretle olursa olsun sevinç ve mesrûr olmaya işaret eder. Cumartesi gecesi: Kulağı çınlayan insanın elinden mal çıkar, zarara ve hasara uğrar umduğu şeylerden mahrum kalır.
Kulak Çınlaması Zamanı Okunacak Dua
Duanın Okunuşu: Zekerallahu men zekeranı bihayrin.
Türkçe Anlamı: Beni hayırla ananı Allah da ansın. (Gazali, İhya, 1/335)
Allah dualarınızı kabul etsin. Amin.