Kamet Vakti Ne Demek? Kamet Nasıl Getirilir?

Kamet Vakti Ne Demek? Kamet Nasıl Getirilir?

Kamet vakti farz namazı zamanının geldiğini gösteren ve farz namazlarından önce getirilmesi sünnet olan bir ibadettir. İster evde tek başınıza, isterseniz de mescitte cemaat ile farz namazı kılın, namaz öncesi getirilen kamet namaza hazır ol anlamında olan sünnettir. Sevgili Peygamberimiz ise farz namazları öncesinde kametin getirilmesini tavsiye etmiştir.

Çünkü kamet ile ezan arasında yapılan dua oldukça makbuldür ve bu zamanda kişinin yüce Allah’a dua etmesi oldukça önem arz etmektedir. Günde beş vakit namaz için de geçerli olan kamet getirilmesi, namazın hem sevabının artmasını hem de sünnete uygun bir şekilde namaz kılınmasını sağlar.

Kamet vakti geldiği zaman camide müezzinin kamet getirmesi ve cemaati namaz için uyarması önem teşkil etmektedir ve kendisinin asli vazifesidir. Bu gibi durumda Kuran-ı kerim okuyan bir kişinin okumuş olduğu Kuran-ı Kerim’i bırakması ve farz namazına durması gerekmektedir.

Kamet getirilmeden kılınan bir namazın sevabı ise noksan olur. Kişi kamet getirmediği için günaha girmeyeceği gibi, alacağı sünnet sevabından mahrum kalır. Bilerek kamet getirmeyi inkar etmek ise, sünnete muhalif bir durumdur ve kişiyi sünneti inkar ettiği için günaha sokar.

 Kamet Nasıl Getirilir?

Farz namazları öncesinde yapılması gereken bir uygulama olan kamet, ezan ile arasında farklılıklar göstermektedir. Ezan-ı Muhammediye ile arasında kelime olarak farklılıklar vardır. Kamet hem normal farz olan vakit namazlarında, hem de kazaya kalmış olan namazlar için de getirilmesi gereken bir sünnettir.

Fakat kişi tek başına evde veya camide kaza namazı kılıyorsa, kişinin bir defa ezan ve her kaza namazı için ise kamet getirmesi gereklidir. Bu uygulama ehl-i sünnet itikadına uygun olan bir davranıştır. Kaza namazları için kamet getirilmesi ile normal vaktinde kılınan farz namazları için getirilmesi gereken kamet aynıdır ve herhangi bir farklılık yoktur.

Kamet getirilirken kişinin namaz kılacağı için abdestli olması gereklidir. Eğer abdestsiz olarak kamet getirilir ve sonra abdest alınarak namaz kılınırsa, bu namaz geçersiz olur. Kamet ile ezan arasında dünya kelamı konuşmadan kişinin namaza durması gereklidir.

Namaz vakti geldiği zaman ise kamet getirilmesi şu şekilde olmalıdır.

  • Allahu Ekber kelamı arka arkaya dört defa tekrarlanmalıdır.
  • Daha sonra Eşhedü en la ilahe illallah iki sefer söylenmelidir.
  • Eşhedü enne Muhammedden Rasulullah iki sefer tekrarlanır.
  • Hayyal es salah iki defa söylenir.
  • Hayyal el felah iki defa söylenir.
  • Gadı kametis salah iki sefer tekrarlanır.
  • Allahu Ekber iki defa arka arkaya söylenir.
  • La ilahe illallah bir defa söylenir.

Bu şekilde kamet getirilir ve kişi farz namazına durmuş olur. Namaz başladı ve dünya işlerine ara ver anlamı da taşıyan kamet, Müslümanların önem verdiği sünnetler arasında gelmektedir. Özellikle ülkemizde namaz kılınan camilerde kamet getirmeden cemaat, farz namazına durmamaktadır.

Peygamberimizin sünnet-i müekked (güçlü sünnet) dediği kamet, her farz namazı öncesinde tek maşına namaz kılan kişi tarafından getirilirse, kendisinin büyük sevap kazanmasını sağlayacaktır.

 Namaz Kılarken Kamet Getirmek Şart Mıdır?

Namaz kılarken kamet getirmek şart mı? sorusu özellikle Müslümanların merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. %99’u Müslüman olan bir ülkede her gün beş vakit namaz kılınmaktadır. Namaz kılan Müslümanlar ise bazen bazı sünnetleri yerine getirmekte tembel kalmaktadırlar. Bu sünnetlerin yerine getirilmemesi ise, kişinin yeterli ilmi bilgiye sahip olmamasından kaynaklanmaktadır.

Dinimizde de namaz kılmadan önce yapılması gereken ve oldukça güçlü bir sünnet olan kamet getirilmesi, Müslümanların yapıp yapmama konusunda tereddüt yaşadığı bir durumdur. Bu konu hakkında doğru bilgiye ise yazımızı sonuna kadar okuyarak ulaşabilirsiniz.

Bir Müslüman tek başına sabah veya akşam namazının farzını kılmak isterse, namaz öncesinde kamet getirmesi ise farz olmamak ile beraber, vacibe yakın güçlü bir sünnettir. Namaz öncesi getirilmeyen kamet kişiye günah kazandırmayacağı gibi, sadece kişinin namazdan alacağı sevabın az olmasını sağlayacaktır.

Aynı zamanda Peygamberin sünnetine uygun hareket yapmamasından dolayı da, kendisi yapacağı duanın kabul olmasından da mahrum kalacaktır. Kişinin namaz öncesi kamet vaktinde yapacağı dua son derece önemlidir. Bu husus hakkında ise sevgili Peygamberimizin sahih hadisleri vardır. Kaza olan ve vaktinde kılınmamış namazları da kılarken, kameti kişinin her kaza namazı öncesi getirmesi uygun bir davranıştır.

Kamet getirilerek kılınan namaz, Müslümana daha fazla sevap kazandıracağı gibi, Peygamberinin sünnetine uymasından dolayı da kendisinin şefaatine ulaşmasına ve duasının yüce Allah tarafından kabul edilmesine neden olacaktır.

 Kadınlar Namaz Kılarken Kamet Getirir Mi?

 Kadınlar namaz kılarken kamet getirir mi? konusu özellikle Ramazan ayında hanım Müslümanlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bunun nedeni ise özellikle evlerinde cemaat yapan ve namaz kılmak isteyen kadınlar, bu sünnetin yapılıp yapılmaması konusunu merak etmektedirler. Kadınlar açısından ezan ve kametin hükmü ise ehl-i sünnet itikadına göre açıkça belirtilmiştir.

Ehl-i sünnet İslam alimleri ise kamet sünnetinin erkekler ve kadınlar için hükmünü, Kuran-ı Kerim ve Peygamber hadisleri ile açıklamışlardır. Erkekler tek başına farz namazlarını kılarken kamet getirirler ve bu kendileri için sünnettir. Cemaatle namaz kılmak ise erkekler için vacip derecesinde bir sünnet olduğu gibi, kadınlar için bu sünneti yapma zorunluğu ve şartı yoktur.

Yani erkekler namazlarını ister camide müezzin ile beraber kılmak istesinler, isterlerse de evlerinde tek başına farz namazı kılsınlar, namaz öncesi kamet getirmeleri gereklidir ve en uygun davranıştır. Camide bu sünneti müezzin kamet getirerek yaptığı gibi, kişi evde farz namazlarını kılmadan önce bir defa ezan ve bir defa ise arkasına kamet getirerek yapmalıdır.

Kadınlarda ise ikamet getirme gibi bir zorunluluk yoktur. Kamet getirmeden de kadınlar evlerinde namazlarını tek başına veya cemaat olarak da kılabilirler. Ezan ve kamet erkekler için sünnet olan bir ibadettir.

 Ezan İle Kamet Arası Dua Nasıl Yapılmalıdır?

Dua etmek Müslümanların ibadetlerinin özünü göstermektedir. Bu durum ile ilgili sevgili Peygamberimiz şu hadisi şerifi ile ifade etmektedir. Dua bir Müslümanın silahıdır ve dua ibadetin özüdür” buyurmuştur. (Kaynak : Tirmizi, Buhari) Duanın kabul olacağı birçok vakit vardır ve Müslüman bu zamanlarda yüce Allah’a daha çok niyaz etmelidir. Duanın kabul olacağı vakitler arasında ezan ile kamet arasında olan zaman dilimi gelmektedir.

Ezan ile kamet arası yapılan dua hakkında ise Peygamberimizin, sahih hadis-i şerifleri bulunmaktadır. Bu husus hakkında ise Peygamberimiz şöyle buyurmuştur. ”Ezan-ı Muhammediye okunduğu zaman gök kapıları açılır ve Müslümanın yapacağı dualar kabul olur. Namaz öncesinde ise Müslümanın yapacağı duayı yüce Allah kabul eder ve yapılan dua reddedilmez” (Kaynak : İbni Ebi Şeybe , El Musannef 10/32)

Bu hadisi işiten sahabe Efendilerimiz ise Peygamberimize şu soruyu sormuşlardır. ”Ey Allah’ın Rasulü, peki bu zamanda nasıl dua edelim? dediklerinde Peygamberimiz, yüce Allah’tan hem dünya hem de ahiret için sağlık ve afiyet isteyin demiştir. (Kaynak : Tirmizi Deavat 145)

Bu hadis-i şeriften yola çıkarak ister tek başınıza namaz kılarken, isterseniz de cemaat ile beraber farz namazını eda ederken, kamet ile ezan arasında çokça dua yapılmalı ve yüce Allah’a kalpten niyazda bulunulmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.