Hurma İle İlgili Hadisler – Neden Hurma Yemeliyiz?

04.04.2022
993
Hurma İle İlgili Hadisler – Neden Hurma Yemeliyiz?

NEDEN HURMA YEMELİYİZ? FAYDALARI VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR? HURMA İNSANA BENZER Mİ?

  • Hurma nedir?
  • Hurma ile insan arasında benzerlik var mıdır?
  • Hurmanın çeşitleri nelerdi?
  • Hurmanın faydaları nelerdir?
  • Hurma ile ilgili hadisler nelerdir?
  • Neden Hurma Yemeliyiz?

Hurma nedir?

Hurmanın palmiyelilerden olduğu bilinir. Ağacı ise kalın ve dik bir gövdeye sahiptir. Meyveleri dallar arasında yetişir. Salkım şeklinde olup, dalları yaklaşık 8-10 kilo meyve taşıyabilmektedir. Hurma ağacının yaşam ömrü ortalama 70-80 en fazla ise 130-140 senedir. Bu ağaç insana en çok benzeyen ağaçtır. Erkek ve dişi olması, üreme yöntemi gibi özellikleriyle insana oldukça benzer. Hurma ağacından meyve alabilmek için insanlar elleriyle dölleme yapmaktadırlar. Eğer bunu bir sene yapmazlarsa, o ağaçtan meyve alamazlar. Hurma ağacının dişi olanına ünsa erkek olanına ise fahl denmektedir. Genellikle Arap yarımadası ve Kuzey Afrika ülkelerinde yetişmektedir.

Hurma ve insan…

Ramazan ayında oldukça tükettiğimiz hurma dilimize Farsçadan gelmiştir. Hurma ağacıyla insan arasındaki benzerlik şu hadis-i şerifte zikredilmiştir. İBNI ÖMER anlatıyor..

Efendimiz yanımda otururken, hurma ağacının içi getirildi. Ve Efendimiz şöyle bir soru sordu. Ağaçlardan bir ağaç aynı Müslüman adama benzer, yaprağı düşmez. Söyler misiniz bana hangi ağaçtır o?  Benim aklıma hurma olduğu geldi. Söylemeye niyetlendim, baktım ben oranın en küçüğüyüm o yüzden sustum. Efendimiz buyurdular ki; o ağaç hurmadır. (Buhari ilim 14.50, müslim, sıfatul kıyamet 63).

İnsana en benzeyen ağaç olarak da bilinen hurma ağacı, aynı zamanda insana en fayda veren meyvelerdendir. Başlı başına insan ve hurma arasındaki benzerlikleri ise şöyle sıralayabiliriz.

  • İkisinde de dişilik ve erkeklik vardır.
  • Hurma ağacı da insan gibi başı kesildiği vakit yaşamaya devam edemez.
  • İkisi de aynı dik gövdeye sahiptir.
  • İkisi de döllenme ile çoğalır.
  • İnsanın meni kokusuyla erkek ağacın polen kokusu aynıdır.
  • İkisi de kalbine ağır darbe aldığı vakit ölürler.
  • Hurma ağacının ömrü de bir insan ömrü kadardır.
  • İnsanda ki kıllar gibi hurma ağacında da lifler vardır.
  • Yavrulama sayısı insanın yavrusu kadardır.
  • İnsanın suya ihtiyaç duyduğu gibi hurma ağacı da suya ihtiyaç duyar.

Ayrıca hurma ağaçları, özellikle 14 ila 50 yaş arasında sürekli olarak meyve verirler. 60 yaşından sonra ise artık meyve veremez. Bu özellik bakımından da ilginç bir şekilde insana benzemektedirler.

Hurmanın çeşitleri ve faydaları

Tam bir şifa kaynağı olarak bilinen hurma özellikle Ramazan ayında tükettiğimiz bir besindir. Bunun sebebi ise tok tutma ve doyurucu özelliğidir. Hurma, vücudun pek çok ihtiyacını karşılar. Sindirim sistemini çalıştırır, mideyi güçlendirir ve stresi azaltır. Bu ve bunun gibi birçok faydası vardır. Öyle ki hurmanın faydaları araştırmalara bile konu olmuştur. Besin değeri açısından : karbonhidrat, protein, yağ, su, lif, folik asit, omega3, potasyum, kalsiyum, sodyum, kükürt, A, B1, B2, B3, B6, B9, C,D,K vitaminleri, selenyum, magnezyum, bakır, fosfor, demir, klor, çinko, iyot, ve organik asitler içerir. Bu vitamin değerlerinin bir arada bulunduğu tek meyve hurmadır. Mucizevi bir besin, insana tam anlamıyla uyumlu bir meyvedir.

Mecdül hurması :  Rengi açık kahverengi ve büyük bir hurmadır. Medine ve çevresinde yetiştirilir. Kudüs hurması olarak da bilinir. En sevilen hurmalardan biridir.

İran hurması : Yaklaşık 2 ila 4 cm olan bu hurmaların rengi siyaha yakındır. Taze hurmalar arasındaki en büyük hurmadır. Fazla şekeri olmadığı için diyabet hastalarının tercih ettiği bir çeşittir.

Medine hurması : Bu hurma, ince kabuklu ve oldukça lezzetlidir. Boyu oldukça büyü olmakla beraber, en fazla tercih edilen hurmalar arasında yer alır.

Sugai hurma : Lif oranı yüksek olan, uç kısımları sarı beyaz bie hurmadır. Bu hurma da genellikle şeker hastaları tarafından tercih edilir.

Tunus hurması : Dokusu kuru olan uzun bir hurma çeşididir. Daha çok atıştırmalık olarak yenilir. Şeker oranı ise oldukça az olduğundan dolayı diyabet hastalarının tercihidir.

Acve hurma : Yuvarlak bir şekle sahip olan acve hurması, siyah bir renktedir. En lezzetli hurmalar arasındadır. A,B1,B2,C vitaminleri gibi birçok vitamini içerir.

Meşruk hurma : Kabuğu kalın, şeker oranı ise yüksektir. Medine çevresinde yetiştirilir. Ve hacıların ikram için tercih ettiği bir çeşittir.

Şelebi hurma : Orta büyüklükte kahverengi bir hurmadır. Medine ve çevresinde yetiştirilir. Bilinen en iyi özelliği kan yapıcı olmasıdır.

Hurma ile ilgili hadisler…

  • Enes radiyallahuanh rivayet etmiştir ki; Peygamberimiz namaz kılmadan önce birkaç taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma yerdi. Kuru hurma da bulamazsa birkaç damla su yudumlardı.
  • HZ. AIŞE (r.a) rivayet etmiştir ki; Rasulullah (sav) kavunu hurma ile yer ve bunun yani bu hurmanın hararetini şunun yani kavunun serinliğiyle, şunun serinliğini de bunun hararetiyle kırıyoruz! buyurdular.
  • Hakim el müstedrek te zikredilir ki; Efendimiz hurma ile süte atbayan derdi, yani iki güzel şey demektir.
  • Ebu Hureyre den rivayet edilmiştir ki; Acve denilen hurma cennettendir ve zehire karşı şifadır.
  • Sad Bin Ebi Vakkas dan rivayet edilmiştir ki; Rasulullah (sav) şöyle buyurdular : kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse, o gün ona ne sihir nede zehir tesir eder.
  • Buhari de rivayet edilir ki, Efendimiz şöyle buyurmuştur: aç karnına hurma yiyiniz, zira aç karnına hurma yemek asalakları öldürür.
YAZAR BİLGİSİ
Gizem
Dinimiz hakkında aslında ne kadarda az şey bildiğimizin farkında mıyız? Gelin hep birlikte bilgi açığımızı kapatalım. Araştırma yaptığım konularda edindiğim bilgileri sizlere de aktaracağım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.