Erkekler Namaz Kılarken Kamet Getirir Mi?

25.04.2022
1.673
Erkekler Namaz Kılarken Kamet Getirir Mi?

Kamet getirmek namaza durulması gerektiğini ifade eden bir eylemdir. Bu eylem hem camilerde hem de evde tek başına namaz kılan erkekler için geçerli olan bir sünnettir. Kadınların evde namaz kılarken kamet getirmelerine gerek olmadığı gibi, ezan okumaları da gerekmez. Erkeklere mahsus olan bu sünnet, yapıldığı takdirde kişiye sevap kazandıracaktır.

Erkekler Namaz Kılarken Kamet Getirir Mi?

Yapılmaması durumunda ise kişiye günah getirmeyeceği gibi, sadece kamet getirme sevabından mahrum kalmasına neden olacaktır. Erkekler namaz kılarken kamet getirirlerse, bu kendileri için ayrı bir sünnet sevabı olduğu gibi, edeceği duaların ise daha hızlı bir şekilde kabul olmasını sağlayacaktır.

Erkekler sabah veya diğer namazları evde tek başına kılmak isterlerse, dış ezanı duymaları halinde sadece bir defa kamet getirmeleri uygun olacaktır. Tekrar ezan okumalarına gerek yoktur. Eğer ezan okumak isterlerse okuyabilir ve arkasına da bir defa kamet getirebilirler. Bu şekilde hem ezan okumanın, hem de kamet getirmenin sevabına nail olacaklardır.

Evde Tek Başına Kaza Namazı Kılarken Kamet Getirilir Mi?

Evde tek başına kaza namazı kılmak isteyen kişilerin kamet getirmeleri zorunlu mudur? sorusu özellikle Müslümanların en çok merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. Daha önce vakit namazlarını bazı nedenlerden dolayı kılmamış veya kılamamış olan kişilerin, bu namazları kaza etmeleri üzerine vaciptir. Daha önceki namazları kılmadım diye kişinin üzerinden bu namaz borcunun farz olma durumu düşmemektedir.

Bu yüzden normal vakit namazlarının arkasına veya başka bir zamanda da bu namazları eda etme mükellefiyetindedir. Bu namazları kılarken ise kişinin bazı kurallara riayet etmesi gereklidir. Bunlardan bir tanesi ise kaza olan farz namazları öncesinde, bir defa ezan ve bir defa da kamet getirmesidir.

Evde tek başına kaza namazı kılarken kamet getirmek, her kılınacak namaz için ayrı ayrı olmalıdır. Toplu olarak günlük beş vakit namaz kaza edilmek istenirse, bütün vakitlere ayrı ayrı ezan okunması gerekmez. Bir defa ezan okunması ve arkasında her vakit için de ayrı olarak bir defa kamet getirilmesi yeterli olacaktır.

Getirilmeden de namaz kılınır fakat, kişinin alacağı sevap daha az olmuş olur. Namazlarımızı kılarken Peygamber efendimizin sünnetlerine uyarak ibadetlerimizi yaparsak, bu yaptığımız ibadetlerin bizlere getirisi oldukça fazla olacaktır.

Tek Başına Namaz Kılan Erkek Nasıl Kamet Getirir?

Evde normal vakit namazı veya kaza namazı kılmak isteyen bir erkeğin kamet getirmesi, namazı adabı ve sünnetleri içerisinde yer almaktadır. Tek başına namaz kılan erkek kamet getirirken, dünya kelamı konuşmaması gerekir. Kameti getirdikten sonra ise hemen namaza durması ve tekbir alması gereklidir.

Kametin okunuşu ezandan farklıdır. Tekbir kelimesini ifade eden Allahu Ekber kelimesi 4 defa söylendikten sonra, eşhedü en la ilahe illallah kelamı kamet getirilirken, 2 defa söylenir. Sonra iki defa eşhedü en la Muhammeden Rasulüllah denir ve haydın namaza kelime anlamı olan hayyalas salah söylenir.

İki defa ise haydi kurtuluşa Türkçe manası olan hayyalel felah söylenir. Bundan sonra ise kadı kametih salah ise 2 defa söylenir. Bu kelimenin anlamı ise namaz vakti başladı ve dünya ile olan ilişkini bitir anlamındadır. Daha sonra iki defa Allahu Ekber söylenir ve bir defa ise Allah’ın tek olduğunu ifade eden la ilahe illallah kelamı söylenerek namaza durulur.

Sünnet Namazı Kılarken Kamet Getirilir Mi?

Müslümanın günde beş vakit namaz kılması farzdır ve İslamın beş şartından bir tanesidir. Farz namazları ise günlük 17 rekattır. İki rekat sabah namazı farzı, dört rekat öğlen namazı farzı, ikindi namazı farzı dört rekat, akşam üç ve yatsı namazı ise dört rekattır. Aynı zamanda yatsı namazının üç rekat vitir vacip namazı vardır ve farz namazı gibi kılınması zorunludur. Kılınmadığı zaman kişi vacibi terk etmiş olur ve sorumlu olur. Bunların dışında ise vakit namazlarının başında ve sonunda olan sünnet namazları vardır.

Sünnet- müekked (güçlü sünnet) ve sünnet-i gayri müekked şeklindedir. Sevgili Peygamberimiz ise özellikle sabah, öğlen ve akşam namazlarının önünde, sonunda olan sünnet namazları hiç terk etmemiştir. İkindi ve yatsı namazlarının önünde olan dört rekatlık sünnet namazlarını, bazı zamanlar terk etmiştir. Fakat biz Müslümanlar olarak bu namazları kılmalı ve sünnet sevabı kazanmalıyız.

Kamet getirmek ise farz namazları öncesinde olan ve erkeklere mahsus olan bir sünnettir. Sünnet namazı kılarken kamet getirmek dinimizce şart değildir. Sadece vakit namazlarının farzları öncesinde ister cemaat ile, isterseniz de ev de tek başınıza vakit namazı kılarken kamet getirmeniz, sünneti yerine getirmenizi sağlayacaktır. Teravih, bayram namazlarında ise kamet getirme zorunluluğu yoktur.

Cuma namazını cemaat ile kılan bir kişinin kendi başına kamet getirmesi şart değildir. Çünkü camide müezzin kameti getirmektedir. Evde ise teravih namazı kılmak isteyen bir kişi olursa, kamet getirmeden bu namazı eda edebilir. Sadece teravih namazı öncesinde olan yatsı namazının farzı girmeden kamet getirmeli ve yatsı namazının farzını bu şekilde kılmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
Ayşe Vural
Merhabalar, Ben Ayşe sitenize kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Köşe yazılarımla kişisel düşüncelerimi paylaşacağım.
YORUMLAR

  1. Muhammed dedi ki:

    Çok güzel bir site dinimizi daha güzel bir şekilde öğreniyoruz emeğinize sağlık.