Duanın İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Duanın İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Yaratılış gereği insanoğlunun görevi Allah’a ibadet etmek ve O’na kulluk etmekle yükümlüdür. Duanın İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri konusunda gel gelelim çoğu zaman nefsinin insana hakim olması sonucunda günaha bulaşması söz konusudur. Özünde hem iyiliği hem de kötülüğü barındıran insan bu hususta hata yapabilmektedir. Elbette yapmış olduğu hata sonucunda günah işlemekte ve günahın neticesinde de kötülük yönü ortaya çıkmaktadır. İşte bu noktada derhal tövbe etmeli ve af edilmeyi murat etmelidir.

İnsanın hata yapıp yanlışlara bulaşması doğası gereği tabi olsa da bu hatadan dönmesi ve günahlarından arınması gerekir. Allah katında değerini artıracak hal ve hareketlerde bulunması gerekmektedir. Bunun için de en güçlü etkenlerden birisi olan duaya bağlanmasıdır. İnsanın kendini temizleyebilmesi ve iyi bir kul olabilmesi noktasında doğru adımlar attığı zaman duanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri de ortaya çıkacaktır. Nitekim dua etmeyen bir Müslüman günahlarından kurtulamaz ve hidayete eremez.

Duanın İnsan Üzerindeki Etkisi

Dua kelime anlamı olarak bir şey istemek, çağırmak ve davet etmektir. Allah’a olan ihtiyacımızı dile getirme noktasında dua edilmesi gerekmektedir. Allah’tan merhamet, yardım ve lütuf istemek için dua edilmektedir. Tabi ki duanın nasıl yapılacağı bilinmeli ve ona göre dua edilmelidir. İnsanın günahlara bulaştığı dönemin sonunda yaptığı hatayı fark etmesi ve doğru yöne yönelmesi ile birlikte duaya başvurması gerekir. Bağışlanma dilemek ve günahlardan kurtulmak için dua edilmesi çok önemlidir.

İnsan yaşamında duanın etkisi çok büyük öneme sahip olurken insanın kim olduğunu ve ne yaptığını fark etmesi bu sayede mümkündür. Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V.) ifadesi ile dua “İbadetin özüdür.” Kulluk görevini yerine getirme noktasında olmazsa olmazların başında yer almaktadır. Yaşamın tüm evrelerinde dua ibadetin tam olarak kendisi olurken, dua olmadan yaşamak sizi cehenneme götürür.

İnsan en güzel gününde de en kötü gününde de Rabbine sığınmalı ve duasını en iyi şekilde etmelidir. Kur’an da Cenab-ı Hak’kın belirttiği gibi “Rabbimize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez” buyurmuşlardır. Bu ayette Rabbimiz bizleri duaya davet ederek Allah’ın rahmetine sığınmamızı buyurmaktadır. Ayrıca unutulmaması gereken en önemli ayrıntı da duanın bir ibadet olduğudur.

İbadetlerin en güzeli Allah’a en iyi şekilde kulluk etmek ve dualarımızı iletmektir. Duanın insan üzerindeki etkisi maneviyatın en üst seviyelere çıkması ile bağlantılıdır. Kulun yaratıcısından af dilemesi ve şükrünü dile getirmesi dua ile mümkündür. Duanın esasları ve yapılma şekilleri de bu noktada son derece önemlidir. Duanın kabul olabilmesi noktasında doğru şekilde uygulama esası son derece önemlidir.

Dua Ve Psikoloji İlişkisi

İnsan hayatında inanç çok önemlidir. Yaptığımız her şeyi inanarak yapmaktayız. Allaha olan inancımızın pekişmesi, hayatımızı daha iyi koşullarda yaşamak maksadı ile duaya yöneliriz. İbadet etmek insanı psikolojik olarakta rahatlatmaktadır. Duanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Dua eden kişiler öncelikle maksatlarından her daim emin olmaktadır.

Kişiler dua ettikçe güzelliklerini de farkına varmaktadır. Dua birçok insanın ruh halini olumlu olarak değiştirebilmektedir. Namaz kılmak sadece psikolojik değil bedensel sağlığın üzerindeki etkisi ile de dikkat çekmektedir. Duanın insan üzerindeki etkileri saymakla bitmez. Dualarla birlikte etkileşim artmaktadır. Böylelikle kişiler kendilerini daha zinde ve motive hissetmektedir. Her gün dua ederek ruhumuzu arındırabilir, daha iyi insan olmaya doğru yönelebiliriz.

Duanın Faydaları Nelerdi?

Dua ile birlikte insanlar huzur duyarlar. Elbette ki psikolojik etkilerin yanında gerçeklerde vardır. Dua eden kişiler zamanla duanın titreşimi ile olumlu olayları kendilerine çekerler. Buda Allah’ın lütuflarındandır. Duanın kader değiştirdiği birçok hadiste bulunmaktadır. Duanın önemi çok büyüktür. Fırsat buldukça dua etmeli ve etkilerini hissetmeliyiz.

Dua etmenin psikolojik etkileri oldukça fazladır. Dua eden kişilere bakıldığında kişiler pozitif düşüncelerle doludur. Bununla birlikte dua edip Allaha sığınanlar gam, keder, üzüntü gibi duyguların üstesinden daha çabuk gelmektedir. Ayrıca duanın koruma yarattığının bilinci içsel bir rahatlık vermektedir. Bununla birlikte okunan duaların günahlara kefaret olacağı hissi de dünya yükünden kurtarmaktadır.

Dua ve İbadet

İnsanın en büyük dayanağı kuşkusuz onu yaratan Rabbine sığınmasıdır. Rabbinden niyazda bulunması ve af edilmeyi dilemesi de dua ile mümkündür. Dua ve ibadet ruhun gıdası olurken, sizi kurtuluşa götürecek en önemli etkendir. Gerek günlük hayatın zorlukları olsun gerekse de yanlış yollara yönelmeden kurtulma olsun her halükarda dua ile tüm sorunlardan arınmanız mümkündür. Duanın insan üzerindeki etkisi hem beşeri hem de ruhanidir.

Dua sizin Allah’a muhtaç olduğunuzu hissettirirken yine dönüşün yalnızca O’na olacağını hatırlatır. Hangi günahı işlemiş olursanız olun samimi bir dua sayesinde Allah’ın sevgili kullarından birisi olmanıza vesile olabilir. Elbette sadece zorlu zamanlarda değil, halinizin iyi olduğu hallerde de duaya başvurmak sizin için daha hayırlı olacaktır. Allah’ın verdiği nimetlere şükretmek ve nimetleri heba etmeden kullanmakta ibadetin temel yapı taşlarındandır. Çok zengin de olsanız dünyada hiçbir şeye ihtiyaç duymadığınızı da düşünseniz yine de duadan vaz geçmemelisiniz. Allah’ın sizin için nasıl bir sınav hazırladığını yaşamadan bilemezsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Erhan
Ben Erhan. Dinimiz hakkında araştırma yapmayı severim ve kendi öğrendiğim faydalı bilgileri siz kardeşlerimle de paylaşmaktan memnun olurum. Bana destek olmak için konularıma yorum yapabilirsiniz. Sevgilerimle,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.