En sıkıntıya düştüğümüz anlarda hepimizin tek istediği edeceğimiz duanın çabuk kabul olmasıdır. Duanın Çabuk Kabul Olması İçin Okunacak Dualar hakkında faydalı bir konu hazırladık.
Dua Nedir?
Dua, Allah’a yalvarma, seslenmek, yardım istemektir. Kalbimizden geçen, gerçekleşmesini istediğimiz olayların Allaha yakarışıdır. Bazen deriz ki neden dualarımız kabul olmuyor? Kendimize şunu sormalıyız: biz bunu gerçekten hak ediyor muyuz ya da dileğimiz gerçekten bizim için hayırlı mı? Hep şikâyet ederiz değil mi, rabbimiz bizi duymuyor, görmüyor, isteklerimizi yerine getirmiyor. Hâlbuki Rabbimiz bizi hep duyar, görür ancak bizim hayatımız için en iyisini, en hayırlısını da yine rabbimiz bilir.
Duanın İnsan Üzerindeki Etkisi Nedir?
Hayatta pek çok zorluklarla karşılaşıyoruz ve bazen bunun üstesinden tek başımıza gelemediğimiz anlar oluyor elbette. Kulun gücü bittiğinde Rabbimizin yardımı başlar. Dua etmek bu kadar kolayken kaçmak neden ey kul? Rabbine sığın yalnız olduğunu hissettiğin zaman rabbim var de, rabbim var o bana doğru yolu gösterir. Önce abdestini al rabbinle kendin arasına giren tüm engelleri kaldır.
Ferahlamış, sanki tüm yük üstünden kalkmış gibi hissedeceksin. Hani derler ya ‘’Pamuk gibi oldum.‘’ Aynen öyle ey kul, pamuk gibi olacaksın rabbin yüklerini hafifletti sana bir kapı araladı. Senin o aralanmış kapıyı fark etmen lazım. Durma ey kul rabbin yanındayken korkma devam et, dua etmekten asla vazgeçme. Allah kimseye taşıyamayacağı yük vermezmiş.
Duanın Önemi ile İlgili Hadisler Nelerdir?
Dua ilgili birçok hadis geçmişten günümüze kişiler aracılığıyla taşınmıştır. Ünlü hadisçi Buhari’nin söylemine göre Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) bir sözünü paylaşmıştır. ‘’ Allah, dua da ısrarcı olanı sever.’’ Yani kişi yılmadan, pes etmeden dua da ısrarcı olmalı. Olmuyorsa da Rabbimizin bir bildiği vardır demeli. Çünkü Allah bizim için en hayırlısını, en doğrusunu kabul buyurmaktadır.
Dua İçin Ön Hazırlık
Dua etmeden öce tövbe edilmelidir ki Allahın huzuruna çıkabilelim. Günah işleyen, haram da gözü olan biri duasının kabul olmasını nasıl isteyebilir ki? Öncelikle abdestimizi almalıyız ki, rabbimizin huzuruna tertemiz çıkalım. Daha sonra tövbe için rabbimize el açmalıyız. İşlediğimiz günahları bir daha yapmamak üzere, pişman bir halde tövbemizi yapalım. Rabbimiz bizi görür ve duyar. Bu pişmanlığınızı da duyacaktadır. Siz yeter ki tövbe etmekten çekinmeyin.
Dua Ne Zaman Yapılmalıdır?
Duayı her koşulda yapmalıyız. Sadece başımız darda olduğunda değil, mutlu olduğumuz da, sevindiğimiz de, üzüldüğümüz de kısaca her koşulda zaman, mekân fark etmeksizin dua yapmaktan çekinmemeliyiz.
Dua Ederken Pozisyon Önemli Mi?
Hayır. Dua ederken pozisyonun hiçbir önemi yoktur. İster ayakta, ister oturup secdeye yönelerek, isterseniz de yatarak dua edebilirsiniz. Burada önemli olan kalbimizden geçen sözlerdir. Dua etmeden önce abdest alınmalı, uygun kıyafetler giyilmelidir. Yatarak dua ediyorsak da yine abdestimizi alıp sağ tarafımıza yönelip duamızı yapmalıyız.
Dua Edilirken Ellerin Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Dua edilirken ellerin kaldırılması ve dua bitince ellerin yüze sürülmesi sünnettir. Dua ederken avuç içleri göğe bakmalı eller birbirinden ayrı ve göğüs hizasında tutulmalıdır. Peygamber Efendimiz Allahtan bir şey isteyeceği zaman ellerini yukarı (göğe) kaldırırdı. Ancak bir şeyden korunmak isteyeceği zaman da avuç içlerini aşağı bakar pozisyona getirirdi.
Duanın Kabul Olması İçin En Etkili Dua Nedir?
Duanın kabul olması için birçok dua ve ayet mevcuttur. Önemli olan kalbinizle dua etmektir. Kişi yaptığı her duanın elbette ki kabul olmayacağının bilincinde olmalıdır. Çünkü Allah bizim için hayırlısını istemektedir. Ancak kul yinede pes etmeden dua etmekten vazgeçmemelidir. Allaha sığın en güvenilir kapı odur. Fatiha suresi 5. Ayette şöyle buyrulur; İyyake na’büdü ve iy’yake nestain.
Yani ‘‘ ancak sana kulluk eder ve ancak senden yardım isteriz.’’
Duanın kabul olması için dilek duasını okumanızı tavsiye ederiz. ’’Estagfirullah min külli mâ kerihallah, Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyûme ve etûbü ileyh.’’ Manası da şu şekildedir; Razı olmadığın şeylerden, yaptıklarımı affet ve yapmadıklarımı yapmaktan koru! Kendisinden başka ilah bulunmayan Hay, Kayyum ve Azim olan Allah’a istiğfar eder ve günahlarıma pişman olup O’na sığınırım. Saf, temiz şekilde Allahın huzuruna çıkıp duamızı etmeliyiz. İsteklerimizi dile getirmeden önce ve sonra dilek duasını okumanın daha hayırlı olacağı tavsiye edilmektedir.