Dövme Yaptırmanın Dinimizdeki Yeri Nedir?
Dövme vücuda iğne yardımı ile çeşitli işaretlerin ve sembollerin yapılma işlemidir. Bu işlem sırasında deri altına iğne ile bazı zararlı boyalar enjekte edilmektedir. Bu işlem sırasında kişi acı duymaktadır. Fakat dövme yaptırma isteği, iğnenin derisine vermiş olduğu acının önüne geçmektedir. Dövme toplumumuzda hoş karşılanmayan bir alışkanlıktır. Özellikle yurtdışında yaşayan kişilerin sıklıkla vücutlarına yapmış olduğu bir işlemdir.
Son zamanlarda da özellikle gençler, kollarına ve vücudunun başka yerlerine bazı yazı ve şekillerden ibaret olmak üzere, dövme yaptırmaktadır. Fakat bu işlemin dindeki yerini bilmedikleri için, çok fazla önemsememektedirler. Dövme yaptırmanın dinimizdeki yeri ise hafife alınacak gibi değildir.
Çünkü dövme ile ilgili sevgili Peygamberimizin, birçok hadis-i şerifi bulunmaktadır ve bu hadislerinde, dövme yaptırmanın haram olduğunu söylemektedir. Dövme işlemi ne kadar gençlerin hoşuna gitse bile, vücut üzerine zarar vermekte ve sağlığı ciddi olarak etkilemektedir. Özellikle deri üzerinde çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sağlık dışında ise dövme yaptırmanın hükmü açıktır ve Peygamberimizi bu işlemi yaptıranlara, ciddi uyarılarda bulunmuştur.
Bu yüzden dövme yaptırmadan önce, bu işlemin dindeki yerini ve hassasiyetini göz önünde bulundurmak gereklidir. Eğer maneviyatınıza önem veriyor ve dininizin emirlerini yerine getirmeye çalışıyorsanız, dövme yaptırmaktan kaçınmanız gereklidir. Diyanet İşleri Başkanlığı’da yayınlamış olduğu fetva da, dövme yaptırmanın açık bir şekilde haram olduğunu belirtmiştir.
Dövme Yaptırma İle İlgili Hadisler Nelerdir?
Dövme yaptırmak özellikle son zamanlarda, gençlerin ilgi duyduğu ve hoşlarına giden bazı şekilleri, vücutlarına yaptırdığı bir işlemdir. Bu işlemi yaptıran gençler, çoğunlukla başkalarından özenti duymaktadırlar. İlmi bilgilerinin olmamasından dolayı da, bu işlemin haram mı? veya helal mi? olduğunu araştırmamaktadırlar.
Dövme yaptırmak isteyen kişiler, yazımızı okuduktan sonra bu yaptırmak istediği işlemi bir daha gözden geçirmelidirler. Çünkü dinde dövme yaptırmanın hükmü, hafife alınmamalıdır. Dövme yaptırma ile ilgili hadisler ise, bu eylemin ne kadar kötü bir şey olduğunu açıkça göstermektedir. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (salllahu aleyhi vessellem) dövme ile ilgili ciddi uyarılar yapmış ve bu işlemin yapılmaması gerektiğini üzerine basarak ifade etmiştir.
Sevgili Peygamberimizin dövme ile ilgili hadisleri şu şekildedir.
- Peygamberimiz bir hadisinde dövme yaptırmayı kesinlikle yasaklamıştır. Çünkü efendimiz zamanında da dövme yaptıran kişiler bulunuyor. Bu durum ise kişinin sosyal statüsünün ne olduğunu belirliyordu. Lükse düşkün olan kişiler ise, kendi durumlarını ön plana çıkarmak için, vücutlarına istedikleri şekilleri dövme olarak yaptırmaktaydı. Bu durum karşısında ise Peygamberimiz, üstünlüğün insanlar içerisinde olmayacağını söylemiştir.
- Diğer bir hadis-i şerifinde ise Peygamberimiz; dövme yapan veya yaptıranlara, dişlerini daha güzel olmak için inceltenlere, kaşlarının normal şekillerini bozan ve incecik hale getiren kişilerin, Allah’ın rahmetinden uzak olacağını ve lanetleneceğini söylemiştir. Bu işlem Allah’ın insanı en güzel surette yaratmasına muhalif olacağı ve fıtratı değiştirmeye yönelik bir eylem olduğu için, lanet gibi ciddi bir durumun ortaya çıkacağını söylemiştir.
Bu yüzden Allah’ın rahmetinden uzaklaşmamak için, dövme yaptırılmamalıdır. Eğer imkan varsa ve daha önce bu işlem yapılmışsa, yapılan yerden silinmelidir. Eğer silinme esnasında kişiye çok ızdırap ve acı verirse, silinme işlemine gerek kalmayacak ve dövme yaptıran kişinin, yaptırmış olduğu eylem için tövbe etmesi gerekecektir.
Dövme Gusüle ve Abdeste Engel Olur Mu?
Dövme yaptırmanın dindeki yerini bilmeyen ve bu hataya düşen kişiler, öncelikle yaptırdığı işlem için yüce Allah’a tövbe etmelidirler. Pişmanlıklarını dile getirmeleri, kendilerinin Allah tarafından affedilmesini sağlayacaktır. Bir daha da dövme gibi hem dine, hem de sağlığa aykırı bir işlemi yaptırmamalıdırlar.
Peki bu işlemi yaptırmış olanlar namaz kılamayacaklar mı? sorusu son zamanlarda merak edilmektedir. Dövme deri üzerine şekil ve işaretler ile yapılan bir işlemdir. Abdest alırken ise suyun, deri altına geçmesi gerekmemektedir.
Bu yüzden vakit namazlarını kılmak isteyen kişiler, abdestlerini alarak namazlarını kılabilirler. Dövme yaptıranlar gusül abdesti alabilir ve cunüplükten temizlenebilirler. Bu yüzden dövme gusüle ve abdeste engel olmaz. Fakat bir daha bu işlemin tekrarlanmaması gerekmektedir.
Dövme Yaptırmış Olan Kişilerin Duası Kabul Olur Mu?
Dövme yaptırmak hadisi şerif ile sabit olmak ile beraber haramdır ve yapılmaması gerekmektedir. Dini hassasiyeti olan kişiler ise, bu gibi eylemlere özenmemelidirler. Fakat bazı cehalet ve bilgisizlik dolayısı ile vücuduna dövme yaptıran kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin kıldıkları namaz ve yaptıkları duanın kabul olup olmayacağı, merak edilmektedir. Dövme yaptıran bir kişi eğer imkanı varsa bu dövmeyi sildirmelidir.
Kalıcı olan dövmenin silinme gibi bir durumu söz konusu değilse, mutlaka yaptırmış olduğu dövmeden dolayı Allah’tan af dilemelidir ve bir daha bu işlemi yaptırmamalıdır. Dövme yaptırmış olan kişilerin duası ise, diğer kişilerin etmiş olduğu dua gibidir. Allah her zaman kullarını bağışlamak için nedenler yaratır. Bu yüzden dövme yaptıran da yaptırmayan da, Allah’ın affından hiç bir zaman ümit kesmemelidir.
Bu yüzden üzerine farz olan namaz gibi beş vakit ibadetlerini, vücudunda dövme olsa bile yapmalıdır. Orucunu sağlığı ölçüsünde tutmalı ve her zaman Allah’a dua etmelidir. Allah-u Teala çok bağışlayan ve affendir. Allah dilediği kullarını samimiyetine ve pişmanlığına göre affeder ve dualarını kabul eder. İslam dini Allah’tan ümit kesmeyi yasaklamıştır. Çünkü hiç kimsenin günahı, Allah’ın affından daha büyük değildir.
Yüce Allah kullarını çok bağışlayan ve merhamet edendir. Bizler ise Müslüman olarak haram olan eylemlerden uzak durmalı, ibadetlerimizi elimizden geldiğince yapmalı ve Allah’a her zaman dua etmeliyiz. Bu yüzden dövme yaptırmış olan kişinin duasını Allah dilerse kabul eder ve kendisini bağışlar. Dövme yaptıran ve bu yapmış olduğu şeyden kalbi olarak pişmanlık duyan bir kişi asla Allah’tan lanetlendim diye ümidi kesmemelidir. Çünkü Allah gafurdur ve rahimdir. Kullarını çok bağışlayan ve affedendir. Önemli olan kulun samimi niyet ile Allah’a yönelmesi, ondan af dileyerek kendisine dua etmesi gereklidir.