Dinde temiz sayılmayan şeyler, namaza engel olma miktarları yönü ile 2 kısma ayrılmaktadır. Bunlar, ağır pislik ve hafif pislik olarak tabir edilmektedir.
Ağır olan pislikleri şu şekilde sıralamamız mümkündür:
- *Kişilerin sidikleri, menileri, tersleri, idrardan sonra gelen kalın akıntı yani vedîleri ve şehevî bir isteğin ardından gelen mezîleri, ağız dolusu kusuntular ile organlardan çıkarak akan kanları ve bedenden kesilip düşen et ve deri parçaları, kadınlardan gelen adet ve lohusalık kanları, sürekli bir biçimde gelen istihaze kanları ağır necaset kısmına girmektedir. Bazı mezheplere göre (Hanbelî ve Şafiî) menî temiz olarak kabul edilmektedir.
- *Eti yenmeyen hayvanların akan kanları, sidikleri, ağızlarından gelen salyaları ve kuşlardan başka bütün hayvanların tersleri ağır pislik kabul edilenler arasında yer almaktadır. (Yarasaların sidiği ile tersinden sakınmak gibi bir durum mümkün olmadığı için temiz sayılmaktadır.)
- *Eti yenebilen hayvanlardan tavuk, ördek ve kazların tersleri,
- *Ölü hayvanlar (Lâşeler); karada yaşayıp da boğazlanmadan ölmüş olan ya da din kurallarına uyulmadan kesilen kanlı hayvanlar ile bunların tabaklanmamış derileri de ağır pisliktir. Bu tür hayvanlara Meyte yani lâşe adı verilmektedir. Kaz ile ördek ölüleri de bu şekildedir. Malikîler, ölü hayvanın etini, derisini, kemiğini ve sinirlerini pis kabul etmektedir. Ancak o hayvanın kılları ile yünleri temiz görülmektedir. Şafiîler ise ölü hayvanın özellikle tüylerini, kıllarını, tırnaklarını ve her yerini pis olarak kabul etmektedir. Çünkü bu uzuvların hepsine canlılık geçişi bulunmaktadır.
- *Şarap ve diğer sarhoşluk veren içkiler çoğunluğun görüşü neticesinde pis olarak belirlenmiştir. Sebebi ise bütün içki türlerinin akla ve sağlığa zarar vermesi olarak ifade edilmektedir. Zira hepsi dinen de yasak edilmiş olan şeylerdir. Dinen bunlardan kaçınılması istenmiştir. İbadetlerde de temizlik ve paklık kurallarına uyum gösterilerek temkinli davranılması gerekmektedir. Çünkü ibadetleri tam bir temizlik içerisinde Allahu Teala’nın emirlerine uyarak yapmak farz kılınmıştır. Bu durumda hem maddi hem manevi bedene zarar verecek olan içki kullanımı pis ve haramdır.
Şafiî mezhebi, sarhoşluk veren bütün içkileri az ya da çok olsun temiz kabul etmemektedir.
Hafif Olan Pislikler
- *Eti yenen geyik, koyun gibi ehli hayvanların, yabani hayvanların ve atların sidikleri hafif pislik olarak tabir edilmektedir. İmam Azam’a göre ise bu hayvanların tersleri, ağır pislik olarak görülmektedir. İmam Ebû Yusuf ile İmam Muhammed ise hafif pislik şeklinde nitelendirmişlerdir. Kabul gören fetva bu 2 imama göredir. Katırlar ile merkeplerin tersleri hakkında da ihtilaf bulunmaktadır.
- *Etleri yenilmeyen hayvanlardan kartal, atmaca ve çaylak gibi havada pisleyen bu kuşların tersleri hafif pislik olarak adlandırılmaktadır.
- *Her hayvanın işkembesi ve karaciğerine bağlı olan öd kesesi, tersinin hükmü gibidir. Örneğin; koyunun tersi hafif olduğu gibi işkembesi ve öd kesesi de hafif pislik olarak kabul edilmektedir.