Aşı Olmak İğne vurulmak Oruç Bozar Mı? Abdest Bozar Mı?

19.06.2021
806
Aşı Olmak İğne vurulmak Oruç Bozar Mı? Abdest Bozar Mı?

Aşı olmak oruç bozar mı? sorusu Ramazan ayında en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Ramazan ayının bitmesi ve Şevval ayının gelmesi ile beraber, bu ayda oruç tutmak isteyen kişilerin kafalarına takılan bir kaç soru bulunmaktadır. Malum koronavirüs nedeni ile insanlar ülkemizde de aşı vurulmaktadır. Aşı sırası gelen kişiler iki doz halinde aşılarını vurulduktan sonra, normal hayatlarına daha güvenli şekilde devam etmektedirler.

Bu ayda oruç tutmak isteyip de aşı sırası gelen kişilerin vurulmak istedikleri aşının orucu bozup bozmadığına dair açıklama yapmak istiyoruz. Oruç ibadeti aynı namaz gibi sağlıklı olan her Müslümana farz olan bir ibadettir. Oruç tutarken yapılacak olan bazı eylemler orucu bozduğu gibi, bazıları da bozmamaktadır.

Gündemi meşgul eden soruların başında gelen aşının orucu bozup bozmayacağına ise, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş son noktayı koymuştur. Dinimize göre vücuda giren yemek ve su gibi şeylerin orucu bozduğunu, aşı gibi olan tıbbi eylemin ise orucu bozmayacağını kendisi vermiş olduğu yazılı beyan ile ilan etmiştir.

 Aşı Olmak Abdest Bozar Mı?

Özellikle Ramazan ayı boyunca gündemden düşmeyen hangi eylemler orucu bozar, hangileri bozmaz soruları, İlahiyat hocalarına sorulmaktadır. Bazı hocaların bu konularda fikir ayrılığına düşmelerinin kendilerine göre sebepleri vardır. Dinimiz edilleyi şeriye, yani İslami hükümlere göre yaşanan bir dindir ve belli kuralları bulunmaktadır. Oruç tutarken de, namaz kılarken de bu ibadetlerin nasıl yapılması gerektiği, Kuran-ı Kerim ayetleri ve sevgili Peygamberimizin hadis-i şerifleri ile Müslümanlara açıklanmıştır.

Bu yüzden bu konuları öğrenmek ise her Müslüman üzerine farzdır. İnsanlar aşı yaptırmanın orucu bozup bozmayacağı konusunda doğru bilgiyi, ülkemizin din konularında en yetkili kurumu olan Diyanet İşleri Bakanlığından almaları gerekmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının fetva kurulundan yapılan açıklamaya göre, aşı olmanın orucu bozmayacağı belirtilmiştir. Aşı yaptırmak isteyen Müslümanların diğer merak ettiği konulardan bir tanesi ise, aşı olmak abdest bozar mı? sorusu olmaktadır.

Öncelikle şunu belirtmek lazımdır ki, vücuda giren bir şeyin abdesti bozmayacağını ve zarar vermeyeceğini söylemek en doğru karar olacaktır. Abdestin bozulması için vücuttan necaset çıkması gereklidir. Aşı vücuda girdiği için abdeste mani değildir ve bozulmasına sebebiyet vermemektedir. Bu yüzden abdesti olan kişi aşı vurulabilir ve daha sonra isterse namazını bozulmamış olan abdest ile kılabilir.

 Kan Aldırmak veya Vermek Orucu Bozar mı?

Çoğu Müslüman hayatları içerisinde hasta olmakta ve hastaneye gitmektedirler. Bazen kendileri kan aldırmak veya vermek gibi durumlar ile karşılaşmaktadırlar. Ramazan ayı orucu başta olma üzere diğer günlerde oruç tutan kişilerin merak ettiği bir konu, kan aldırmanın orucu bozup bozmayacağı cevabını öğrenmek istemesidir. Kan aldırmanın orucu bozup bozmayacağı konusu ise Peygamberimizin hadis-i şeriflerinde belirtilmiştir.

Fakat Hanefi ve Şafi mezhebinin imamları, Peygamberimizin farklı hadis-i şeriflerini kaynak alarak, bu konu hakkında ayrılığa düşmüşlerdir. Öncelikle şunu belirtmek ve Müslümanları bu konu hakkında bilgilendirmek gereklidir. Mezhep imamları Ehl-i Sünnet alimleridir ve bu dört mezhep ise hak olan doğru itikat üzerine olan mezheplerdir.

Kan aldırmanın oruca zarar vereceği veya vermeyeceği konusunda verilen fetva ise, hiç bir mezhep imamının kafasından verdiği bir karar değildir. Kuran ve sünnet üzerine verilen fetvalardır ve doğru olan kararlardır. Hadis-i şerifte belirtildiği üzere, Ramazan ayında oruç tutan bir Müslümanın kan vermesi, orucun bozulmasına mani değildir. (Kaynak : İbnu Kudame El Muğni 50-52)

Vücuda oruçlu iken kan alınması ise, gıda alma gibi görüldüğü için orucu bozacaktır ve bozulan orucun kaza edilmesi gereklidir. Bu kaza güne gün olmalıdır ve 61 gün kefareti gerektirmemektedir. Kan vermenin orucu bozacağı ile ilgili iki tane farklı hadis bulunması, mezheplere göre farklılık göstermektedir. Peygamberimiz bu konu hakkında şöyle buyurmuştur. Hacamat yaptırırken kan aldıran kişinin orucu bozulur demiştir. (Kaynak : Ebu Davud Savm 28)

Buhari de geçen farklı bir hadis-i şerifte ise, Peygamberimiz oruç tuttuğu zaman hacamat yaptırmıştır ve orucu bozulmamıştır. (Kaynak : Sahih-i Buhari, Ebu Davud 29)

Bu iki hadis-i şerif içerdiği mana bakımından farklı yorumlanmıştır ve kan aldırmanın orucu bozup bozmayacağı kararına varılmıştır. Yapılan yorumlarda ise oruçlu olan ve hacamat yapan bir Müslümanın, bu işlemi yaparken özel bir alet kullanması ve işlem sırasında ağza sıvının kaçması göz önünde bulundurulması, orucun tehlikeye girmesine neden olacaktır.

Diğer hadisin yorumlanması, hacamat olan Müslümanın vermiş olduğu kandan dolayı vücudunun halsiz ve zayıf düşeceği göz önünde bulundurulmuş ve oruca zarar vereceği kanaatine varılmıştır. Nihai karar olarak ise ikinci hadis örnek alınmış ve kan veren bir kişinin orucunun bozulmayacağı kararına varılmıştır.

Covid 19 aşısı

Covid 19 aşısı

 İğne Yaptırmak Orucu Bozar Mı?

Müslümanların diğer merak ettiği konulardan bir tanesi olan iğne yaptırmak orucu bozar mı? sorusu olmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun vermiş olduğu fetva ise şöyledir. Orucun bozulması için bir kişinin yemek yemesi, su içmesi ve cinsel ilişkiye girmesi şartı vardır. Bu alınan gıdalar besin değeri taşıdığı ve kişinin karnının doymasını sağladığı için, orucun bozulmasına sebep olur.

Bilerek bozulan oruç 60+1 gün olarak kefaret gerektirir. Aşı ve iğne ise kişinin karnını doyurmayacak bir şey olduğu için, orucun bozulmasına mani değildir. Eğer oruç tutmak isteyen bir kişinin acil olarak tedavi amaçlı iğne vurulması gerekiyorsa, tedavisi bitene kadar oruçlarını bırakabilirler. Eğer bırakmak istemezler ve oruçlu olarak tedavilerine devam etmek isterlerse, bu kendi istekleri doğrultusunda olmaktadır.

Eğer iğne yaptıracak olan kişiler, orucunun bozulmayacağını bildiği halde, yapılan tedaviden sonra halsiz düşme durumu ile karşılaşırlarsa, kendilerine İslam dininde oruç tutmama izni verilmiştir. İyi oldukları zaman ise tutamadıkları oruçları kaza etmek ile mükelleftirler. Vücuda gıda amaçlı kan verilmesi, ağızdan aşı alınması, damar yolu ile gıda amaçlı serum verilmesi, vitamin değeri taşıyan iğnelerin yapılması, orucu bozar ve kaza etmek gerekir.

 Orucu Bozan Aşı ve İğne Nedenleri

Aşı ve iğe vurulduğu zaman orucu bozan bazı sebepler bulunmaktadır. Bu sebepleri gerektirmeyen kişilerin oruçlarına zarar gelmeyecek ve kaza etmelerine gerek kalmayacaktır.

Orucu bozan aşı ve iğne nedenleri şunlardır.

  • Tedavi amaçlı vücuda kan verilmesi.
  • Damar yolundan serum verilmesi.
  • Vitaminli iğne vurulması.
  • Gıda veren enjeksiyon iğnelerinin yapılması.
  • Kolonoskopi ve endoskopi amacı ile kişiyi bayıltmak için uygulanan iğnenin yapılması.
  • Periton şeklinde diyalize girilmesi.
  • Hemodiyaliz işleminin, damardan serum şeklinde yapılması.

kişinin orucunun bozulmasına sebep olacaktır. Bu orucun bozulması bilerek olmadığı için, kişinin tedavisinin bitmesi ile kaza etmesi gerekecektir.

Orucu Bozmayan Aşı ve İğne Nedenleri

Orucu bozan tedavi yöntemleri arasında yer alan aşı ve iğne vurulması dışında, orucu bozmayan yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler oruca zarar vermeyecek ve kişi orucunu iftara kadar tamamlayabilecektir.

Orucu bozmayan aşı ve iğne nedenleri şu şekildedir.

  • Koronavirüs ve benzeri salgın hastalık nedeni ile yapılan tedavi amaçlı iğne ve aşılar.
  • Gıda içermeyen ve ağrı kesici olan iğneler.
  • Lokal anestezi işlemi sırasında kişinin belli bölgesine uyuşması için yapılan iğneler.
  • Serum verilmeden hastanın hemodiyalize girmesi.
  • Deri üstüne merhem ve krem sürülmesi.
  • Vücut üzerine ilaçlı bantların yapıştırılması.

oruç tutan kişinin orucuna zarar vermeyecek ve bozulmasına neden olmayacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Gizem
Dinimiz hakkında aslında ne kadarda az şey bildiğimizin farkında mıyız? Gelin hep birlikte bilgi açığımızı kapatalım. Araştırma yaptığım konularda edindiğim bilgileri sizlere de aktaracağım.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.