Sadece Tekbir Getirerek Kurban Kesilir Mi?

Sadece Tekbir Getirerek Kurban Kesilir Mi?

Sadece Tekbir Getirerek Kurban Kesilir Mi?

Kurban keserken tekbir getirmek, kesilecek olan kurbanın olmazsa olmaz kuralları içerisinde yer almaktadır. Kurban keserken sadece Allah-u Ekber demek yeterli olsa da, sünnete uygun değildir.

Çünkü Sevgili Peygamberimizin kurban keserken uygulaması içerisinde, en az üç defa sesli şekilde tekbir getirmesi vardır. Müslümanlar ise diğer yapmış oldukları ibadetler de nasıl Peygamberlerine uyuyorlar ve onu takip ediyorlarsa, kurban kesimi yaparken de kendisinin uygulamasını takip etmeleri oldukça önem arz etmektedir.

Peygamberin kurbanını keserken yapmış olduğu uygulamayı örnek alan ve bu şekilde kurbanlarını kesen Müslümanlar, büyük sevaplar kazanmaktadırlar. Sevgili Peygamberimiz her zaman bizlere, nasıl doğru şekilde ibadet yapacağımızı kendi hayatına uygulayarak göstermiştir. Günümüzde yaşayan Müslümanlar gibi kendisi de Kurban Bayramı günü kurban kesmiş ve sahabesine nasıl kurbanın kesilmesi gerektiği hakkında uygulamalı olarak bilgiler vermiştir.

Özellikle kurban kesecek olan kişilerin Allah’ın ismini anarak ve yüksek sesle tekbir getirerek kurbanlarını kesmelerini istemiştir. Kurban keserken ise ümmetinin sadece Allah rızasını gözetmelerini bizlere öğütlemiştir. Sadece tekbir getirerek kurban kesilir mi? sorusuna ise sünnete uygun olması için üç defa tekbir getirildikten sonra kurbanın kesilmesinin, uygun olduğunu söylemek doğru cevap olacaktır.

Kurban Kesimi

Kurban Kesimi

 Kurban Nasıl Kesilir?

Kurban Bayramın yaklaşması ile beraber bu önemli ibadeti yapmak ve kurban kesmek isteyen Müslümanlar, kurban nasıl kesilir? sorusuna merak etmektedirler. Kurban kesmek için bir Müslümanın belli şartlara haiz olması gereklidir. Maddi bir ibadet olan kurban, dinimizde imkanı olan kişilerin yapması gereken bir ibadettir. Kurban kesimi ile ilgili Kuran-ı Kerim’de ayet-i kerimeler bulunmaktadır. Bu husus ile ilgili sevgili Peygamberimiz de birçok hadis-i şerif beyan etmiştir.

Kurban kesecek olan kişilerin özellikle, bu işi ehline yaptırmaları çok önemlidir. Günümüzde kurban kesmeyi bilmediği halde bu ibadeti yapmak isteyen çok sayıda Müslüman bulunmaktadır. Kurbanın nasıl kesilmesi gerektiğini sevgili peygamberimiz, bizlere uygulamalı olarak göstermiş ve kendisinin yaptığı gibi yapmamızı emretmiştir. Kurban kesen kişilerin ise alacakları sevaplar, sahih hadis kitaplarında bizlere bildirmiştir.

Kurban kesilmesi ise şu şekilde olmalıdır.

  • Kurban kesecek olan kişinin keseceği kurbanın yanında başka bir hayvanın olmaması gereklidir.
  • Kurbanın gözünü bağlamak ise en uygun davranıştır.
  • Kurban kesimi keskin bıçak ile olmalı ve hayvanın canı hemen çıkartılmalıdır.
  • Kesinlikle kesmeyen bir bıçak ile hayvan boğazlanmamalıdır.
  • Kurban kesimi öncesi kurbanlık hayvana eziyet kesinlikle edilmemelidir.
  • Mümkünse imkan doğrultusunda semiz olan bir kurbanlık seçilmelidir.
  • Bu işlemler sonrası kurbanın güzel bir şekilde yatırılması ve başının kıbleye döndürülmesi gereklidir.
  • Sol tarafına yatırılan kurbanın boğazı yukarıya doğru çekilmelidir.
  • Kurbanı kesecek olan kişinin abdestli olması en uygun davranıştır.
  • Üç defa kurban tekbiri getirildikten sonra, Bismallahi Allah-u Ekber denildikten sonra bıçak hayvanın boğazına hızlı bir şekilde sürtülmelidir. Kurban tekbiri ise şu şekilde yapılmalıdır. ”Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, La İlahe İllallah, Hu Vallahu Ekber, Allah-u Ekber Velillahil Hamd” şeklindedir. Anlamı : Allah en büyüktür. Allah tektir. Büyük olan Allah’a hamd olsun.
  • Tekbiri hem kesen hem de kurbanın başında bulunan kişilerin getirmesi en doğru davranış olacaktır.
  • Bismillahi Allah-u Ekber denildikten sonra bekleme yapılmadan kesim işlemi gerçekleşmelidir.
  • Eğer hayvanı kesen kişi Besmele çekmeyi bilmeden unutursa, bunda bir mahsur yoktur.
  • Fakat bilerek Besmele çekmemek ise o hayvanın haram olmasına ve kurbanlıktan çıkmasına neden olacaktır. Çünkü Allah’ın ismi anılmadan kesilen tüm hayvanlar haramdır. Sadece Allah ismi üzerine kesilen hayvanlar kurbanlık olurlar.

Kesim yapıldıktan sonra hayvanın kanının akması bir müddet beklenmeli ve daha sonra şah damarı kesilerek hayvanın canının çıkması sağlanmalıdır. Kurban kesimi sonrası ise kişilerin iki rekat şükür namazı kılmaları ise, Peygamberin bizzat sünnetinde olan uygulamadır ve yapılması en doğru davranıştır.

 Kurban Kesilirken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Bir Müslümanın kurban keserken bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Kurban kesimi dikkat isteyen ve bazı kuralları olan bir mali ibadettir. Bu yüzden kesim öncesi bu kurallara dikkat edilmesi gereklidir.

Kurban kesilirken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.

  • Kurban kesimi öncesi hazırlık eksiksiz şekilde ve tam olarak yapılmalıdır.
  • Bıçağın iyi bilenmesi ve çok keskin olması gereklidir. Bu husus ile ilgili sevgili Peygamberimiz, kurban kesen bir kişiyi uyarmış ve keskin olmayan bir bıçak ile kurbanı kesmeye çalışan kişiye, keseceğin hayvanı iki defa mı öldürmek istiyorsun? diyerek uyarmıştır. (Kaynak : Tabarani)
  • Kurban kesimi kıbleye karşı ve tekbir getirilerek yapılmalıdır. Tekbir getirmeden kesilen kurban haram olur ve o hayvanın eti yenmez.
  • Kurban edilecek olan hayvan kesilmeden önce süslenir ise, bu çok güzel bir davranış olacaktır.
  • Kurban kesecek olan kişinin kurbanının kanı yere düşmesi ile o kişinin günahları affolur. Tabi ki kul hakları bunların dışındadır ve helalleşmesi gereklidir.
  • Kurban kesimi namaz sonrası olmalıdır. Kurban Bayramı namazı kesilen kurban geçerli olmaz ve tekrar başka bir kurbanın kesilmesi gereklidir.
  • Kurban kesecek olan kişinin, Kurban Bayram namazı kıldıktan sonra kurbanını acele kesmesi en uygun olan davranıştır. Bu husus ile ilgili peygamberimiz şöyle buyurmuştur. Bir kişi kurbanını keserken keskin bir bıçak kullansın ve bıçağı hayvanın görmesini engellesin. Sizden bir kişi ise kurbanını keserken beklemesin ve acele bir şekilde kurbanını kessin buyurmuştur. (Kaynak : İbni Mace)
  • Kurban Bayramı kesilecek olan kurbana eziyet etmemek, ona vurmamak gerekmektedir. Kurban edilecek yere hayvanın nazik bir şekilde getirilmesi önemlidir. Eğer etrafında kesilmiş olan başka kurbanlar varsa, hayvanın o görüntüleri görmemesi için gözünün bağlanması gereklidir.
  • Kurban edilecek hayvanın okşanması ve sevilmesi yapılması gereken bir davranıştır.
  • Kesinlikle kesim yapılacak sırada hayvana eziyet etmemeli ve keskin bir bıçak kullanılmalıdır. (Kaynak : Müslim)
  • Peygamberimiz kesilecek olan kurbanlıklara iyi davranılmasını ve o kurbanlıkların kıyamet gününde kesen kişiye binek olacağını söylemiştir. (Kaynak : Günyetüt Talibin)
  • Hazreti Ömer (radıyallahu anh) ise kurbanına iyi davranmayan ve kesilecek olan yere sürükleyerek götüren kişiye çok kızmış ve sana yazıklar olsun. Koyunu keseceğin yere güzel bir şekilde götür demiştir. (Kaynak : Hakim / Nesai)
  • Kurbanı kesecek olan kişinin kurbanının başında beklemesi ise yapılması gereken güzel bir davranıştır. Bu husus ile sevgili Peygamberimiz kızı Hazreti Fatıma’ya kızım kurbanının başında dur. Çünkü o kurbanın kanının akması ile Allah senin geçmiş günahlarını affedecek buyurmuştur. Bunun üzerine Hazreti Fatıma (radıyallahu anha), ya Rasullah bu kurban sadece bize ait mi? diye sorunca Peygamberimiz, hem bize hem de diğer Müslümanlara diye cevap vermiştir. (Kaynak : Bezzar Ebu Şeyh İbni Hıbban)
  • Kesilecek olan Kurban Bayram namazı sonrası kesilmesi gereklidir ve bu şarttır. Kurban Bayramı öncesi kurbanına kesen bir kişiye ise, sen kurbanını iade et ve tekrar kes. Bayram namazı öncesi kestiğin hayvan kurbanlık olmaz demiştir. (Kaynak : Buhari / Müslim)

Bunların dışında kurban kesecek olan kişinin bu ibadeti sadece Allah rızasını gözeterek yapması gereklidir. Sadece et için kesilen kurban, Allah katında ibadet yerine geçmez. Kurban kesecek olan kişinin et dağıtımın yaparken de Peygamberimizin sünnetine uygun şekilde dağıtım yapması son derece önemli ve büyük sevaptır.

Kesilecek olan kurbanın üç parçaya bölünmesi uygun olan dağıtım şeklidir. Bir parçasını akrabalara, bir parçasını ihtiyaç sahibi komşu ve fakirlere, bir kısmını da kendisi gibi aile efradına ayırması sünnete uygun bir kurban eti dağıtım şeklidir.

YAZAR BİLGİSİ
İlyas A.
İstanbul Üniversitesi mezunuyum. Araştırmayı seven disiplinli bir kişiyim. Kitap okumayı ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olmayı seviyorum.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.